Foto: PantherMedia/Scanpix
Man ir 20 gadu, jau ilgāku laiku man ir problēma, no kuras vēlētos tikt vaļā līdz vasarai noteikti. Tātad, principā ar savu augumu esmu apmierināta, taču jau ilgāku laiku mani māc bažas. Atgriežoties no ārzemēm esmu dabūjusi vairākas tā tautā saucamās "riepas" uz vēdera. Apsēžoties vai saliecoties tās sāk veidoties jau zem krūtīm. Viss mans pārējais ķermenis ir kārtībā, slaidas kājas, dibens, krūtis, ir tikai šī problēma. Varbūt varat man ieteikt kaut ko, kā no tā atbrīvoties? Uz sporta zāli nesanāk laika aiziet.

Atbild klīnikas Premium Medical uztura speciāliste Inga Pūce

Lai gan datu par Jums ir pārāk maz, lai dotu vispiemērotākos padomus, jo nav zināms augums, svars, tāpat arī pašreizējie ēšanas ieradumi, bet galvenie principi ir šādi: jāseko līdzi, ko un cik daudz ēd. Lai atrastu vispiemērotāko vissvarīgākais būtu sastādīt optimālāko uztura plānu, tādu, kas nodrošina visu nepieciešamo uzturvielu un minerālvielu uzņemšanu, ir veselīgs, bet kas neveicina kilogramu uzkrāšanos un nerada bada izjūtu.

Uzturam noteikti jābūt sabalansētam- katru dienu jāapēd vismaz 500 g dārzeņu un 200 g augļu, lai palielinātu organisma sārmainību, kas būtiski samazina tauku šūnu izmērus. Ja Jūsu uzturā ir pārāk maz dārzeņu, noteikti jāpalielina to daudzums (300 - 500 g. dienā), jāizvairās no treknas gaļas, kūkām un smalkmaizītēm, jādzer vismaz 2 litri ūdens dienā, kā arī tomēr jāpievieno fiziskās aktivitātes - ja nav laika apmeklēt sporta centru, tad vismaz pārvietoties vai nu kājām vai ar velosipēdu, nevis sabiedrisko transportu vai auto.

Tāpat varu ieteikt ņemt un vismaz reizi nedēļā izlēkāties deju zālē vai celties par 15 - 20 minūtēm agrāk un atvēlēt tās vingrošanai mājās. Vidukļa tvirtumam visieteicamākie vingrinājumi ir tādi, kas prasa zināmu piepūli, piemēram, vēderpreses stiprināšana ar dažāda veida vingrinājumiem. Tos var apgūt, kaut vai vienu reizi aizejot uz sporta klubu un konsultējoties ar fitnesa treneri. Ļoti labi noder arī stiepšanās vingrinājumi, pilates.

Iepriecinoši ir, ka tauki no vidukļa parasti pazūd visātrāk, tomēr nav tā, ka organismam varētu noteikt - tagad jāatbrīvojas no taukiem tikai tur un citur viss lai paliek kā bijis. Lai mērķtiecīgi atbrīvotos no tā saucamās "riepas", jārēķinās, ka tas nav izdarāms uzreiz, ļoti īsā laikā, tādēļ jāizvirza mērķis un jāapbruņojas ar pacietību. Jāuztur motivācija, kādēļ šo mērķi vēlies sasniegt, jāsastāda jaunais uztura plāns (vislabāk kopā ar profesionālu uztura speciālistu) un tas arī jāievēro. Svarīgi ir atteikties no našķiem ēdienreižu starplaikos.

Labs veids, kā palīdzēt ķermenim iegūt vēlamās formas, ir dažādas procedūras - gan masāžas, piemēram, vēdera plastikas masāža, tās var būt arī zemūdens masāžas, limfodrenējošās masāžas u.c. Viens no veidiem, par ko esmu saņēmusi lieliskas atsauksmes, ir fizikālo procedūru sistēma "TriActiv", kurā ir apvienotas 3 dažādas metodes: lāzera stimulācija, lokālā atdzesēšana, ritmiskā vakuma masāža, kuras pastiprina cita citas radīto efektu.

Jāatceras, ka katra esam unikāla un neatkārtojama, un līdz ar to ceļš uz sev vēlamās fiziskās formas iegūšanu ir katrai individuāls.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!