Foto: Publicitātes attēls

Tā kā viss nepieciešamais daudzums – 8000 litri plazmas – pašlaik ir savākts, Valsts asinsdonoru centrs (VADC) oktobrī uz laiku pārtrauc plazmaferēzes procedūras veikšanu, ziņo VADC pārstāve Zane Mousavi.

Šāda situācija, ka saziedots tik daudz plazmas, ka uz laiku jāpārtrauc tās pieņemšana, visu VADC pastāvēšanas gadu laikā notikusi pirmo reizi, portālam "Rutks" atklāja Mousavi.

"Mēs vēlamies pateikties visiem, kuri līdz šim ir bijuši uzticīgi plazmas donori un palīdzēja sagatavot preparātu ražošanai nepieciešamo plazmas daudzumu. Tomēr, ievērojot līgumu nosacījumus, pašlaik plazmas donoru pieņemšanu uz laiku pārtraucam," skaidro VADC Transfuzioloģiskā departamenta direktore Natālija Kanta.

No plazmas tiek ražoti vērtīgi plazmas preparāti: albumīns un imūnglobulīns.

Albumīns jau vairāk nekā pusgadsimtu ar labiem rezultātiem tiek izmantots pacientiem ar samazināto albumīna daudzumu asinīs – pēcoperāciju periodā, ginekoloģijā, ķirurģijā, onkoloģijā, kompleksā terapijā aknu slimību gadījumos un citu smagu kaišu ārstēšanai.

Imūnglobulīna preparātā ir sakoncentrētas antivielas. Šo medikamentu lietderīgi lietot dažādu iedzimtu un iegūtu imūndeficīta stāvokļu gadījumos, bērniem un grūtniecēm ar smagām slimībām.

Jau ziņots, ka 2015. gadā plazmas donācijas veiktas 7589 reizes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!