Foto: Shutterstock
Zobārsta apmeklējums, šķiet, sagādā satraukumu gandrīz ikvienam, un nav svarīgi, vai tev ir 10 vai 40 gadu. Vienlaikus zobu veselībai, nenoliedzami, ir jāseko līdzi, lai neiedzīvotos sāpīgās un grūti atrisināmās problēmās. Šajā jautājumā milzīga nozīme ir uzturam.

Kā jau visam – arī zobu veselības pamatā ir pareizs uzturs. Lai zobi būtu stipri, centies uzturā iekļaut pārtikas produktus, kuros ir maz ogļhidrātu un cukuru, bet ir daudz šķiedrvielu, raksta "Health Line". Svarīgi ir uzņemt barības vielas, kuras ir īpaši vajadzīgas tavai mutei, piemēram, kalcijs, fosfors un magnijs. Izvairies no cukurotiem, pārstrādātiem, skābiem un ogļhidrātus saturošiem pārtikas produktiem bez vērā ņemamas uzturvērtības.

Raksta turpinājumā apskatīsim piecus pārtikas produktus, kas uzlabo mutes dobuma veselību, un piecus, kas palielina mutes, smaganu asiņošanas un jutīgu zobu iespējamību.

Ko ēst?

Kakao

Ir ierasts domāt, ka šokolāde nav tā veselīgākā izvēle, taču bez pievienota cukura tā var palīdzēt novērst zobu caurumu veidošanos, ierobežojot aplikuma veidošanos uz zobiem. 2009. gadā veikts pētījums pierādīja, ka kakao esošie polifenoli, kā arī daži polifenoli, kas atrodas kafijā un tējā, veiksmīgi iznīcina mutes dobumā esošās baktērijas un rada barjeru starp zobiem un aplikumu. Savukārt 2019. gadā pētnieki atklāja, ka, skalojot muti ar kakao pupiņām, tika veiksmīgi iznīcinātas baktērijas, kuras ir atbildīgas par caurumu veidošanos. Turklāt, tas bija pat labāk, nekā izmantojot aptiekā nopērkamo mutes skalotāju, jo nebija pierādījumu, ka šāda mutes skalošana iznīcinātu citas labvēlīgās baktērijas, kā tas mēdz notikt citos gadījumos.

Izvēlies kakao pupiņas vai tumšo šokolādi ar ļoti nelielu cukura daudzumu vai bez cukura, jo dažādie papildinājumi tavā iemīļotajā "Snickers" vai "Bounty" batoniņā nomāc visas šokolādes priekšrocības, lai arī cik gardi tie nebūtu.

Piena produktus (no dzīvniekiem, kuri pārtiek no zāles)

Piena produkti, piemēram, siers un sviests, satur daudz K2 vitamīna – uzturvielu, kas ir ārkārtīgi nepieciešama veseliem zobiem. Tomēr lielākajai daļai pasaules iedzīvotāju, visticamāk, ir K2 vitamīna deficīts. Lai gan citi zīdītāji gremošanas sistēmā var efektīvi pārvēst K1 vitamīnu par K2, cilvēkiem nav atbilstoša enzīma, lai tas varētu notikt.

Ļoti būtiski ir pievērst uzmanību tam, ka uzturā patiesi lieto piena produktus, kas nākuši no dzīvniekiem, kas pārtiek no zāles. Enzīmu, kas piemīt citiem zīdītājiem, ir aktivizē hlorofils, tāpēc dzīvnieki, kas dzīvo uz graudiem un kukurūzas, domājams, nevar radīt K2 vitamīniem bagātu produktu. Citi pārtikas produkti ar augstu K2 līmeni ir liellopa gaļa, zosu aknu pastēte, olas un vistu aknas. Vairākos šajos produktos ir arīdzan daudz fosfora, kas arī ir vajadzīgs veselīgiem zobiem.

Foto: Shutterstock

Taukiem bagātas zivis

Zivis, kurās ir daudz tauku, ir būtiska pilnvērtīga uztura sastāvdaļa, jo tajās ir daudz D vitamīna. Šī barības viela ir nepieciešama gandrīz ikvienai ķermeņa orgāna sistēmai, taču viens no mazāk zināmiem ieguvumiem ir tā spēja samazināt zobu dilšanu.

D vitamīns darbojas sinerģijā ar A un K2 vitamīniem, piegādājot zobiem kalciju, stiprinot emalju no iekšpuses uz āru. Ja organismā trūkst kāda no šīm barības vielām, tad pastāv risks, ka emalja var novājināties.

Taukainās zivīs ir arī daudz omega-3. Omega-3 tauki ir būtiski smaganu veselībai un var pat palīdzēt un mazināt periodontīta (smaganu slimības) simptomus, kas skar daudzus pieaugušos. Citiem vārdiem sakot – ja brīdī, kad tīri zobus, tev bieži asiņo smaganas, apsver iespēju palielināt omega-3 dozu, lai samazinātu iekaisumu un asiņošanu.

