Foto: PantherMedia/Scanpix
Pretsāpju medikamentu, kas bez receptes nopērkami aptiekās, lietošana ikdienā ir neskaitāmu cilvēku ierasta prakse. Tos izmanto ne tikai drudzim, bet arī galvassāpēm, menstruāciju laikā un arī citām vainām. Tomēr, vai patiesi šīs pretsāpju zāles ir tik nevainīgas, kā šķiet, jo nopērkamas bez receptes? "Viņa" atbildes meklē, jautājot ģimenes ārstei Ilzei Aizsilniecei, kā arī apskatot izteiktākās blakusparādības.

Pretsāpju zāļu lietošana

Kā norādīts biedrības "Veselības projekti Latvijā" mājas lapā, pretsāpju līdzekļi tiek dēvēti par analgētiķiem, un tie Latvijā pieder pie visvairāk lietoto medikamentu grupas. "Zāļu blakusparādības ir ļoti nopietna lieta. Par tām ir jāzina pirms zāļu lietošanas, bet nevajag baidīties. Ja zāles ir atļauts izplatīt aptiekās, tas nozīmē, ka tās ir pietiekami drošas," atklāj Aizsilniece. Tomēr šo medikamentu pārmērīga vai nepareiza lietošana var novest pie neskaitāmām blaknēm.

Viena no blakusparādībām ir nieru darbības traucējumi, ko izraisa tādi sāpju remdējoši medikamenti, kuros ir vairākas aktīvās vielas. Taču arī viena aktīvā viela zālēs ir pietiekama, lai pārdozēšanas vai ilgstošas lietošanas gadījumos, varētu rasties aknu vai nieru bojājumi, piemēram, šādu blakni var izraisīt aktīvā viela paracetamols. Tā atrodama arī tā saucamajos "saaukstēšanās preparātos", piemēram, karsto dzērienu veidā. Tāpat arī acetilsalicilskābes aktīvās vielas lietošana bērniem, kas jaunāki par 16 gadiem, var izraisīt, piemēram, Reja sindromu.

Ibuprofēnu saturoši medikamenti ir vieni no populārākajiem Latvijā. Kā norāda ģimenes ārste, šī aktīvā viela atrodama vairākās pretsāpju zālēs. Viņa atklāj, ka jauna blakne šīs vielas lietošanā ir auglības problēmas, tāpēc šobrīd norit aktīvas pārrunas šajā tēmā. Tomēr Aizsilniece atzīst, ka joprojām ibuprofēnu saturošie medikamenti ir pietiekami drošas zāles, taču katram pretsāpju līdzeklim ir noteikta deva, kas ir maksimālā atbilstoši pacienta vecumam.

Piemēram, pavisam mazam zīdainim (līdz trīs mēnešu vecumam) ibuprofēnu saturoši medikamenti dienā nedrīkst pārsniegt piecus miligramus uz vienu bērna kilogramu. Ja mazulis sver piecus kilogramus, tad dienas deva, kuru sadala un dod ik pēc sešām līdz astoņām stundām, nedrīkst pārsniegt 25 miligramus. Palielinoties bērna vecumam un svaram, deva kļūst lielāka. Savukārt pieaugušajiem dienas deva sasniedz 2400 miligramus.

Foto: Shutterstock

Satraucoša blakne – problēmas ar auglību

"Grūtniecības laikā vispār nekādas zāles nelietot, bet, ja tomēr ir nepieciešamība to darīt, ir vērts aprunāties ar ārstu," stāsta Aizsilniece. Viņa, atklāj, ka pastāv viedoklis – grūtniecības laikā labāk izvēlēties paracetamolu: "Bet arī šim medikamentam ir savas blaknes." Kā norādīts biedrības "Veselības projekti Latvijai" lapā, joprojām informācija par zāļu lietošanu grūtniecības laikā ir ierobežota, tomēr medikamentus vajadzētu lietot tikai īstas nepieciešamības gadījumā, konsultējoties ar ārstu un izvēloties pēc iespējas dabiskākus līdzekļus.

Portāls "The Guardian" atsaucas uz pētījumu, kas publicēts 2018. gada sākumā. Tajā norādīts, ka grūtnieces, kas līdz trešajam mēnesim lieto pretsāpju līdzekļus, potenciāli var samazināt gaidītā mazuļa (meitenes) auglību. Jau šobrīd bezrecepšu medikamenti tiek saistīti ar sievietes auglības rādītāju samazināšanos, norādīts "Web MD". Tāpēc, gaidot mazuli, īpaši jāpiedomā pie jebkādu zāļu lietošanas.

Savukārt nesenā, mazākā pētījumā, kuram būtu nepieciešama padziļinātāka izpēte, atklāta saistība ar ibuprofēnu saturošiem pretsāpju līdzekļiem un vīriešu auglības rādītājiem. "Web MD" norādīts, ka ne tikai iespēja radīt bērnus varētu būt viena no blakusparādībām, bet pretsāpju līdzekļu citas blaknes ir iemesli, kāpēc šos bezrecepšu medikamentus censties izslēgt vai samazināt ikdienas lietojumā.

Foto: Shutterstock

Apburtais loks

Viens no biežākajiem iemesliem, kāpēc cilvēki izmanto pretsāpju līdzekļus, kas brīvi pieejami aptiekās, ir galvassāpes. Tās rodas ne tikai konkrētu saslimšanu gadījumos, bet arī alkohola, smēķēšanas, stresa, nepilnvērtīga uztura rezultātā. Tāpēc kā ieradums un labākā cīņa tiek izvēlēta pretsāpju tabletes veidā, taču šīs zāles neārstē, bet tikai mazina simptomus.

Savukārt "BBC" norādīts, ka regulāra pretsāpju medikamentu lietošana, var novest pie vēl lielākām galvassāpēm. Sanāk līdzīgi kā apburtajā lokā – tu lieto pretsāpju zāles, lai cīnītos ar galvassāpēm, taču tās nemazinās – tikai kļūst vēl spēcīgākas. Tablešu lietošana 10-15 reizes mēnesī tiek minēta kā kritiskais punkts, kad pretsāpju līdzekļi kļūst par iemeslu vēl biežākām sāpēm.

Zāļu monitorings

Aizsilniece norāda, ka kopš 1963. gada par visām zāļu blakusparādībām un blaknēm informāciju apkopo Pasaules Veselības organizācijas (PVO) sadarbības centrs Upsālā, Zviedrijā. "Tas notika tāpēc, ka grūtniecēm 1957.-1962. gadā deva talidomīdu nelabas dūšas mazināšanai, bet pēc tam piedzima vairāk nekā 10 tūkstoši bērnu ar fokamēliju – bez rokām un kājām," norāda ģimenes ārste. Īsi pēc notikušā izveidots centrs Upsālā, kas apkopo informāciju par zāļu blakusparādībām.

Savukārt savu ziņojumu par novērotam blakusparādībām iespējams sūtīt uz Valsts Zāļu aģentūru. Ja ir bažas par savu vai tuvinieka veselību, kas varētu būt saistītas arī ar kādu noteiktu zāļu lietošanu, sākumā jāvēršas pie ārstējošā ārsta, medicīnas darbinieka vai farmaceita. Taču, lai zāles padarītu pēc iespējas drošākas, vēlams par blaknēm ziņot aģentūrai tiešsaistē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!