Foto: Shutterstock
Latvijas farmaceiti asi iebilstot pret jebkādiem mēģinājumiem legalizēt, dekriminalizēt vai citā veidā atvieglot brīvo narkotisko vielu apriti valstī, uzsverot, ka šādas publiskas iniciatīvas virzīšana Saeimā saasinās jauniešu interesi par vieglajām narkotikām un pati par sevi esot bīstama.

"Diemžēl vēl joprojām saglabājas tendence, ka jauniešu vidū ārkārtīgi moderni ir uzpīpēt "zālīti". Turklāt viņi īpaši nešķiro, vai tas ir augu maisījums "spice" vai marihuāna, un izvēlas to, kas ir pieejamāks vai lētāks," uzsver Alla Čudovska LFB valdes locekle.

Farmaceitu novērojumi liecina, ka vieglo narkotiku lietotāju vidū biežāk nekā meitenes sastopami puiši. "Nereti mums nākas vērot narkotisko vai apreibinošo vielu lietošanas sekas. I

Bieži vien šie pusaudži ir sabijušies, dezorientēti laikā un telpā, brīžiem visai agresīvi un ir bīstami apkārtējiem. Viņi vairs neatbild par savu rīcību un bieži vien neko neatceras," stāsta Ina Novikova "Mēness aptieka" farmaceite.

Farmaceiti uzsver, ka, paverot durvis šādām likumdošanas iniciatīvām, mēs apzināti pakļaujam jauno paaudzi riskam gūt atkarību no narkotiskām vielām un sekmējam jauniešu interesi par vieglajām narkotikām. "Iniciatīvas autori apzināti maldina sabiedrību par marihuānas brīvu pieejamību Igaunijā un citās ES valstīs, kā arī par tās plaši pazīstamo ārstniecisko efektu," skaidro Alla Čudovska.

Farmaceiti atgādina, ka narkotisko vielu izmantošana medicīnas vai ārstēšanas nolūkos Latvijas Republikā ir stingri reglamentēta. "Pašlaik likums paredz stingro uzskaiti un sevišķi drošas uzglabāšanas normas (zāles glabājas seifā) jebkurām narkotiskas vielas saturošām zālēm. Šīs zāles nav pieejamas bez receptes, bet par to apriti katra aptieka ik mēnesi atskaitās Nacionālajam veselības dienestam, kas sadarbībā ar citām valsts iestādēm pastiprināti seko līdzi šīs zāļu grupas apritei," norāda Ina Novikova "Mēness aptieka" farmaceite.

Jau ziņots, ka portālā "Manabalss.lv" iesniegtā Āra Ābeles iniciatīva neliela marihuānas daudzuma audzēšanas, glabāšanas un lietošanas dekriminalizācijai savākusi pietiekami daudz iedzīvotāju parakstu, lai tiktu iesniegta Saeimā. Iniciatīvas iesniedzēji, rosina atcelt sodu par neliela daudzuma marihuānas audzēšanu, glabāšanu, nēsāšanu un smēķēšanu, kas paredzēta personiskām vajadzībām personām, kuras ir sasniegušas 18 gadu vecumu. 

Iniciatīva pirmdien, 1. jūnijā, iesniegta Saeimā, portālu "Delfi" informēja iniciatīvas pārstāvis Donats Blaževičs. Līdz šim sabiedrības iniciatīvu platformā "ManaBalss.lv" ir savākti 10 373 paraksti iniciatīvai "Marihuānas dekriminalizācija".

Arī Latvijas Ārstu biedrības vadītājs Pēteris Apinis jau paudis viedokli, ka marihuānas dekriminalizācija no valsts, medicīnas un labklājības viedokļa ir murgaina ideja un tai nebūs nekādu "plusu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!