Foto: DELFI

Jautājums: Vēlējos uzzināt, kas varētu izraisīt asiņošanu pēc dzimumakta? Nav sāpju, bet neliela asiņošana jau visu dienu! Vai tas varētu būt bīstami?

Atbild Dr. Daiga Baranovska (ārstu prakse "Quartus" - 67271205):

Atbilde: Ja asiņošana nav ļoti stipra - jāmaina paketes nepārtraukti vai asiņo ar recekļiem, tad ļoti bīstama tā droši vien nav, taču drošības pēc tomēr ieteiktu tuvākajā laikā konsultēties ar savu ginekologu, lai noskaidrotu, kāds tam varētu būt iemesls.

Visbiežāk asiņošana no dzimumceļiem pēc dzimumakta ir saistīta ar dzemdes kakla vai maksts iekaisumu vai šūnu izmaiņām jeb displāziju. Ja ir bijis iekaisums, pārliecinieties, vai Jums ir veiktas analīzes arī uz STS (hlamīdijas, ureaplazma). Ja saglabājas sūdzības arī pēc ārstēšanas, analīzes uz dzemdes kakla vēzi var arī atkārtot, jo dažreiz uz iekaisuma fona laboratorijas ārstiem ir grūti novērtēt slimības nopietnību.

Retāk iemesls mēdz būt dzemdes kakla erozija, dzemdes kakla kanāla vai dzemdes dobuma polipi, dzemdes mioma vai olnīcu cistas. Katrā ziņā tās visas ir slimības, par kuru esamību vai neesamību ārsts ginekoloģiskās apskates laikā samērā vienkārši var pārliecināties.

Dažreiz nelielu asiņošanu var dot arī maksts sieniņas noberzumi vai traumas, kas rodas pārmēru lielas berzes rezultātā vai arī ja maksts dzimumakta laikā nav pietiekami mitra. Tas visbiežāk ir saistīts ar nepietiekamu sievišķo hormonu līmeni un šādu fenomenu dažreiz novēro sievietēm, kas lieto hormonālo kontracepciju, kā arī laktācijas un menopauzes periodā.

Ar cieņu -  dr.Daiga Baranovska

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!