Foto: Shutterstock
Mēs katrs laiku pa laikam pārrodamies mājās pēc darba šķietami izsmelti un nekavējoties iekrītam gultā; reizēm spēcīgais nogurums nav pazudis arī no rīta. Tu to pieciet, jo zini, ka pēc pāris dienām vai nedēļas nogalē nespēks būs pilnībā zudis un enerģija pār tevi plūdīs aumaļām. Bet ja nu spēku izsīkumu nākas pieciest katru dienu un vairāku nedēļu garumā?

Protams, nevar izslēgt, ka tas ir parasts nogurums, kam pietiks ar dažu darbu atlikšanu uz vēlāku un pāris naktīm pilnvērtīga miega. Taču tas arī var liecināt par ārkārtīgu nogurumu, kas ne vienmēr ir tik ātri pamanāms un kādā brīdī var kļūt pat dzīvībai bīstams. Ja vari uz sevi attiecināt vairākas no turpinājumā uzskaitītajām pazīmēm, ļoti iespējams, tevi pārņēmis ārkārtīgs nogurums, un tas nozīmē – ir pēdējais laiks sakārtot savu miega grafiku vai pat konsultēties ar ārstu.

Sausas lūpas

Ja tavas lūpas ir saplaisājušas, āda ir zvīņaina un tu ciet no biežām galvassāpēm, iespējams, pie vainas ir dehidratācija. Kas būtiski – atūdeņošanās iet roku rokā ar nogurumu, skaidrots portālā ''Woman's Health''. Šķietami nepārejošas slāpes vai sausa āda un lūpas, var liecināt par dehidratāciju, kas var izraisīt ārkārtīgu nogurumu. Ūdens mūsu organismā ietekmē ļoti daudz sistēmu, līdz ar to, ja tas netiek uzņemts pietiekami, organisms nav spējīgs uzturēt normālu enerģijas līmeni.

Foto: Shutterstock

Paaugstināts stresa līmenis, kuru centies ignorēt

Neapšaubāmi, stress var apgrūtināt iemigšanu, pat padarīt to šķietami neiespējamu. Šeit būtisks, reizēm arī noteicošs aspekts ir tas, kā tu ar stresu mēģini tikt galā, kas savukārt var izraisīt arī bezmiegu, secināts žurnālā ''Sleep'' publicētajā pētījumā. Tajā pētnieki teju 2900 vīriešus un sievietes aptaujāja par stresu viņu dzīvēs, tostarp cik ilgi tas viņus ietekmējis, cik liels tas bija un cik labi viņi tika galā ar spiedienu. Pēc gada pētnieki atklāja – cilvēki, kas ar stresu cīnījās, to ignorējot, biežāk saskārās ar bezmiegu (vismaz trīs negulētas naktis ik nedēļu mēneša vai ilgāka perioda garumā).

Ieradums ignorēt stresu un tā izraisīts nogurums ar laiku var sākt viens otru pastiprināt. Tas nozīmē, ka stresa līmenis noguruma dēļ turpina pieaugt, bet nogurums aug spēkā milzīgā stresa dēļ.

Vari iemigt jebkurā diennakts laikā

Ja tu aizmiedz vai ''klanies'', skatoties televizoru vai pat braucot ar auto, ir pēdējais laiks mainīt savus gulēšanas paradumus, jo tas liecina par nepilnvērtīgu miegu, raksta ''Health Line''. Vienīgais risinājums ir plānot dienu tā, lai ik nakti varētu gulēt septiņas līdz deviņas stundas. Savukārt, ja tu it kā guli normāli, bet tāpat nespēj atbrīvoties no ārkārtīga noguruma, konsultējies ar ārstu.

Sāpes muskuļos

Muskuļi it kā atrodas nepārtrauktā saspringumā un sāp, kā arī māc nogurums? Tas var būt sarkanais signāls. Brīdī, kad organisms piedzīvo enerģijas krīzi, tas liek muskuļiem ieņemt vienu pozīciju. Kāpēc? Muskuļus varētu salīdzināt ar atsperi – lai tie stieptos, ir nepieciešama enerģija. Ja enerģijas nav, organisms, nevēloties iztērēt pēdējās rezerves, ierobežo enerģijas patēriņu, sasprindzinot muskuļus. Sāpju mazināšanai var palīdzēt silta vanna, kurai piebērts vannas sāls vai piepilināta kāda ēteriskā eļļa. Un, protams, pilnvērtīgs miegs.

Kāre pēc cukura un aizkaitinājums

Ja tev ir parādījusies izteikta kāre pēc saldumiem un tu jūties aizkaitināta, ja neesi paēdusi, pie vainas varētu būt problēmas ar virsnieru dziedzeri, kas palīdz ķermenim cīnīties ar stresu un nogurumu. Citiem vārdiem – tas var būt signāls, ka arī dziedzeris ir ''noguris''. Šeit labākais risinājums ir atturēšanās no cukurotiem ēdieniem, kas var būt grūtāk, nekā izklausās, kā arī pilnvērtīga izgulēšanās.

Aizlikts deguns vai kairinātu zarnu sindroms

Gāzes, vēdera uzpūšanās, caureja, aizcietējumi, aizlikts deguns vai saaukstēšanās bez šķietami pamatota iemesla var veicināt ārkārtīgu nogurumu. Arī šeit par labu var nākt izvairīšanās no cukurotu ēdienu patēriņa, kā arī konsultēšanās ar ārstu.

Neuzmanība

Neuzmanība ir viena no brīdinājuma pazīmēm par ārkārtīgu nogurumu un izsīkumu, stāstīts ''Healthfully''. Izsīkums, ko izraisa miega trūkums, stress un nemiers, var mazināt tavu spēju koncentrēties uz dažādām darāmo darbu un norišu detaļām. Citiem vārdiem – tu vari kļūt neuzmanīga. Tāpat tas var veicināt tūlītēju, neapdomīgu rīcību, kas atsevišķos gadījumos var būt arī dzīvībai bīstama, piemēram, vadot automašīnu.

Apjukums

Ja nogurums ir īpaši spēcīgs, neuzmanība var pārvērsties apjukumā. Cilvēks var uz brīdi aizmirst, ko dara, kur atrodas vai kur dodas. Iespējama arī spēcīga vārguma sajūta. Ja apstulbums ir īpaši izteikts, cilvēkam var arī parādīties grūtības domāt vai runāt.

Reibonis

Reibonis vai pat ģībonis ir izteikta ārkārtīga noguruma pazīme. Kad ķermenis ir izsmelts, sirds spēja, pumpējot asinis, smadzenēm efektīvi piegādāt skābekli samazinās, kas tad arī ir reiboņa iemesls. Ja pārgurums ir īpaši spēcīgs, reibonim var sekot ģībonis. Brīdī, kad jūti reiboni, nekavējoties apsēdies un elpo kontrolēti, lai izvairītos no noģībšanas un iespējamām traumām krītot.

Ātra sirdsdarbība

Ārkārtīgu nogurumu dažos gadījumos pavada strauja sirdsdarbība. Pēc intensīvas fiziskās slodzes vai uzturēšanās lielā karstumā sirds var sākt ''cīnīties'', lai spētu visam ķermenim piegādāt asinis un kopā ar tām skābekli. Kas būtiski – sirdsdarbība var būt paātrināta, bet pulss var būt vājš. Tāpat straujā sirdsdarbība var saglabāties vēl krietnu laiku pēc kairinātāju ietekmes beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!