Ikviens vēlas savas dzīves laikā saglabāt labu veselību, tostarp mutes dobuma. Taču nereti visdažādāko iemeslu dēļ pret to izturamies pavirši – dodamies pie miera, neiztīrot zobus, lietojam daudz cukura, piesakām vizīti pie zobārsta tikai tad, kad ar mēli sataustām kādu caurumu vai jau jūtam sāpes, bet pie zobu higiēnista neesam bijuši ne reizi. Lai arī patiesi var būt cilvēki, kuru mutes dobuma veselība netiek ietekmēta arī pie vājas higiēnas, ir gana daudz tādu, kuriem jau pēc pāris zobu neiztīrīšanas reizēm baktērijas būs "izgrauzušas" jaunus caurumus.

Kāpēc viens var laiku pa laikam piemirst iztīrīt zobus, reizi gadā vai retāk apmeklēt zobārstu un viņa mutes dobuma veselība ir nemainīgi stipra, bet otrs, arī pedantiski rūpējoties par savas mutes veselību, zobus labo regulāri? Kādas ir sliktas mutes veselības sekas? Vai bez zobu higiēnista apmeklējumiem var iztikt? Kā rūpēties par savas mutes veselību? Uz šiem un citiem jautājumiem meklējam atbildes kopā ar sertificētu zobārsti Andu Brinkmani.

Nezināšana vai nepatiesību uzskatīšana par patiesību var būt iemesls sliktai mutes veselībai. Zobārste atklāj, ka viens no sliktākajiem mītiem par mutes veselību, ar kuru viņa vēl joprojām sastopas, ir: piena zobi bērnam nav jālabo. "Piena zobu saglabāšana un veselība ir svarīga, lai bērnam visas funkcijas attīstītos pareizi: bērns iemācās pareizi runāt un veidot skaņas. Piena zobi saglabā vietu pastāvīgajiem zobiem. Vesels un skaists ārējais veidols palīdz veidoties drošai un pārliecinātai personībai. Bojāti piena zobi ir infekcijas risks pastāvīgo zobu aizmetņiem, un ir iespējamas ortodontiskas komplikācijas."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!