Foto: Shutterstock

Vai tava šā gada apņemšanās ir ēst veselīgāk? Uzmanies, lai nepieņemtos svarā, brīdina pētnieki no Teksasas Universitātes Ostinā (ASV). Izrādās, produkti, ko uzskata par veselīgiem, var veicināt pārēšanos un izraisīt lieko kilogramu veidošanos, vēstī Medicalnewstoday.com.

Ja cilvēks kādu produktu uzskata par veselīgu, viņam ir tendence to patērēt vairāk, secināts žurnālā "Journal of the Association for Consumer Research" publicētajā pētījumā.

Pētniekam Džeikobam Suheram (Jacob Suher) un viņa Teksasas Universitātes kolēģiem izdevies pierādīt teoriju, ka cilvēki veselīgus produktus automātiski uzskata par mazāk barojošiem nekā neveselīgie produkti, tādēļ tos ēd lielākos daudzumos.

Lai nonāktu pie šī atklājuma, pētnieki veikuši trīs eksperimentus ar trīs cilvēku grupām. Vispirms grupai, kuru veidoja 50 dalībnieki, lūgts aizpildīt testu ar netiešiem jautājumiem, kuru mērķis bija noskaidrot, vai cilvēki tiešām veselīgus produktus uzskata par diētiskiem.

Pēc tam zinātnieki 40 dalībniekiem lūdza apēst vienu cepumu; daļai cepums tika pasniegts iepakojumā, uz kura norādīta tā uzturvērtība, parādot to kā neveselīgu našķi, savukārt otrai daļai tika pasniegts tas pats cepums, raksturojot to kā ļoti veselīgu. Pēc cepuma apēšanas pētījuma dalībniekiem bija jāraksturo, kā tas ietekmējis viņu izsalkuma līmeni.

Trešajā eksperimentā, kurā bija iesaistīti 72 dalībnieki, pētnieku komanda vērtēja, kā pārtikas produktu veselīgais vai neveselīgais tēls ietekmē porcijas lieluma izvēli un apēsto daudzumu, dalībniekiem skatoties kādu filmu.

Cepumu eksperimentā atklājās, ka tie, kuri apēda "veselīgo" cepumu, ziņoja par lielāku izsalkumu, nekā tie, kuri apēda "neveselīgo" cepumu.

Noslēdzošajā eksperimentā pētnieku komanda pārliecinājās, ka pētījuma dalībnieki pasūtīja lielāku porciju pirms filmas skatīšanās un tās laikā apēda vairāk produkta, ja to uzskatīja par veselīgu, nekā tad, ja to vērtēja kā neveselīgu.

Interesanti, ka pat tie pētījuma dalībnieki, kas, kā liecināja testa atbildes, neuzskata veselīgus produktus par mazāk barojošiem, pēc "veselīgā" cepuma apēšanas ziņoja par lielāku izsalkumu, kā arī pasūtīja lielāku porciju un, skatoties televizoru, apēda vairāk produkta, kas izslavēts kā veselīgs.

"Pētījuma rezultāti liecina, ka veselīgu produktu piedāvājuma palielināšanās ironiskā kārtā var nevis apturēt, bet veicināt aptaukošanās epidēmiju," intervijā portālam Express.co.uk teicis Suhers.

Jāpiebilst, ka veselīgie produkti ne vienmēr ir tik veselīgi un figūrai draudzīgi, kā ražotāji tos izslavē. Piemēram, tā dēvētajiem beztauku jogurtiem bieži vien toties ir pievienots ļoti daudz cukura. Tas pats sakāms par ātri vārāmajām auzu pārslu putrām ar piedevām un musli batoniņiem. Tādēļ rūpīgi jāizpēta produktu sastāvs, nepaļaujoties uz skaļām reklāmām par to veselīgumu, un jāseko līdzi ne tikai tam, ko ēdam, bet arī – cik daudz ēdam. Turklāt "veselīgs" nemaz nav sinonīms vārdam "diētisks", piemēram, medus un rieksti ir veselīgi, taču satur ļoti daudz kaloriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!