Foto: Shutterstock
Sirds un asinsvadu slimības joprojām ir galvenais nāves cēlonis Latvijā. Saskaņā ar statistikas datiem, Latvijā mirstības līmenis ar kardiovaskulārajām slimībām ir viens no augstākajiem arī visā Eiropas Savienībā. Izmantojot IBM superdatora "Watson" kognitīvās skaitļošanas spējas, plānots ievērojami uzlabot cilvēku sirds un asinsvadu veselību.

Projektu sākotnēji paredzēts adaptēt Amerikas Savienotajās Valstīs, kur uzņēmumu darbinieki ar vienkāršu aplikāciju un viedpalīgiem, atbildot uz jautājumu sēriju, varētu sekot līdzi savam sirds un asinsvadu veselības stāvoklim, stāsta "IBM Latvija" pārstāve Inese Sustriņa.

Aplikācija tiks veidota uz veselības aprūpes kompānijas "Welltok" izstrādātās platformas, kura, apvienojot Amerikas Sirds asociācijas (ASA) plašo informācijas klāstu ar superdatora "Watson" kognitīvajām skaitļošanas spējām, sniegs individuālas konsultācijas un padomus veselības uzlabošanai miljoniem lietotāju.

Vairāk nekā puse (55 procenti) nāves cēloņu Latvijā ir saistīti tieši ar sirds un asinsvadu slimībām. Mirstības rādītāji kardiovaskulāro slimību dēļ Latvijas iedzīvotājiem ir divas reizes augstāki nekā vidējie Eiropas Savienības (ES) valstu rādītāji.

Speciālisti norāda, ka saslimšanu ar sirds un asinsvadu slimībām veicina Latvijas iedzīvotāju uztura paradumi. Latvijā šāda aplikācija būtu noderīga ikvienam darba ņēmējam un arī darba devējam, tomēr pārsvarā to izmantotu tikai iedzīvotāji līdz 40 vai 45 gadiem.

Kā atzīst "Veselības centra 4" kardioloģe un EHO speciāliste Biruta Reinšmite, sabiedrība mūsu valstī joprojām pārāk maz domā par veselīgu dzīvesveidu. Liela daļa meklē sev vainu, lai tikai varētu iegūt pabalstu vai pat invaliditāti.

"Kad ārsts sāk runāt par ēšanas paradumu maiņu, tad bieži atbilde ir – nemāci mani, ko ēst, bet ārstē! Cilvēkam pašam ir jābūt ieinteresētam būt veselam, lai varētu pilnvērtīgi strādāt," uzskata Reinšmite.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem, sirds un asinsvadu slimības jeb kardiovaskulārās slimības ir visbiežākais nāves cēlonis ES – aptuveni 40 procenti visu mirušo jeb divi miljoni cilvēku gadā iet bojā tieši no tām.

Kardiovaskulārās veselības uzlabošanai ASA piedāvā ievērot septiņus soļus – nesmēķēt, lietot pareizu uzturu, nodarboties ar fiziskām aktivitātēm, uzturēt veselīgu ķermeņa svaru, sekot līdzi asinsspiedienam, kontrolēt holesterīna līmeni asinīs un samazināt cukura līmeni asinīs.

"Līdz ar šīs programmas izveidošanu mēs sniegsim miljoniem cilvēku visā pasaulē iespēju saņemt personalizētus veselības padomus ar mērķi uzlabot sirds veselību un samazināt ārstēšanas izdevumus no valsts budžeta," norāda ASA medicīnas doktors Eduardo Sančezs.

Tehnoloģijas ir gatavas – vajag tikai vēlmi uzlabot savu ikdienu un atmest aizspriedumus, lai padarītu ārstu darbu efektīvāku.

"Mēs to varam saukt pat par savu individuālo ārstu, jo tas ar mums būs 24 stundas diennaktī 365 dienas gadā – tas zinās mūsu paradumus, mūsu sirdspukstus un mūsu ikdienu. Šāds ģimenes ārsta "asistents" noteikti būs liels palīgs ikvienam ārstam, jo sniegs nepieciešamo informāciju par mums. Pat Alberts Einšteins nevarētu atcerēties un apstrādāt galvā tik lielu datu apjomu kā jaunais "asistents"," atzīst "IBM Latvija" vadītājs Edijs Tanons.

Saskaņā ar IBM apkopoto informāciju, no kardiovaskulārajām slimībām mirst trešā daļa pasaules iedzīvotāju, savukārt šo slimību ārstēšanai no valstu budžetiem tiek tērēti 283,9 miljardi eiro gadā.

Pētījumu kompānijas "Nielsen" un ASA nesen veikta pētījuma dati atklāj, ka 69 procentiem darbinieku ir svarīgas uzņēmuma rūpes par darbinieku veselību un tas atstāj lielu iespaidu uz kopējo apmierinātības līmeni ar darbu. ASA veiktie pētījumi pierāda, ka, ievērojot minētos septiņus veselīga dzīvesveida soļus, var būtiski samazināt sirdslēkmes, triekas, vēža un daudzu citu slimību risku.

Par IBM

IBM ir pasaules lielākais informācijas tehnoloģiju programmatūras un pakalpojumu uzņēmums ar vairāk nekā 100 gadu pieredzi. Ar pārstāvniecībām vairāk nekā 170 valstīs un vadību Ņujorkā IBM spēj piesaistīt pasaules gaišākos prātus, lai palīdzētu saviem klientiem – uzņēmumiem, valdībām un organizācijām – saglabāt konkurētspēju un atbildēt uz mūsdienu izaicinājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!