Foto: "Labākas dzirdes centrs"

Maija beigās Latvijā viesojās pieredzes bagātais amerikāņu audiologs Žaims Ramalo (Žaimes Ramalo), lai vadītu vairākas, dzirdes jautājumiem veltītas, lekcijas un seminārus, kā arī sniegtu konsultācijas. "Labākas dzirdes centrs", kas organizēja Ramalo braucienu uz Rīgu, apkopojis nozīmīgākos viņa sniegtos padomus un atziņas, kas noderēs kā pieaugušajiem, tā bērniem, rūpējoties par savu dzirdi.

Ramalo ir absolvējis Kloda Bernāra universitāti Lionā (Francija), un kopš 1983. gada strādā amerikāņu kompānijā "Starkey", kas izstrādā un ražo dzirdes aparātus, bezvadu tehnoloģijas, diagnostikas iekārtas un dzirdes aizsardzības līdzekļus.

Dzirdes diagnostika

Dzirdes problēmu gadījumā vissvarīgākais ir savlaicīga diagnostika, apgalvo Ramalo. Jo ātrāk cilvēks apzinās problēmu, jo pastāv lielāka iespēja saglabāt dzirdi. Dzirdes sistēma – tā nav tikai redzamā auss gliemežnīca! Dzirdes problēmas ietekmē visu ķermeni. Pētījumi liecina, ka dzirdes pasliktināšanās, ja tai netiek pievērsta uzmanība, var izraisīt depresiju, demenci, reiboņus, asinsspiediena paaugstināšanos un citas slimības. Īpaši svarīgi ir veikt dzirdes diagnostiku zīdainim, jo dzirdei ir vadošā loma, veidojoties runātprasmei. Lai konstatētu izmaiņas dzirdē to agrīnā stadijā, parasti tiek veikta universālā izmeklēšana. Pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, dzirdes protezēšanu iespējams veikt jau mazotnē.

Biežākie dzirdes zuduma iemesli

Strauju dzirdes zudumu veicinoši faktori: iedzimtība, darbs pastāvīgā troksnī, ilgstoša skaļas mūzikas klausīšanās, ototoksisku medikamentu lietošana, akustiskās traumas un citi. Daudzi pētījumi ir apstiprinājuši, ka arī aptaukošanās, smēķēšana un alkoholisku dzērienu lietošana negatīvi ietekmē dzirdi, norāda Ramalo. Vairākumā gadījumu dzirdes pasliktināšanās ir neatgriezenisks process, ko kvalitatīvi var risināt tikai ar mūsdienīgiem dzirdes aparātiem. Tie pēdējo gadu laikā evolucionējuši gan kvalitātes rādītājos, gan izskatā.

Foto: "Labākas dzirdes centrs"

Kādi medicīniskie preparāti var izraisīt dzirdes pasliktināšanos

Dzirdi ievērojami var pasliktināt ototoksiskie medikamenti, piemēram, aspirīns lielos daudzumos, kura profilaktiska lietošana samazina insulta un infarkta risku, tāpat arī micīnu grupas antibiotikas (gentamicīns, kanamicīns, eritromicīns utt.), norāda Ramalo. Pie šīs grupas var pieskaitīt arī noteiktas zāles, ko izmanto ķīmijterapijā un anestēzijā. Ja šādas zāles ir noteicis ārsts, tās ir jālieto, taču uzmanīgi jāseko norādītajai devai un lietošanas ilgumam. Līdzās tam ir iespēja lūgt ārstam norādīt kādu alternatīvu preparātu.

Vai mūzikas klausīšanās austiņās var pasliktināt dzirdi

Mūzikas klausīšanās austiņās paplašina izklaides iespējas un tajā nav nekā slikta pie noteikuma, ka ievērojam pavisam vienkāršus noteikumus – laika un skaļuma ierobežojumus. Jāatceras, ka labāk ir lietot uz auss liekamās, nevis auss iekšpusē ievietojamās austiņas, jo ārējās austiņas labāk apslāpē apkārtējo troksni un to lietotājam nav nepieciešamības klausīties mūziku lielākā skaļumā, lai tas nomāktu ielas, transporta un citas skaņas.

Foto: "Labākas dzirdes centrs"

Dzirdes protezēšanas risinājumu aktuālākās tendences

Pats svarīgākais dzirdes risinājumos ir kvalitatīva skaņas apstrāde. Mēs atrodamies pastāvīgā kustībā, daudz klausāmies mūziku, skatāmies filmas, apmeklējam kino, restorānus, tiekamies ar draugiem utt. Visapkārt ir skaņas un katra no tām ir atšķirīga. Tieši tas ir mūsdienu dzirdes tehnoloģiju uzdevums – neraugoties uz to, ka daži cilvēki dzird sliktāk, viņi vēlas skaidri saklausīt sarunu biedru un pārējie trokšņi lai tajā pašā laikā ir pieklusināti.

Kā pēdējo gadu laikā mainījušies dzirdes aparāti

Tehnoloģijas dzirdes protezēšanas jomā strauji attīstās. Mūsdienu dzirdes aparāti – tās ir jaunākās bezvadu tehnoloģijas, kas savienojas ar telefonu, televizoru un citām viedierīcēm. Ne tik tālā nākotnē dzirdes aparāti būs aprīkoti ar tādām funkcijām kā pulsa un asinsspiediena mērīšana, ar to palīdzību būs pat iespēja noteikt cukura līmeni asinīs, pārliecināts Ramalo. Jau šobrīd dažas dzirdes protezēšanas tehnoloģijas ļauj noteikt noieto soļu daudzumu un veikto distanci.

Nākotnē tehnoloģijas palīdzēs cilvēkiem nepieciešamības gadījumā izsaukt neatliekamo medicīnisko palīdzību, piemēram, negaidīta kritiena gadījumā. Cilvēkiem ar dzirdes problēmām mūsdienās nav jākaunas no apkārtējiem, jo dzirdes aparāts nav redzams un ir ērti lietojams ikdienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!