Foto: Shutterstock

Galvassāpes ir ikdienišķa problēma, ar kuru kaut reizi savā dzīvē ir saskāries ikviens cilvēks. Kad organisms ir īpaši novājināts, tostarp ziemas sezonā, galvassāpes var saasināties un izpausties to smagākajā formā - migrēnā. Lai vērstu cilvēku uzmanību uz šīm problēmām, Latvijas Galvassāpju biedrība radījusi fotogrāfiju izstādi "Cita cepurē", kas no 7. līdz 25. janvārim būs apskatāma t/c Domina Shopping.

Fotogrāfiju izstāde "Cita cepurē" radīta ar mērķi veicināt sabiedrībā lielāku izpratni par migrēnu un tās ietekmi uz ikdienas procesiem un cilvēku darbaspējām. Fotogrāfiju modeļu lomā iejutušās vairākas sabiedrībā zināmas personības: Marsa iekarotājs Pauls Irbins, aktieris Normunds Bērzs, sporta žurnālists Jānis Janševics, saksofonists francūzis Freds Ormēns (Fred Hormain) un mūziķis Aigars Runčis. Savukārt no daiļā dzimuma fotogrāfijās būs redzamas aktrise Sarmīte Rubule, saksofonu dueta "Viņš un Viņa" mūziķe Ilze Lejiņa, LNO soliste Andžella Goba, modele Māra Kampernova, veselīga dzīvesveida veicinātāja Elita Drāke un žurnāliste Linda Krūmiņa.

Māra Kampernova, modele un TV personība: "Kampaņā mani visvairāk uzrunāja tās ideja – fotogrāfijā ir redzams, ka cepure, kas uzlikta galvā nav mana un zem tās es jūtos neērti. Tāpat ir arī ar galvassāpēm – tā nav daļa no mums, ko mēs vēlētos un vajadzētu pieņemt. Tā ir nopietna problēma, kas ikdienā var sagādāt lielas problēmas, diskomfortu un pārdzīvojumus."

Izstāde tiek rīkota jau otro gadu pēc kārtas. Fotogrāfiju akcents ir personības un mākslinieces Sandas Ezeriņas veidoto cepuru simbioze, ko varēs apskatīt fotogrāfa Jāņa Bula skatījumā. Abas platmales ir vienojošais simbols galvassāpēm, ar ko dažādiem cilvēkiem jāiemācās sadzīvot, ja tās pārtop nopietnā slimībā.

Daina Jēgere, Latvijas Galvassāpju biedrības vadītāja: "Lai gan migrēna un stipras, regulāras galvassāpes ir ap 5% Latvijas iedzīvotāju ikdiena, mēs priecājamies, ka fotosesijā iesaistījās tie populārie Latvijas cilvēki, kas simboliski spēj izprast šo nepatīkamo slimību un atbalsta aicinājumus atgādināt rūpēties par savu labsajūtu. Galvassāpes ilgāku vai īsāku laiku izjutuši apmēram 75% no Latvijas sabiedrības. Vīriešiem migrēna piemīt retāk nekā sievietēm, bet vismaz viena migrēnas lēkme, ko cilvēki, ja nav devušies pie ārsta, var neatpazīt, ir piemeklējusi apmēram 46% sabiedrības."

Vienlaikus biedrības pārstāvji aicina neaizmirst, ka jebkuras galvassāpes ir signāls - veselība sauc pēc palīdzības. Ir izpētīts, ka 95% gadījumu galvassāpju cēloni var noteikt, rūpīgi izpētot pacienta slimības vēsturi.

Galvassāpju iemesli var būt ļoti dažādi. Galvassāpes var izraisīt augsts asinsspiediens, infekciju slimības vai smadzeņu insults (trieka). Bieži galvassāpes rodas smadzeņu asinsvados, kas ir bagātīgi apgādāti ar nerviem, un tādēļ ļoti jūtīgi reaģē uz nervu kairinājumu. Vienlaikus tie ir jutīgi pret daždiem mainīgajiem faktoriem, piemēram, hormonālajām svārstībām vai laika maiņu.

Arī muskuļi pakauša un deniņu apvidū bieži izraisa galvassāpes. Šīs sāpes dažkārt sauc par mugurkaula kakla daļas izraisītām sāpēm, un tās veido apmēram vienu ceturtdaļu no visām galvassāpēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!