Foto: stock.xchng

Aivara stāsts: "Dodoties ceļojumā prom no mājām, vēders it kā "apstājas": varu ēst, lietot uzturā šķidrumu, taču pazūd vēlme nokārtoties pa lielam.

Varu nenokārtoties pat četras, piecas dienas pēc kārtas, un, ja joprojām nav iespējas tikt savā tualetē, vēdera izeja ir neliela, ļoti cieta, apgrūtinoša un nereti sāpīga. Sajūtu pilnumu vēderā, cīņā ar gāzēm vienīgais palīgs ir aptieku preparāti - tie noņem gāzes un mazina diskomfortu.

Tiklīdz esmu atgriezies mājās, tā vēders ieslēdzas kā pulkstenis, kam ielikta jauna baterija. Diemžēl ar šo ķermeņa īpatnību man ir jārēķinās, plānojot katru ceļojumu vai komandējumu."

Monikas stāsts
"Kādā telefonsarunā mamma pajautāja, vai es nezinot līdzekļus, kas palīdzētu mīkstināt vēdera izeju. Pati šādu problēmu piedzīvoju grūtniecības laikā un zinu, cik nepatīkama ir sajūta, kad vēders nestrādā tā, kā vajag - rodas smaguma sajūta, krājas gāzes. Nopirku aptiekā vēderu mīkstinošos bezrecepšu līdzekļus. Pēc pāris dienām apmeklēju mammīti mājās, un viņa pastāstīja, ka ar vēderu viss esot kārtībā. Saprotams, ka normālu vēdera darbību sekmē arī kustības, taču manai sirmajai mammai ļoti sāp kājas, tāpēc kustību prieks ir ierobežots. Varbūt šī, bet varbūt arī vēl kāda cita iemesla dēļ vēderu mīkstinošie līdzekļi mammai jālieto ik pa laikam atkārtoti, taču iepriecina, ka ir rasts risinājums, kā mazināt viņas diskomforta sajūtu."

Nepatīkamo problēmu var radīt...
Cukura, kviešu miltu produktu, tauku, gaļas un alkohola lietošana var padarīt zarnu darbību kūtru. Stress pirms eksāmeniem vai citiem nervoziem pasākumiem. Arī ilgstošs nervu sasprindzinājums darbā.

Laika zonu pārbīde ceļojuma laikā, neierasta vide. Vēdera neiztukšošana, nokārtojoties steigā vai atliekot tualetes apmeklējumu uz vēlāku laiku. Saslimšanas, piemēram, hemoroīdi. Arī psihiski stāvokļi, piemēram, anoreksija vai depresija.

Ko darīt?
Pareizs uzturs, kas ietver pilngraudu produktus un kviešu klijas. Šķiedrvielas jau no paša rīta aktivizēs zarnu darbību. Zarnu trakta normālai darbībai ir ļoti svarīgi daudz dzert - 8 līdz 10 glāzes dienā, tādējādi šķiedrvielas uzbriest un stimulē vēdera izeju. Liela loma ir kustībām. Palīdz pietupieni, stiepšanās, kā arī pastaigas.

Piemēram, pastaiga aktivizē zarnas vēdera muskuļu veiktās masāžas dēļ. Ja nav citu iespēju, var līdzēt vēdera pašmasāža. Iedarbīgs līdzeklis vēdera izejas stimulēšanai no rīta ir glāze remdena ūdens tukšā dūšā. Aptiekā pārdod speciālus briestvielas saturošus preparātus, kas veicina vēdera izeju, un probiotiķus, kas palīdz uzturēt pareizo mikrofloru zarnās. Absolūtas nepieciešamības gadījumā speciālists var ieteikt sennas un bisakodila preparātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!