Foto: LETA

1941. gada 18. martā tagadējās Paula Stradiņa klīniskās slimnīcas teritorijā koka barakās tika nodibināta Republikas asins pārliešanas stacija, kuru vadīja profesors Pauls Stradiņš. Ir pagājuši 75 gadi, un pa šo laiku Valsts asinsdonoru centrs (VADC) ir ieguvis gan jaunas telpas Sēlpils ielā 9, gan kļuvis par darba devēju 178 cilvēkiem iepriekšējo 28 darbinieku vietā, informēja VADC pārstāve Zane Mousavi.

Tāpat kopš 1993. gada pārliešanai netiek izmantotas nesadalītas asinis, bet tikai asins komponenti. Katra asins deva tiek rūpīgi pārbaudīta uz C, B vīrushepatītu, HIV antivielām, sifilisu, un donoram tiek ziņots par analīžu rezultātiem. Pēdējo 15 gadu laikā VADC ir iegādājies Eiropas Savienības valstu noteikumiem atbilstošu aparatūru asins izmeklēšanai, sagatavošanai, sadalīšanai, filtrēšanai, apstarošanai un uzglabāšanai.

No 2007. gada septembra plašu ievērību iedzīvotāju vidū izpelnījies specializētais autobuss, kas pērn uz darbavietām, iestādēm un pie visiem pazīstamā Brīvības pieminekļa vai Dailes teātra veicis 418 izbraukumus.

"Mūsu mērķis visos laikos ir bijis glābt cilvēkus, kuru dzīvību apdraud asins zudums vai asins onkoloģiska slimība. Mēs ar rūpību un mīlestību izturamies pret katru asins lāsi, kura pie mums nonāk, un pacients saņem labāko, ko varam sniegt," skaidro VADC direktore Iveta Ozoliņa.

Latvijā asinis ziedo aptuveni tikai 1,75 procents no visiem iedzīvotājiem. Tie ir aptuveni 17 donori uz 1000 iedzīvotājiem.

Donora vidējais vecums ir 35 gadi. 25,5 procenti no visiem donoriem asinis ziedo pirmo reizi.

Apmēram 70 procenti no visiem donoriem asinis nodod reizi gadā, taču būtu vēlams, ka viņi šo svētīgo darbu veiktu divas vai trīs reizes gadā, tad slimnīcās esošajiem pacientiem ik dienu vajadzīgo asins daudzumu varētu nodrošināt 100 procentos gadījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!