Foto: Shutterstock

Tuvojas pavasaris, kas nozīmē drīzu saaukstēšanās un gripas sezonas noslēgumu, kad daļa no mums varēs priecīgi saberzēt rokas, sak, labi, ka man visi vīrusi gājuši secen! Tomēr nesaki "Hops!", pirms neesi pārlēcis! Gripa un arī saaukstēšanās vīrusi Latvijā klejos vēl līdz marta beigām. Lai pasargātu sevi no saslimšanas, vērts parūpēties par imunitātes stiprināšanu, jo tā ilgajā, tumšajā un drēgnajā ziemā gandrīz visiem ir nedaudz sašļukusi.

1. Kārtīgi izgulies

Viena nakts, kad nav sanācis izgulēties, lielu skādi nenodarīs, gan ar nosacījumu, ja nākamajā nogulēsi vismaz ieteicamās septiņas stundas. Taču pastāvīgs miega trūkums gan ievērojami pasliktina organisma dabiskās aizsargspējas.

Kārnegija un Melona Universitātē veiktā pētījumā atklāts, ka, guļot mazāk nekā septiņas stundas diennaktī, iespējamība saaukstēties gandrīz trīskāršojas.

2. Biežāk uzturies svaigā gaisā

Arī vēsās dienās centies vismaz pusstundu atvēlēt pastaigai! Svaigs gaiss nenoliedzami stiprina imunitāti, vēl labāk – izkustēšanās svaigā gaisā! Svaiga gaisa ietekmē organismā pieaug neirofilo leikocītu un monocītu daudzums – tās ir imūnšūnas, kas nonāvē vīrusus. Līdz ar to, protams, imūnsistēma strādā efektīvāk un iespēja saaukstēties ir mazāka. Neaizmirsi arī regulāri vēdināt telpas, kur ilgstoši uzturies.

3. Atrodi laiku atpūtai un relaksācijai

Ja kārtīgi strādā, tikpat svarīgi ir arī kārtīgi atpūsties! Izdegšana un stress ievērojami vājina organisma aizsargspējas un paaugstina tā uzņēmību pret saaukstēšanās un gripas vīrusiem.

Katram kādreiz gadās pārstrādāties. Ja pēc tam labi atpūšas, viss ir kārtībā. Taču, ja darbadienās strādā teju līdz naktij un arī brīvdienās neatiet no virpas, spēki pamazām izsīkst, cilvēks sāk biežāk slimot. Tas liecina, ka imunitāte sašķobījusies. Sev piemērotāko relaksācijas paņēmienu katrs atradīs pats – tā var būt, piemēram, pasēdēšana pirtiņā vai patīkama masāža!

4. Ēd veselīgi un daudzveidīgi

Pēc ilgās un drēgnās ziemas daudzi cieš no minerālvielu un vitamīnu trūkuma. Tādēļ iekļauj savā ēdienkartē vairāk dārzeņu, augļu, zaļumu, ogu un riekstu, biežāk ēd zivis, jogurtu un sēnes – tie satur daudz vērtīgu vielu un lieliski stiprina imunitāti! Šis ir īstais laiks, lai pievērstos graudu diedzēšanai – svaigi dīgsti ir īsta vitamīnu un minerālvielu "bumba"!

Saaukstēšanās un gripas sezonā vēlams biežāk ēst fitoncīdus jeb tā dēvētās dabiskās antibiotikas saturošus pārtikas produktus – medu, ziedputekšņus, ķiplokus un sīpolus. Tā palīdzēsi savai imūnsistēmai tikt galā ar dažādiem nevēlamiem mikroorganismiem, ja tiem tomēr izdevies iekļūt organismā.

5. Regulāri nodarbojies ar fiziskām aktivitātēm

Ja lielāko dienas daļu pavadi pie datora, bet vakarā – gulšņājot dīvānā, gausa kļūst arī tava imunitāte. Tādēļ neaizmirsti par fiziskajām aktivitātēm! Garākai pastaigai, nūjošanai vai skriešanai laiku var atrast jebkurš, jo nav jāpielāgojas noteiktam nodarbību grafikam sporta klubā, bet var izskriet laukā jebkurā brīvā brīdī. Arī daudz finansiālu ieguldījumu šie izkustēšanās veidi neprasa.

Katrā ziņā – necenties ekonomēt laiku uz fizisko aktivitāšu reķina. Rezultāts būs pretējs – laika kļūs vēl mazāk, jo mazkustīga dzīvesveida ietekmē cilvēks kļūst gausāks, domāšana nestrādā vairs tik raiti!

Fiziskās aktivitātes palielina gan skābekļa, gan leikocītu līmeni organismā, kas nozīmē – spēcīgākas organisma dabiskās aizsargspējas.

6. Apmeklē pirti

Ideāli, ja reizi nedēļā vari pakarsēties pirtiņā – tas ir lielisks veids organisma dabisko aizsargspēju stiprināšanai! Pirts uzlabo asins cirkulāciju ķermenī, veicinot tā attīrīšanos no toksīniem un šlakvielām.

7. Atsakies no kaitīgiem ieradumiem

Diez vai vēl jāskaidro, ka gan smēķēšana, gan alkohola lietošana pasliktina imunitāti. Lai organisms labāk pretotos dažādiem vīrusiem, atsakies no šiem kaitīgajiem ieradumiem. Ja tomēr vēlies kādu reizi iemalkot vīnu vai citu grādīgu dzērienu, atļauj to sev, taču – ne bieži un nelielās devās!

8. Vairāk smaidi un smejies

Smejoties organisms atslābinās un izdalās tā dēvētie laimes hormoni endorfīni. Gan atslābināšanās, gan prieka hormoni uzlabo imunitāti! Nav par ko smieties? Noskaties kādu labu komēdiju vai uzrīko anekdošu vakaru ar draugiem!

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāliem Health.com, WebMd.com un Medicaldaily.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!