Foto: Shutterstock

"Esmu piektajā grūtniecības mēnesī un kārtējā apskatē ārsts ieteica vakcinēties pret gripu. Par vakcīnu ietekmi uz cilvēka organismu ir lasīti visādi šausmu stāsti. Esmu nopietni noraizējusies, vai vakcīna nevar kaitēt mana gaidāmā bērniņa veselībai. Gribētu uzzināt kāda kompetenta speciālista viedokli, vai tiešām vajadzētu potēties?" portālam Rutks.lv jautā lasītāja Iveta. Vaicājām padomu pediatrei un bērnu neiroloģei Vizmai Meikšānei.

"Latvijā, tuvojoties gripas sezonai, grūtniecēm iesaka vakcinēties pret gripu jau vairākus gadus. Ir zinātniski pierādīts, ka ne māmiņas, ne gaidāmā mazuļa veselībai gripas vakcīna nekaitē. Tieši otrādi," saka daktere Meikšāne.

"Aptuveni pēc mēneša Latvijā gaidāma gripas epidēmija. Lūk, saslimšana ar gripu gan ir bīstama gan māmiņai, gan mazulim, tā var atstāt nelabvēlīgas sekas uz mazuļa attīstību! Turklāt grūtniecēm ir augstāks gripas komplikāciju, piemēram, plaušu karsoņa, attīstības risks, jo, organismam daudz spēku tērējot mazuļa attīstības nodrošināšanai, māmiņas imūnsistēma ir novājināta. Jebkura slimība nenāk par labu mazulim, kur nu vēl gripa, kas ir diezgan smaga slimība. Protams, pirms potēties, ārstam jāpārliecinās, ka nav kontrindikāciju, piemēram, māmiņa nedrīkstētu būt saaukstējusies."

Vakcinācija pret gripu ir droša jebkurā grūtniecības trimestrī. Imunitāte iestājas aptuveni septiņās dienās pēc tās veikšanas. Visbīstamākā gripa ir līdz 12. grūtniecības nedēļai, kad notiek visu bērniņa sistēmu un orgānu veidošanās. Gripa šajā laikā var izraisīt dažādu sistēmu traucējumus vai pat – smagākos gadījumos – augļa bojāeju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!