Jautājums: Labdien. Man ir 42 gadi. Jau 15 gadus esmu šķirtene. Pirms pusgada iepazinos ar vīrieti, ar kuru ir abpusējas simpātijas, labprāt vēlētos, lai šīs attiecības attīstītos. Bet diemžēl ir problēma... Pirms gada piedzīvoju ļoti smagu krīzi, ar kuru pati nespēju tikt galā, tādēļ apmeklēju konsultācijas pie psihiatra.

Ārsts man izrakstīja antidepresantus „Zoloft" un „Betamax". Ar prieku varu atzīt, ka esmu no krīzes izkļuvusi, pateicoties medikamentiem ir ļoti uzlabojusies mana dzīves kvalitāte (visu dzīvi esmu periodiski cietusi no depresivitātes, sociālās fobijas un panikas lēkmēm, kā arī no trauksmes un izdegšanas sindroma). Kopš lietoju šīs zāles, visas šīs problēmas ir pazudušas, tādēļ pēc ārsta ieteikuma šīs zāles man jādzer regulāri un pastāvīgi visu atlikušo mūžu.

Diemžēl visam ir arī sava negatīvā puse: kopš lietoju antidepresantus, ir pazudušas menstruācijas un arī dzimumtieksme. Kamēr biju viena, šo problēmu neizjutu, bet kopš iepazīšanās šo problēmu izjūtu. Nepavisam nevaru teikt, ka man būtu nepatika pret intīmām attiecībām, bet nespēju piedzīvot nepieciešamo dzimumtieksmi. Saprotu, ka ilgi tā turpināties nevarēs, esmu jau saņēmusi neskaitāmus jautājumus par savu seksualitāti. Mans draugs ir izdarījis secinājumu, ka visā viņš ir vainīgs un man nav pietiekami nopietnu jūtu pret viņu, kaut gan tā nav.

Lūdzu, palīdziet ar padomu!

Atbild psihoterapeite Benita Griškeviča (konsultācijas Brīvības ielā 37, pieteikšanās pa e-pastu benita.griskevica@psihoterapija.lv):

Jūsu situācijā risinājumu var meklēt divos virzienos, proti: attiecības un ārstēšanās. Ja domājat par nopietnām attiecībām un esat tikuši līdz intīmai tuvībai, vietā ir jautājums par uzticēšanos. Vai Jums ir kāds iemesls maldināt partneri vai neteikt viņam patiesību par Jūsu pasivitātes iespējamiem iemesliem?

Vai pret ārstu esat atklāta, informējat viņu par medikamentu blaknēm un zināt viņa nostāju vai ieteikumus tieši Jūsu problēmu sakarā? Vai arī Jūsu ginekologam ir viedoklis, ka menstruāciju izbeigšanās un libido pazemināšanās ir saistīta ar zalēm, nevis ar agrīnu klimaksu?

Bez tam Jūsu nosauktās problēmas, no kurām esat cietusi dzīves gaitā, ir tiklab psihoterapeitiski (tātad, ar vārdu, kas nerada minētās blaknes) ārstējamas, un to var veikt gan psihiatrs ar psihoterapeita izglītību, gan sertificēts psihoterapeits.

Atbild psihoterapeits Dr. Andris Veselovskis (konsultācijas Rīgā, Maiznīcas ielā 12-1; pieteikšanās pa e-pastu: andris@psihoterapijasprakse.lv vai telefonu: 29448680):

„Betamax" var izraisīt menstruāciju izzušanu un var mazināt dzimumtieksmi. „Zoloft" var mazināt dzimumtieksmi. Lai šo problēmu risinātu vispirms ir jāvēršas pie ginekologa, lai izslēgtu organiskas dabas cēloņus. Ja ginekologs pasaka, ka viss ir kārtībā un menstruācijām būtu jābūt, tad jāvēršas pie psihiatra, lai koriģētu medikamentu devas vai izvēlētos citus medikamentus. Parasti ir iespējams piemeklēt kādus citus medikamentus, kuriem varētu būt mazākas blakusparādības.

Depresiju, sociālo fobiju, paniku un trauksmi var ārstēt arī ar psihoterapiju. Psihoterapija ir dārgāka ārstēšanas metode nekā medikamentozā terapija un pacientam ir jāstrādā ar sevi. Ja psihoterapija ir efektīva, cilvēks, iespējams, ar laiku var atteikties no zālēm. Katrs konkrētais gadījums ir ļoti atšķirīgs. Pacientam ir jāatrod speciālisti, kuriem viņš var uzticēties un jārisina problēma, tiecoties pēc vislabākā rezultāta.

Atbild Dr. Vita Začesta (klīnika "Premium Medical"):

Menstruālā cikla traucējumi un dzimumtieksmes samazināšanās var būt saistīti, pirmkārt, jau ar pašu slimību; depresijas un krīzes situācijām ir raksturīgi tas, ka nav dzimumtieksmes un kavējas mēnešreizes. No vienas puses Jums vajadzētu saskaņā ar psihiatru vai psihoterapeitu ieteikumiem cīnīties ar depresiju,  taču no otras puses, ļoti svarīgs uzdevums ir atjaunot  menstruālo ciklu.

Jāpārbauda Jūsu olnīcu un hipofīzes hormonu līmenis, jo dzimumtieksme atkarīga arī no tiem. Ja atjaunosies  menstruālais cikls, iespējams, ka atgriezīsies arī dzimumtieksme. Menstruālais cikls ir svarīgs sievietes veselības rādītājs, tāpēc cikla traucējumus nedrīkst atstāt neievērotus, pat ja dzimumtieksme nebūtu problēma.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!