Foto: LETA
Svētku brīvdienās ne vienu reizi vien var gadīties pārēsties. Vai liekos uzēstos gramus un pat kilogramus varētu samazināt badojoties un citus ar badošanos saistītus jautājumus skaidro uztura speciāliste Jeļena Zuboviča (Veselības centrs "Pļavnieki" un Āgenskalna klīnika).

Kas ir badošanās?

Badošanās ir atteikšanās no ēdiena uz kādu laika periodu. Tās var būt 1-2 dienas, 7-10 dienas vai pat 30 dienas.

Ja nolemj badoties, kā tas būtu pareizi uzsākams un kā "izejam no badošanās"?

Badošanās jāsāk pakāpeniski un jāiziet no tās arī pakāpeniski. Pirmo nedēļu ir jāēd uzturs, kas satur 1000-1200 kcal, otro nedēļu 600-700 kcal un trešo nedēļu 300-500 kcal un tikai tad var sākt badoties. Badošanās laikā ir atļauts dzert ūdeni. Ūdens daudzumam ir jābūt lielam - vismaz 3 l. No badošanās jāiziet, palielinot uzņemto kaloriju daudzumu no 300 līdz 1200 kcal.

Badošanos vēlams veikt ārstu uzraudzībā un pirms uzsākšanas veikt visas nepieciešamās analīzes.

Vai ir laiks, kad labāk badoties (vasara, rudens, mēness fāzes)?

Badošanās kūres var veikt jebkurā gadalaikā, bet, ja badošanās tiek veikta vasarā, tad nav ieteicama sauļošanās, ja ziemā - ir siltāk jāģērbjas. Vislabāk badoties, kad nav paredzama liela fiziska un emocionāla slodze, jo badošanās ir papildus stress organismam.

Vai badojoties var iet uz darbu, vai varēs sporto vai arī cilvēks jutīsies nespēcīgs?

Var iet uz darbu un darīt citus ierastus dienas darbus, bet nedrīkst sevi pārslogot. Ir ieteicama mērena fiziska slodze, jo tā pastiprinās tauku noārdīšanos, kā arī pasargās no zema asinsspiediena. Pilnīgi pietiek ar 20 minūšu soļošanu, lēnu skriešanu, peldēšanu, riteņbraukšanu utt. Slodze noteikti nedrīkst būt ilga un intensīva.

Kam badošanās nav ieteicama un kam varbūt ir ieteicama?

Badošanās nav ieteicama cilvēkiem, kam ir nieru slimības, nierakmeņi, žultsakmeņi, aknu slimības, podagra, 1. tipa cukura diabēts un citas hroniskas slimības.

Badošanās var būt ieteicama cilvēkiem, kam ir paaugstināts asinsspiediens, sirds išēmiskā slimība, 2. tipa cukura diabēts, alerģijas, aptaukošanās.

Vai badojoties var izārstēt kādas slimības, nomest svaru?

Badojoties pazeminās holesterīna līmenis, asinsspiediens, samazinās svars, tomēr paaugstinās urīnskābes daudzums, tāpēc badošanās nav ieteicama podagras slimniekiem. Svara samazināšanās pati par sevi labvēlīgi ietekmē gan asinsspiedienu, gan holesterīna līmeni asinīs. Samazinot svaru, cilvēks jutīsies vieglāks, mazināsies slodze uz locītavām, uzlabosies cukura līmenis asinīs. Pārmaiņas izskatā pozitīvi ietekmēs arī cilvēka garastāvokli. Tomēr pēc badošanās, ja vien netiks mainīti nepareizi ēšanas paradumi uz veselīgiem, svars atgriezīsies.

Kādi ir iespējamie badošanās kaitējumi veselībai?

Badošanās laikā visvairāk cieš aknas un nieres, jo tie ir orgāni, kas izvada vielmaiņas galaproduktus. Badojoties organismā rodas daudz toksisku vielu, piemēram, amonjaks, kas nonāk aknās un rada papildus slodzi. Var attīstīties aknu steatoze jeb tauku uzkrāšanās aknās, kas rodas tāpēc, ka organisms nesaņem nepieciešamās uzturvielas, rezultātā aknas pašas sāk pastiprināti ražot taukus. Ja aknu steatoze netiks novērsta, tad var attīstīties aknu ciroze.

Badošanās laikā enerģijas ieguvei tiek izmantoti ne tikai ogļhidrāti un tauki, bet arī olbaltumvielas. Olbaltumvielas tiek ņemtas no muskuļaudiem. Sirds arī sastāv no muskuļaudiem, tāpēc var attīstīties sirds darbības traucējumi un pat sirds apstāšanās. Palēninās vielmaiņa, jo organisms ieslēdz taupības režīmu, kā arī muskuļu masas samazināšanās veicina vielmaiņas palēnināšanos. Var pazemināties imunitāte, jo olbaltumvielas nepieciešamas arī imūnās sistēmas darbības nodrošināšanai.

Var saasināties hroniskas slimības, piemēram, var būt pankreatīta un holecistīta uzliesmojumi. Var veidoties akmeņi nierēs un žultspūslī. Cilvēkiem, kam ir normāls asinsspiediens, tas var pazemināties zem normas robežas. Var būt miegainība, galvassāpes, slikta dūša, sausa āda, matu izkrišana, aukstuma sajūta utt.

Var būt arī pretējs stāvoklis, ka cilvēkiem ir ļoti pacilāts eiforijai līdzīgs garastāvoklis. To rada nevis attīrīšanās process, bet acidoze asinīs jeb skābju un bāzu līdzsvara izjaukšana un novirze uz skābo pusi.

Ar ko atšķiras badošanās no atslodzes dienām?

Gan badošanās laikā, gan atslodzes dienā ir jādzer liels ūdens daudzums. Ar atslodzes dienām saprot 1-2 dienas, kad tiek ēsts "vieglāks" ēdiens nekā ikdienā - tie var būt dārzeņi, tie var būt liesi piena produkti, putraimi utt. Tās var būt arī dienas bez ēdiena. Atslodzes dienas var ievērot regulāri vienu dienu nedēļā vai pēc svētkiem, kad tika ēsti trekni ēdieni, tādējādi līdzsvarojot uzņemto kaloriju daudzumu.

Atslodzes dienas cilvēks var ievērot patstāvīgi, bet badošanos, kas ilgst vairāk par 1-2 dienām tomēr vajadzētu veikt ārstu uzraudzībā. Jāņem vērā, ka atslodzes dienas un badošanās nav brīnumlīdzekļi, lai samazinātu svaru un uzlabotu veselību. Ikdienā jāēd veselīgi un ar mēru, tad nevajadzēs ne samazināt svaru, ne "attīrīt" organismu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!