Foto: DELFI Aculiecinieks
No 13.marta visā Latvijā BENU aptiekās vairāku mēnešu garumā bezmaksas varēs pārbaudīt plaušu veselību.

Aptiekās varēšot veikt elpceļu funkcionālo testu, veicot vairākas straujas izelpas speciālā ierīcē, skaidro akcijas organizatoru pārstāve Arta Legzdiņa. Tests aizņemšot aptuveni piecas minūtes un ļaus noskaidrot, cik veselas ir cilvēka plaušas, kā arī noteikt plaušu bioloģisko vecumu. Pirmā bezmaksas plaušu veselības pārbaude notiks 13.martā Benu aptiekā Rīgā, Dzirnavu ielā 43 no plkst. 11.30 līdz 14.30. 

Iepriekš pieteikties var pa tālruni 67289478. Turpmākās pārbaudes bez Rīgas plānotas arī Salaspilī, Alūksnē, Valmierā, Liepājā, Daugavpilī, Ropažos, Limbažos, Aizkrauklē, Ventspilī, Smiltenē, Jūrmalā, Preiļos, Carnikavā, Balvos, Rēzeknē un Kuldīgā, un tās ilgs līdz jūlija beigām.
Nesen, veicot šādu testēšanu kādā no Jūrmalas aptiekām, atklājās, ka problēmas ar plaušu veselību ir katram trešajam testa veicējam. Kādam 45 gadus vecam vīrietim ar ilgstošu smēķēšanas stāžu mēraparāta noteiktais plaušu bioloģiskais vecums bija 118 gadi, kas norāda uz būtiskām plaušu veselības problēmām, pastāstīja Legzdiņa.

Plaušu veselību varēšot pārbaudīt ikviens interesents, bet īpaši tests ieteicams cilvēkiem, kas smēķē, bieži klepo, kam ir spiedoša sajūta krūtīs, aizdusa, paātrināta vai skaļa elpošana.
Vienlaikus pacientiem būšot iespēja aizpildīt nelielu anketu par elpceļu veselību, kas sniegs informāciju par tālāku izmeklējumu nepieciešamību.

Plaušu slimības ir viena no visnozīmīgākajām veselības problēmām pasaulē. Elpošanas sistēmas slimību dēļ katru gadu Eiropas Savienībā mirst aptuveni 600 tūkstoši cilvēku. Vairāk nekā pusei šo nāves gadījumu cēlonis ir plaušu vēzis un hroniska obstruktīva plaušu slimība jeb HOPS, un tās ir saistītas ar smēķēšanu, liecina pētījums "Plaušu veselības Eiropā - fakti un skaitļi".

"Diemžēl ikdienā ir ne mazums cilvēku, kuri klepo mēnešiem ilgi, taču nesteidzas meklēt ārsta palīdzību. Viņi nopietni riskē ar savu veselību, jo šķietami nevainīgas krekšķināšanas aizsegā var slēpties dažādas elpceļu slimības, piemēram, plaši izplatīta ir astma. Par to var liecināt elpas trūkums, lēkmjveidīgs klepus ar sēkšanu un smagumu krūtīs," stāsta pneimonoloģe, alergoloģe Ineta Grīsle. 

Astma var attīstīties arī pēc ziemas laikā smagi izslimota elpceļu vīrusa ar sarežģītām komplikācijām. Savukārt gados vecāki cilvēki nereti elpas trūkumu maldīgi saista ar sirdsdarbības problēmām, taču, veicot plaušu veselības pārbaudi, tiek atklāta astma. "Jo ātrāk slimības tiek atklātas, jo labāki ir ārstēšanas rezultāti, tāpēc aicinu ikvienu izmantot aptieku piedāvāto iespēju un pārbaudīt savu plaušu veselību," uzsver Grīsle.

Akciju rīko SIA "TAMRO" un BENU Aptieka Latvija, SIA. Ar materiāliem akciju atbalsta SIA "GlaxoSmithKline Latvija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!