Foto: PantherMedia/Scanpix
Paģiras ne tikai rada nelabumu, galvassāpes un drebuļus, bet arī būtiski ietekmē cilvēka prāta spējas, vēstī "Daily Mail".

Pētījumos atklāts, ka trakulīga ballīte, kuras laikā alkohols lietots pārmērīgā daudzumā, sekas uz cilvēka organismu, īpaši smadzeņu darbību, atstāj krietni ilgāk nekā jūtami paģiru simptomi. Tā rezultātā tiek ietekmēti smadzeņu kognitīvie procesi, īpaši atmiņa, kā arī cilvēka garastāvoklis.

Tiesa, paģiru cēloņi vēl nav pilnībā izpētīti. Valda uzskats, ka to ierosina organisma atūdeņošanās, tomēr pētnieki pauduši viedokli, ka nepatīkamās sajūtas rada arī noteiktas, alkoholā esošas, vielas. Alkohols dzērienos sastopams etanola veidā, un organisms to sašķeļ ķīmiskā savienojumā – acetātā, lai to ātrāk izvadītu no asinsrites.

Nereti tas var pārveidoties toksiskā savienojumā acetaldehīdā, kā arī dažos dzērienos var būt sastopamas nelielas devas metanola, kas palielina ķīmisko vielu klātbūtni organismā.

Atsevišķos tumšas krāsas dzērienos, piemēram, viskijā, novēroti arī kancerogēni, kas paģiru simptomus var ne tikai pastiprināt, bet arī paildzina tos.

Kā novērojuši pētnieki, paģiru laikā cilvēka atmiņas funkcionalitāte samazinās pat par trīsdesmit procentiem. Tāpat paģiras visspēcīgāk ietekmē gados jaunus cilvēkus, jo, palielinoties gadu skaitam, cilvēkos attīstās izpratne par alkoholisko dzērienu ietekmi, kā arī ieteicamākajiem tā lietošanas paradumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!