Foto: Shutterstock
Par to, kādam ir jāizskatās skaistam un veselam cilvēkam, tiek diskutēts daudz. Ir cilvēki, kas uzskata – ikviens ķermenis ir skaists, neatkarīgi no tā izmēriem. Tajā pašā laikā netrūkst cilvēku, kas ir pārliecināti, ka apaļīgi cilvēki neizskatās estētiski un nav arī veseli. Arī ļoti tievi un kaulaini cilvēki daudziem nešķiet pievilcīgi.

Lai arī ir cilvēku kustības, kas aizstāv cilvēku tiesības būt laimīgam savā ķermenī, neatkarīgi no tā izmēra, šoreiz jautājumu apskatīsim no veselības perspektīvas. Speciālists uzsver, ka viennozīmīgi pateikt, ka cilvēki, kas izskatās apaļīgi vai kam ir paaugstināts ķermeņa masas indekss, ir neveseli, nevar. Tomēr mediķi ir pārliecināti, ka liekais svars rada veselības problēmas un cilvēkiem ir jāseko līdzi gan savam uzturam, gan tam, lai viņiem netrūktu fizisko aktivitāšu.

Ne visi apaļie cilvēki ir neveseli

Rīgas Austrumu slimnīcas Gastroenteroloģijas, hepatoloģijas un nutrīcijas klīnikas vadītājs Aleksejs Derovs norāda, ka ikviens gadījums ir individuāls un apgalvot, ka visi cilvēki, kas izskatās nedaudz apaļīgi, ir slimi, nevar. Tajā pašā laikā viņš aicina cilvēkus neieslīgt galējībās, jo aptaukošanos pieļaut nedrīkst. Tā veicina dažādu veselības problēmu parādīšanos un slimību attīstību. Taukainā hepatoze, otrā tipa cukura diabēts un sirds un asinsvadu slimības ir tikai daļa no tām.

Speciālists norāda, ka cilvēku ķermeņa uzbūve var būt ļoti atšķirīga – cilvēkiem, kam ir lieli un smagi kauli, paaugstināts ķermeņa masas indekss ne vienmēr liecina par lieko svaru un aptaukošanos. Indekss var būt paaugstināts arī cilvēkiem, kam ir ļoti liela muskuļu masa. Tas pats attiecas uz ļoti tieviem cilvēkiem – ja persona ir vesela un aktīva, nav nepieciešams par katru cenu pieņemties svarā tikai, lai atbilstu kaut kādiem kritērijiem.

Vērtējot cilvēka veselības stāvokli, Derovs iesaka neizraut vienu vai otru rādītāju no konteksta. Lai arī ķermeņa masas indekss vairumā gadījumu ir precīzs, tas ir jāvērtē kopā ar citiem rādītājiem, piemēram, holesterīna līmeni asinīs, vidukļa apkārtmēru un citiem. Tāpat ārsti pievērš uzmanību arī cilvēka kaitīgajiem ieradumiem.

Nesen rakstījām arī par Ingrīdu, kas sevi dēvē par resno bārbiju. Viņa ir izmēģinājusi dažādus veidus svara zaudēšanai, bet bez rezultātiem. Viņa sporto, ikdienā ir ļoti aktīva un arī ārsti norāda, ka problēmu ar veselību viņai nav, jo analīzes ir labas. Ar viņas stāstu tu vari iepazīties šeit.

Ja cilvēks kustās un ēd pareizi, bet ķermeņa masas indekss parāda, ka viņa svars ir par lielu, pārāk satraukties un izmantot katru iespēju, lai notievētu, nav nepieciešams, skaidro Derovs. Tas jādara tad, ja rādītāji liecina par aptaukošanos. To pieļaut nedrīkst nekādā gadījumā.

Liekais svars ir problēma, kas apdraud veselību

Jāatceras arī, ka, ejot laikam, organisms mainās, un arī kilogrami, kas iepriekš nekaitēja, var kļūt bīstami. Ja cilvēka ķermeņa masas indekss ir augsti normāls vai tuvu tam, var šķist, ka viss kārtībā un tā patiešām arī būt, bet, kļūstot vecākam, bieži uzkrājas jauni tauki un tad rodas arī veselības problēmas stāsta speciālists. Viņš skaidro, ka tauku šūnas ir metaboliski aktīvs orgāns, kas veicina iekaisuma un dažādu slimību veidošanos un attīstību.

Derovs norāda, ka jautājumu par lieko svaru un paaugstinātu ķermeņu masu var skatīt no dažādiem rakursiem. No sociālā viedokļa ir labi, ka sabiedrība pieņem dažādu formu un izmēru cilvēkus un tie, kuru svars ir lielāks, nav izstumti vai izolēti. Cilvēkiem ir tiesības izskatīties dažādi, un ikviens pats var noteikt, kādam jābūt viņa ķermenim.

Tomēr no medicīniskā skatupunkta aina ir citādāka. Liekais svars agrāk vai vēlāk rada veselības problēmas, kas būtiski ietekmē cilvēka veselību. Viņš norāda, ka lielākajā daļā gadījumu par to, vai cilvēkam ir liekais svars, var noteikt, izmantojot ķermeņa masas indeksu.

Rīgas 1.slimnīcas Ķirurģijas nodaļas vadītājs un bariatrijas ķirurgs Juris Žarinovs skaidro, ka šo skaitli iegūst, ķermeņa masu kilogramos divas reizes dalot ar auguma skaitlisko lielumu metros. Aptaukošanās pirmā pakāpe tiek noteikta, ja šis skaitlis ir lielāks par 30. Otrā pakāpe – ja tas ir augstāks par 35, bet aptaukošanās slimība tiek konstatēta gadījumos, ja ķermeņa masas indekss ir 40 un vairāk.

Vairāk par to, kas ir liekais svars un kā no tā atbrīvoties, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!