Foto: Shutterstock

Provizoriskie dati liecina, ka, pateicoties jaunajiem un krietni efektīvākajiem C hepatīta pacientiem pieejamajiem medikamentiem, ko no šā gada pacientiem smagākajās stadijās valsts kompensē 100 procentu apmērā, un dubultotajam budžetam, pirmā pusgada laikā izdevies izārstēt par aptuveni 110 procentiem vairāk pacientu, otrdien, Pasaules hepatīta dienā, raidījumā "LNT Ziņas" sacīja C hepatīta apvienības pārstāvis Kristaps Kaugurs.

"Provizoriskie dati, ko esam ieguvuši gan no Veselības dienesta, gan SPKC, gan mediķiem, liecina par to, ka šogad pirmo sešu mēnešu laikā mēs esam uzsākuši ārstēt tikpat daudz cilvēku, cik pagājušogad visa gada garumā. Pozitīvā ziņa ir, ka sākotnējie dati un klīniskie pētījumi rāda, ka jaunā ārstēšanas metode dod 97 procentu efektivitāti, kur pretī iepriekš tā bija pusi uz pusi, kas liecina, ka jau šobrīd – ja tas viss turpinās tā, kā tam būtu jāturpinās – esam izārstējuši jau par aptuveni 110 procentiem cilvēku vairāk, nekā iepriekš gada laikā," teica Kaugurs.

C hepatīta apvienības pārstāvis stāstīja, ka pacientiem 100 procentu apmērā tiek kompensētas divas jaunas terapijas ar mūsdienīgiem medikamentiem, piebilstot: "Jāsaprot, ka mēs joprojām dzīvojam limitēta un ierobežota budžeta apstākļos. Šogad mums ir dubultots budžets, tas ir dubultots uz nākamajiem trīs gadiem. Bet varam teikt, ka tas ir savā ziņā pārbaudes laiks, kurā ir vairāki jauni apstākļi – ir jauns reģistrs pacientiem, lai varētu cītīgi sekot tam, kā šī ārstēšanās un atveseļošanās notiek, lai varētu nākotnē to labāk prognozēt; pēdējās dienās ir izskanējis paziņojums, ka varbūt arī uzsāksim aknu transplantāciju, kas līdz šim nebija iespējama; un, protams, šīs te jaunās terapijas ar pilnu pacientu iemaksu likvidēšanu.''

Jautāts, vai nav bažu, ka pēc noteiktajiem trīs gadiem budžets varētu atkal sarukt, Kaugurs "LNT Ziņām" atbildēja: "Es ļoti ceru uz politiķu veselo saprātu un ticību šim projektam. Manuprāt, tas ir lielisks pārmaiņu sākums. Mums ir dota tā priekšrocība, ka ir ieviesti visi apstākļi vai vismaz tie ir sākti ieviest, kas tiešām varētu arī parādīt labu rezultātu. Lieta tāda, ka mums, protams, lai faktiski parādītu rezultātus, būs jāgaida vēl līdz gada beigām, jo tas ir tāds medicīnisks process, kuram mums būs jāseko līdzi."

Pacientu vidū gan pašlaik esot divējādas sajūtas. "Mēs, protams, esam milzīgi pateicīgi par to situāciju, kas ir radīta mums, un tas neapšaubāmi ir milzīgs solis mūsdienīgas ārstēšanas virzienā. Bet tajā pašā laikā, lai gan mēs esam jau redzējuši to, ka mēs esam sākuši ārstēt – protams, sākuši ar pašiem smagākajiem gadījumiem – un esam jau izārstējuši daudz vairāk pacientu, nekā pērn visa gada laikā, dažas indikācijas rāda, ka šis te budžets ļoti ļoti strauji tuvojas izsīkumam."

Kaugurs piebilda, ka norādes uz to, ka budžeta līdz gada beigām varētu nepietikt, saņemtas no pacientiem un informācija vēl jāapstiprina sarunās ar attiecīgo iestāžu pārstāvjiem. Skaidrība par to varētu rasties pēc diskusijas "Par dzīvi bez C hepatīta", kas 28. jūlijā no pulksten 12 līdz 14 norisināsies Paula Stradiņa medicīnas vēstures muzejā un tiešraidē būs skatāma arī portālā "Delfi". Tās laikā C hepatīta pacientu apvienība kopā ar LR Veselības ministrijas, Nacionālā veselības dienesta, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC), Latvijas Infektoloģijas centra un LR Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas pārstāvjiem izvērtēs jaunā C hepatīta ārstēšanas modeļa rezultātus.

"Šobrīd jau, protams, esam pārsnieguši iepriekšējo gadu rezultātu ar milzīgu plusu, bet turpmāk, protams, būt jauki, ja mēs to varētu darīt visa gada garumā un nebūtu līdzīga situācija, ka pusgadā beidzas līdzekļi," sacīja Kaugurs.

Atskatoties uz C hepatīta pacientu ārstēšanu iepriekšējos gados, Kaugurs teica: "C hepatīts ir vīrusu infekcija, kas noārda aknas – tas ir iekaisums aknās, un tā ir pilnībā ārstējama. Problēma mums līdz šim ir bijusi medikamentu pieejamība un fakts, ka mēs nemaz nezinām, cik daudz cilvēku ar to ir inficēti."

C hepatīta apvienības pārstāvis atklāja, ka tiek lēsts – ar C hepatītu Latvijā varētu būt inficēti aptuveni 40 tūkstoši iedzīvotāju, tātad katrs piecdesmit trešais jeb gandrīz Ventspils iedzīvotāju skaits un ļoti liela daļa nemaz nezina, ka viņiem ir šis bīstamais vīruss.

"Ceru, ka aprēķini gada beigās un pēc tiem trim gadiem ļaus pārliecināt ministriju un politiķus, kuriem par to atkārtoti būs jālemj, ka iesāktais jāturpina," noslēgumā sacīja Kaugurs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!