Foto: Shutterstock
Ikvienu kaut reizi dzīvē ir piemeklējušas galvassāpes. Lai gan daudzos gadījumos tās nav nekas briesmīgs, dažkārt galvassāpes apstādina visas mūsu tā brīža norises, jo sāpes pārņem visu uzmanību uz sevi un neļauj koncentrēties nekam citam. Tādos brīžos pirmā reakcija ir steigt pēc pretsāpju līdzekļiem, kas no šīm mokām spēs atsvabināt. Taču ne vienmēr tie līdz, jo visas galvassāpes nav vienādas. Tāpēc, lai spētu no sāpēm atbrīvoties vai tās iespēju robežās kontrolēt, jāprot dažādās sāpes atpazīt.

Portālā ''Health'' skaidrots, ka patiesībā ir ap 300 dažādu veidu galvassāpju, kuru izpausmes var pārklāties, tāpēc nereti vienas tiek noturētas par citām un otrādi. Tomēr ir specifiskas īpatnības gan sāpju rajonos, gan simptomos, kas var spēt palīdzēt atšķirt vienu galvassāpju veidu no otra. Savukārt spēt atšķirt dažādās sāpes ir svarīgi tāpēc, lai spētu atrast piemērotāko ārstēšanas veidu.

Lasi tālāk un uzzini, par kādām galvassāpēm var vēstīt konkrētas sāpju zonas. Tomēr atceries, ka precīzu sāpju iemeslu un galvassāpju veidu tev spēs palīdzēt noteikt vienīgi ārsts.

Sāpes ap acīm

Foto: Shutterstock
Sāpes acī vai ap to var liecināt par tā dēvētajām kūlīšveida galvassāpēm, kas ilgst vairākas nedēļas vai pat mēnešus līdz nozūd uz ilgāku laiku. Visbiežāk to laikā sāpes izjūt tikai vienā acī, taču tā vienmēr var nebūt viena un tā pati acs, kā arī sāpošā acs var būt sarkana, asaraina un pietūkusi. Šo galvassāpju radītās sāpes var parādīties arī kakla, vaigu, deguna un plecu zonā, bet arī tikai vienā ķermeņa pusē. Tāpat šīs galvassāpes var aizlikt deguna dobumu, radīt sliktu dūšu un jutību pret gaismu un skaņu.

Kūlīšveida galvassāpes vienam var ilgt pusstundu, bet otram vairākas stundas, parasti atgriežoties ik dienu vienā un tajā pašā laikā, kā arī bieži vien miegā, kā dēļ ieguvušas arī ''modinātājpulksteņa galvassāpju'' pseidonīmu. Šāda veida galvassāpes ir vienas no spēcīgākajām, bet arī vienas no retāk sastopamajām. To izpausme līdzinās migrēnai, kā rezultātā daudzi tās jauc ar migrēnu.

Pirms šīs galvassāpes parādījušās tās var palīdzēt novērts kortikosteroīdu preparātu, kalcija kanālu blokatoru vai melatonīna lietošana. Savukārt, kad sāpes jau parādījušās, to mazināšanai var līdzēt injicējamie triptāni (zāļu grupa, kas izstrādāta migrēnas ārstēšanai), vietējās anestēzijas līdzekļi vai simtprocentīga jeb medicīniskā skābekļa elpošana caur masku. Taču, ja tev ir novērojamas šādas galvassāpes vai ir aizdomas par tām, vislabāk konsultēties ar ārstu par ārstēšanas metodēm.

Sāpes kaklā

Foto: Shutterstock
Visticamāk sāpes kakla zonā tu neiedomātos saistīt ar galvassāpēm, taču tās var liecināt par migrēnu. Ir arī pētījumi, kas liecina, ka 75 procenti cilvēku, kas cieš no migrēnas, tās laikā izjūt sāpes kakla zonā. Ne visi, bet daļa cilvēku var izvairīties no migrēnas, izvairoties no tās kairinātājiem, kas, protams, katram atšķiras, bet visbiežāk sastopamie ir stress, alkohols un dažādi pārtikas produkti. Tāpat palīdzēt novērst migrēnu, pirms tā sākusies, var bēta blokatori, antidepresanti un pretsāpju līdzekļi.


Ja šīs galvassāpes izjūti salīdzinoši reti, iespējams, tās novērst var palīdzēt bezrecepšu pretsāpju līdzekļi, piemēram, ibuprofēns, triptāni un citas recepšu zāles. Taču, ja tev migrēna ir raksturīga regulāri, ļoti iespējams, priekšlaicīga tās novēršana šķiet vislabākais risinājums, tomēr ne visos gadījumos tas ir iespējams. Tāpēc, ja ikdienā ciet no migrēnas, vislabāk doties pie ārsta, kas palīdzēs ar to cīnīties.

Sāpes galvas ādā

Foto: Shutterstock
Saspringuma galvassāpes neizraisa reālas sāpes galvas āda, taču var radīt saspringuma un sāpju sajūtu. Pretēji migrēnai un kūlīšveida galvassāpēm, saspringuma galvassāpes parasti izraisa sāpes abās galvas pusēs, galvenokārt pieres daļā, galvas aizmugurē, kā arī dažkārt kaklā un plecos. Savukārt šīs sāpes atgādina lielu spiedienu uz konkrēto ķermeņa zonu.

Izplatītākais saspringuma galvassāpju cēlonis ir stress, taču to rašanos var veicināt arī reāls, fizisks muskuļu un locītavu saspringums. Lai mazinātu šo galvassāpju radītās sāpes, tev var līdzēt parastie bezrecepšu pretsāpju līdzekļi. Taču, ja tās atkārtojas salīdzinoši bieži, pat kļūst hroniskas, vislabāk konsultēties ar ārstu, kas palīdzēs atrast piemērotāko ārstēšanas veidu.

Sāpes deguna blakusdobumā

Foto: Shutterstock
Sinusuīta galvassāpes jeb deguna blakusdobuma iekaisuma izraisītas galvassāpes patiesībā ir tās pašas saspringuma galvassāpes vai migrēna, taču tiek sauktas par sinusuīta sāpēm, jo parādās tieši deguna blakusdobuma iekaisuma zonā. Kas izraisa šīs sāpes? Visbiežāk tās rodas tieši akūta iekaisuma gadījumā. Kā arī līdz ar sāpēm var parādīties drudzis un iesnas.

Lai ārstētu iekaisumu, nesteidz izmantot tautas ārstēšanas metodes vai nelieto tik vien kā pretsāpju līdzekļus. Ja tev vien radušās aizdomas par deguna blakusdobuma iekaisumu, vislabāk nekavējoties doties pie ārsta, kas tad arī veiks papildu izmeklējumus un noteiks nepieciešamo ārstēšanu. Tāpat, ja galvassāpes jebkurā galvas zonā kļūst hroniskas, spēcīgākas nekā ierasts, parādās pēkšņi un tās pavada arī drudzis, apjukums, stīvs kakls, pasliktināta redze vai pat krampji, ārsta apmeklējums ir obligāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!