Jautājums: Labdien! Es gribēju noskaidrot, vai bērnam var rasties IV asins grupa Rh +, ja vecākiem ir I un II asins grupas, Rh+. Un kādām būtu jābūt vecāku asins grupām, lai bērnam varētu būt IV asins grupa. Jau iepriekš paldies par atbildi.

Atbild dr. Gunta Frīdenberga:

No katra vecāka nāk viens no asinsgrupas vai rēzus faktora gēniem, kas savienojoties var dot dažādas kombinācijas. Piemēram, vecākiem I un II asinsgrupa Rh+:
1) I grupa Rh+ var būt 2 varianti: OO Rh+Rh- vai OO Rh+Rh+
2) II grupa Rh+ 4 varianti: AO Rh+Rh- ,AA Rh+Rh-, AO Rh+Rh+ un AA Rh+Rh+.
Kombinējoties var būt sekojoši rezultāti:
O (I) grupa Rh+, O (I) grupa Rh-, A (II) grupa Rh+ un A (II) grupa Rh-.

Lai bērnam būtu IV asinsgrupa Rh+, vienam no vecākiem jābūt A (II), bet otram B (III) asinsgrupai vai arī vienam AB (IV) asinsgrupa un otram jebkura cita grupa. Un vismaz vienam Rh+.

Dr. Gunta Frīdenberga - privātprakse ginekoloģijā, dzemdniecībā un psihoterapijā. Adrese: Tukums, Elizabetes iela 8, telefons 3125109.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu ārsta e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt teksta garumu un pareizrakstību, kā arī saglabāt vēstules autora anonimitāti. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!