Tuncis, makrele, lasis un forele ir dažas no tām zivīm, kurās ir vislielākais D vitamīna un omega-3 daudzums.

Lapu zaļumus

Zaļumi ir vērtīgi prebiotiķi mutē, no kuriem barojas labās baktērijas. Pretstatā pārtikas produktiem ar augstu ogļhidrātu saturu, lapu zaļumi palīdz mutei radīt vairāk nitrītu samazinošu baktēriju. Savukārt tava mute un sirds un asinsvadu sistēma gūst labumu no slāpekļa oksīda.

Zobiem vislabākie ir tumšie lapu zaļumi, jo tajos ir daudz minerālu, ko zobi uzņem, lai stiprinātu to struktūru. Labi piemēri ir kāposti, spināti, rāceņu zaļumi un citi.

Greipfrūtus un apelsīnus

Kaut arī skābi ēdieni var negatīvi ietekmēt zobus, greipfrūti, apelsīni un citi citrusaugļi faktiski var dot labumu mutes dobuma veselībai, ja tos ēd ar mēru.

Gan greipfrūti, gan apelsīni satur daudz C vitamīna, kas stiprina asinsvadus un mutes saistaudus. Tas palēnina smaganu iekaisuma progresēšanu, kas citādi varētu izraisīt smaganu slimības.

Foto: Shutterstock

Ēdieni un pārtikas produkti, no kuriem izvairīties

Krekeri

Cilvēki mēdz būt pārsteigti, uzzinot, ka krekeri, nevis konfektes, ir bīstamākie zobu veselībai. Krekeros atrodamie ogļhidrāti sadalās mutē ļoti ātri, un dažu sekunžu laikā paliek vien cukurs, lai patogēnās baktērijas ar tām varētu mieloties. Baktērijām sabrūkot, tās izdala skābi uz zobiem, kas var izraisīt aplikuma uzkrāšanos un zobu nodilšanu.
Kārojas krekeri, taču negribi sabojāt zobus? Izvēlies tādus, kas izgatavoti tikai no sēklām un riekstiem, bet ne kviešiem.

Žāvēti augļi

Ja reiz piemin "augļus", tad liekas, ka tas ir veselīgs našķis, taču žāvētajiem augļiem ir atņemts viss ūdens. Tas, kas paliek tā vietā, ir līdzīgs karamelei, un baro cukuru mutes mikrobiomam. Ja apvieno to ar zemu pH, kas ir daudzos augļos, uzvaras gājienu var sākt zobu caurumi. Svaigi augļi ir krietni veselīgāki mutes dobumam, daļēji tāpēc, ka tajos ir ūdens.

Foto: Shutterstock

Burbuļojošie dzērieni

Neskatoties uz augsto cukura saturu, kas ir visos burbuļojošajos dzērienos – pat tajos, kuros ir nulle kaloriju –, šie dzērieni arīdzan satur daudz skābes. Pēc pH skalas daudzi parastie bezalkoholiskie dzērieni ir vērtībā no divi līdz trīs, kas nozīmē ļoti skābu pat salīdzinājumā ar tādu dzērienu kā kafija. Šāda līmeņa skābums tikai veicina zobu dilšanu, smaganu iekaisumu un citu problēmu veidošanos.

Ja vēlies dzert burbuļojošos dzērienus, taču vēlies pasargāt zobus, izdzer to pēc iespējas ātrāk – neturi mutē stundām ilgi vienu malku. Tūlīt pēc tam norij arī ūdeni, lai aizsargātu zobus. Pagaidi apmēram 45 minūtes, pēc tam iztīri zobus.

Kombuča

Kombuču parasti uzskata par veselīgu dzērienu, jo tajā ir labās baktērijas un daudz antioksidantu, kas palīdz organismam cīnīties ar slimībām. Tomēr daudzi zīmoli pievieno klāt ievērojamu cukura daudzumu, un dzēriens faktiski nemaz nesatur aktīvās baktērijas. Šajā gadījumā trūkumi var būt lielāki par ieguvumiem. Ja vēlies tomēr to dzert, izvēlies kombuču bez pievienotajiem cukuriem. Pēc mielošanās izskalo muti ar ūdeni un pēc 45 minūtēm iztīri zobus, lai novērstu baktēriju uzbrukumu.

Foto: Shutterstock

Pupiņas un lēcas

Kopumā pupiņām un lēcām var nebūt ne vainas, taču fitīnskābes klātbūtne var veicināt zobu bojāšanos. Fitīnskābe savienojas ar tādām barības vielām kā kalciju, fosforu, D vitamīnu un magniju, un tādējādi zobiem ir grūtāk šīs vielas absorbēt. Šādu uzturvielu trūkumi var padarīt tevi jutīgāku pret zobu caurumiem. Lai mazinātu fitīnskābes klātbūtni, iemērc pupiņas, lēcas un citus graudus ūdenī naktī pirms ēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!