Foto: Shutterstock
Februāris tiek dēvēts gan par gada īsāko, gan pēdējo ziemas mēnesi. Savukārt senie latvieši to dēvēja arī par Sveču mēnesi.

Neraugoties uz to, ka februārī parasti piedzīvojam vislielāko aukstumu, sniegputeņus un debesis parasti ir apmākušās, zinām, ka pavasaris nudien vairs nav tālu – dienas kļūst garākas, dāvājot mums vairāk gaismas. Jau 17. februārī atvadīsimies no ziemas, atzīmējot Meteņus – pavasara gaidīšanas svētkus, savukārt 18. februārī – Pelnu dienā sāksies Lielais gavēnis.

Tā, pamazām tuvojoties arī vasarai, ir vērts pastiprināti sākt domāt par sava organisma attīrīšanu un sakārtošanu, uzlabojot gan pašsajūtu, gan izskatu (protams, ja tas jau nav sākts).

Šai sakarā lieti noderēs atslodzes dienu ievērošana saskaņā ar Mēness fāzēm, kas, mums sekojot Mēness ciklam, atvieglos svara zaudēšanu, organisma attīrīšanu no šlakvielām un novērsīs lieko kilogramu uzkrāšanos.

Turpinājumā bloga tava-pasaule.lv veidotais atslodzes dienu kalendārs gada īsākajam mēnesim, kā arī "Marie Claire" apkopotie ieteikumi veselīgākai ikdienai. Lai izdodas!

1. Ja vēl neesi gatava pilnībā atteikties no ierastajām maltītēm, organisma attīrīšanu vari uzsākt, palielinot izdzertā ūdens daudzumu ikdienā. Tā kā 70 procentus mūsu organisma sastāda ūdens, ir vitāli svarīgi dienā izdzert vismaz sešas glāzes šķidruma. Tiesa, sirds un asinsvadu slimību pacientiem gan pret ūdens dzeršanu jāattiecas piesardzīgi un vispirms jākonsultējas ar ārstu, jo pārmērīgs ūdens daudzums var saasināt veselības problēmas.

2. Lielisks veids, kā attīrīt organismu, ir izslēgt no ēdienkartes alkoholu un kofeīnu saturošus dzērienus, kā arī gāzētās un saldinātās limonādes, kas organismu atūdeņo, kā arī lieki rosina apetīti (attiecas uz dzērieniem, kam pievienoti mākslīgie saldinātāji).

3. Atsakies no pusfabrikātiem, saldumiem un ātrajām uzkodām, uzturā iekļaujot vairāk liesas gaļas, piena produktu, graudaugu un, protams, dārzeņu un zaļumu.

4. Gards veids, kā attīrīt zarnu traktu, ir, ēdot dārzeņus un augļus, kā arī ogas – īpaši, bumbierus, plūmes un ābolus. Savukārt no augļu sulām gan ir vērts atteikties – jāpiebilst, ka to skaitā ir arī svaigi spiestie dzērieni. Kā apgalvo uztura speciālisti, svaigi spiestas sulas patiesībā satur vien augļu cukuru, jo visas veselīgās vielas, kā arī tik vērtīgās šķiedrvielas ir palikušas biezumos un mizās.

5. Lieto uzturā riekstus, sēklas un avokado, lai uzņemtu veselīgās taukskābes, kas veicinās gremošanas procesus, mazinās apetīti, vairos enerģiju un ir vitāli nepieciešamas normālai organisma funkcionēšanai, uzlabojot arī smadzeņu darbību.

6. Lai attīrītu organismu, pavairo šķiedrvielu daudzumu, ko uzņem ikdienā! Ēd auzu pārslas, brūnos rīsus un pilngraudu produktus, kā arī klijas! Taču šai sakarā jāatceras būtisks ieteikums – lai izvairītos no aizcietējumu rašanās, neaizmirsti izdzert arī gana daudz ūdens!

7. Lai uzlabotu gremošanas trakta darbību, uzņem probiotiskās baktērijas, lietojot piena produktus, vai arī izvēloties uztura bagātinātāju aptiekā!

8. Samazini ikdienā uzņemto sāls daudzumu! Pat, ja tev šķiet, ka to lieto ļoti maz, daudzu produktu sastāvā ir ievērojams sāls daudzums, ko apēdam, paši nemanot!

9. Sāc dienu ar siltu citronūdeni! Glāze dzēriena aktivizēs vielmaiņu, nostiprinās imunitāti un vairos enerģiju!

10. Neaizmirsti par svaigu gaisu, fiziskām aktivitātēm un pietiekamu miega daudzumu! Šie komponenti ir tikpat būtiski kā veselīgs uzturs!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!