Foto: Shutterstock
Nav noslēpums, ka sievietes intīmā veselība ir komplicēts jēdziens un ne vienmēr visus interesējošos jautājumus iespējams noskaidrot uzreiz. Šai sakarā "Women's Health" piedāvā profesionālu ekspertu atbildes astoņiem izplatītiem jautājumiem.

Ādas veidojumi

Kā atklāj eksperti, arī intīmajās zonās var rasties nelieli izaugumi, ko izraisa ieaudzis matiņš vai nekaitīga sebuma cista zem ādas. 

Par tiem nav vērts satraukties, ja vien pumpiņas nekļūst sāpīgas, strutojošas vai nepārvēršas par čūlām. Pretējā gadījumā nekavējoties apmeklē ārstu!

Aromāta izmaiņas

Sievietes intīmo zonu aromātu ietekmē gan ēdienkarte un menstruālais cikls, gan veselības stāvoklis. Ja aromāts kļuvis specifisks, ass un nepatīkams, iespējams, esi sasirgusi ar bakteriālo vaginozi vai seksuāli transmisīvu slimību, tāpēc nekavējies ar vizīti pie ginekologa!

Asiņošana bez iemesla

Ja asiņo laikā, kad nav jābūt menstruācijām, to, iespējams, izraisa hormonālās izmaiņas orālās kontracepcijas iespaidā, tomēr, ja šo izsargāšanās metodi nelieto, steidzies pie ārsta!

Dzimumorgānu asiņošana nekādā gadījumā nav uzskatāma par normu un var liecināt par seksuāli transmisīvu saslimšanu, grūtniecību vai cistām.

Nieze

Intīmo zonu niezi izraisa piena sēnītes infekcija, bet, ja to ārstē, lietojot medikamentus, un uzlabojumus tomēr nejūti, iespējams, vainīga ir sintētiska apakšveļa vai tavas ādas alerģija pret noteiktiem mazgāšanās līdzekļiem, higiēnas piederumiem un pat tualetes papīru.

Ja pēc mīlēšanās jūti sāpes urinējot

Sāpes intīmajās zonās var būt signāls STS vai infekcijai, savukārt, ja diskomfortu jūti pēc mīlēšanās, eksperti iesaka lietot papildus lubricējošus līdzekļus.

Nejutīgums

Ja tavas intīmās zonas kļuvušas nejutīgas, tas, iespējams, ir aktīvas riteņbraukšanas rezultātā, kad attiecīgās ķermeņa daļas uz ilgu laiku tiek nospiestas, traucējot to apasiņošanu.

Lai no tā izvairītos, investē ērtā un mīkstā sēdeklī!

Sausums

Maksts sausums parasti novērojams gados vecākām sievietēm, kā arī pēc grūtniecības vai noteiktu medikamentu lietošanas rezultātā.

Lai mazinātu diskomfortu, konsultējies ar mediķiem, kā arī iegādājies lubricējošus līdzekļus uz eļļas bāzes.

Neizskaidrojamas sāpes

Dziļas vaginālas sāpes, īpaši mīlēšanās laikā, var būt endometriozes vai olnīcu cistu pazīme. Pieraksties uz ultrasonogrāfiju, lai pārbaudītu savu intīmo veselību!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!