Foto: Kadrs no video
Lai zaudētu svaru, sievietes gatavas izmēģināt visneprātīgākās diētas. Nu popularitāti iekarojusi jauna metode – vates piciņu, kas samērcētas apelsīnu sulā, limonādē vai smūtijā, ēšana, vēstī ārvalstu mediji.

Neparastā diēta īsā laikā kļuvusi par interneta hitu, dažādās mājas lapās un forumos, kā arī vietnē YouTube.com tiekot publicētām pamācībām, kā pareizi vate "jāpagatavo". Tiek lēsts, ka diētas aizsācēja ir modele Brī Mērfija, kas atklājusi, ka redzējusi citas modeles pārtiekam no vates, lai neuzņemtu liekas kalorijas un tomēr ar kaut ko piepildītu kuņģi.

Vates ēdājas to lieto dažādos veidos – citas no tās pārtiek augu dienu, savukārt citas pāris piciņas apēd pirms ēdienreizes, lai kuņģī būtu mazāk vietas. Vidēji cilvēkam jāapēd apmēram pieci kokvilnas gabaliņi, lai justu sāta sajūtu.

Būtiski, ka par neparasto diētu ir satraukušies mediķi, informējot, ka tā ir ļoti bīstama un uzsverot, ka lielākā daļa vates nav pagatavota no simtprocentīgas kokvilnas, bet ir bagāta ar dažādiem indīgiem piemaisījumiem. Atsevišķi mediķi to pielīdzinājuši t-krekla pamērcēšanai sulā un tā apēšanai vai arī pogu, cita apģērba un monētu norīšanai.

Tāpat, neņemot vērā acīmredzamos riskus, piemēram aizrīšanos un nepietiekamu uzturu, vates norīšana var veicināt arī zarnu trakta nosprostošanos.

"Parasti zarnas var aizsprostoties no nepareiza uztura vai gremošanas traktā iekļuvušām matu daļiņām vai dārzeņu sēklām. Ja nosprostojums ir ilgstošs, cilvēkam jārēķinās ar dzīvībai bīstamu situāciju," uzsver ārsti.

Būtiski, ka modeles par vates ēšanu turētas aizdomās jau gadiem, bet šobrīd tendence ieguvusi popularitāti jaunu meiteņu vidū. Vietnē YoutTube.com publicēti neskaitāmi video, kuros meitenes vecumā no 9 līdz 16 gadiem publicē pamācības pareizai "ēdmaņas pagatavošanai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!