Foto: Shutterstock
Latvijas Onkologu asociācija un arī pacientu organizācijas veselības ministram Guntim Belēvičam nosūtījušas vēstuli, kurā norāda, ka vēzim veltītais gads noslēdzas, bet taustāmus uzlabojumus no valsts puses šī veselības nozare nav izjutusi. Tādēļ Saeimas apakškomisijā tiks lūgts vēl divus gadus noteikt onkoloģijas nozarei prioritāru statusu.

Otrdien, 19. janvārī, notiks Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde, kas veltīta Veselības ministrijas paveikto aktivitāšu izvērtēšanai Pretvēža gadā. Šajā sēdē onkoloģisko pacientu biedrības prasīs Saeimas deputātus atbalstīt Onkoloģiskās modrības gada kā valsts veselības aprūpes prioritātes pagarināšanu vēl vismaz uz diviem gadiem, jo pērnā gada laikā ir daudz nerealizētu uzdevumu un nesasniegtu rezultātu.

"Valstij ir būtiski jāatbalsta onkoloģisko slimnieku diagnostika un ārstēšana, ņemot vērā, ka vēzis ir otrs [biežākais] nāves cēlonis Latvijā un vēža slimnieku skaits nākotnē tikai būtiski pieaugs sabiedrības novecošanās dēļ. Šobrīd vēža diagnostika un ārstēšana pasaulē strauji attīstās un Latvija nedrīkst atpalikt. Vēža slimnieku skaits tikai pieaug, tāpēc, ja mēs nespējam ar šo slimību cīnīties efektīvi šobrīd, kā mēs to spēsim paveikt vēl pēc pieciem desmit gadiem?" vaicā Irīna Januma, krūts vēža pacienšu biedrības "VITA" vadītāja.

Pacientu biedrības pozitīvi vērtē Apakškomisijas priekšsēdētāja Romualda Ražuka iniciatīvu sēdē lemt par Onkoloģijas pacientu atbalsta deputātu grupas dibināšanu, kas varētu sekmēt problēmas labāku izpratni Saeimas līmenī.

Pacientu biedrības norāda, ka Veselības ministrija pērn, sākoties Onkoloģiskās modrības gadam, izvirzīja vairākus uzdevumus, kas tā arī netika uzsākti. Tāpēc svarīgi šobrīd ir noteikt Pretvēža gadu kā prioritāti valstī veselības aprūpes jomā, lai veiktu nozīmīgus soļus slimības diagnosticēšanā un ārstēšanā.

Šai idejai jau atbalstu paudušas Latvijas Onkologu asociācija un Latvijas Onkologu – ķīmijterapeitu asociācija, kas aicināja veselības ministru Gunti Belēviču vēl vismaz par diviem gadiem pagarināt Onkoloģiskās modrības gadu.

Onkoloģisko pacientu organizāciju alianse pērn rudenī uzsāka parakstu "Lai vēzis būtu ārstējama slimība" vākšanu portālā ManaBalss.lv par papildu budžeta pieprasījumu Saeimā vēža ārstēšanai. Šobrīd ir jau savākta ceturtā daļa no vajadzīgā parakstu skaita. Onkoloģisko pacientu organizāciju aliansē ir apvienojušās vairākas biedrības: krūts vēža pacienšu biedrība "VITA", kolorektālā vēža pacientu biedrība "EuropaColon Latvija" un dzemdes un olnīcu vēža pacienšu biedrība "Gino".

Vēzis joprojām ir otrs izplatītākais nāves cēlonis Latvijā. Tādēļ 2015. gads Latvijā tika pasludināts par onkoloģiskās modrības gadu, kurā bija plānots uzlabot gan prevencijas pasākumus – skrīningu, veselīga dzīvesveida popularizēšanu un citus profilaktiskos pasākumus, gan pievērst uzmanību slimnieku ārstēšanai, medicīniskai un sociāli psiholoģiskai rehabilitācijai, kā arī citiem jautājumiem.

Lielākā problēma pašlaik esot tā, ka vēzi atklāj pārāk vēlu – jau 3. vai 4. stadijā, kad ārstēšana vairs nav tik efektīva un bieži vien atliek vairs tikai paliatīvi risinājumi. Diemžēl arī paliatīvā aprūpe Latvijā ļoti klibo.

Valsts pašlaik īsteno vairākas bezmaksas skrīninga programmas sievietēm, uz kurām tiek izsūtīti uzaicinājumi, tomēr to izmantošana notiekot ļoti kūtri – 2014. gadā uzaicinājumam atsaukušās vien 27,8 procenti sieviešu, stāstīja ministrs Guntis Belēvičs. Iepriekšējos gados gan šis skaitlis bijis vēl mazāks.

Lielākoties vēzi iespējams ārstēt, ja slimība atklāti savlaicīgi.

Par to, kā atpazīt vēzi, lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!