Foto: Privātais arhīvs

"Rutks" bijušas vairākas publikācijas par Baibu Baroni, kurai retas slimības – Budd-Chiari sindroma – dēļ nepieciešama steidzama aknu transplantācija. 31. augusta rītā, tieši Baibas 25. dzimšanas dienā, kā liecina informācija "Ziedot.lv" mājaslapā, ir saziedota visa nepieciešamā summa – kopumā 50 tūkstoši eiro, kas nepieciešami, lai Tartu universitātes klīnikā jaunajai sievietei varētu veikt aknu transplantāciju, kas ir vienīgā iespēja glābt viņas dzīvību.

"Šodien Baibai ir 25. dzimšanas diena – es domāju, ka tā ir mūsu, Latvijas līdzcilvēku, dāvana Baibai šajos svētkos. Bija ļoti, ļoti daudz ziedotāju – vairāk nekā divi tūkstoši," portālam "Rutks" pastāstīja "Ziedot.lv" pārstāve Ilze Ošāne.

"Cilvēki Latvijā, par laimi, ir ļoti atsaucīgi. Jau portālā "DELFI Rutks" publicētie raksti izraisīja ļoti lielu rezonansi un pienesa daudz ziedojumu. Bet vakardien bija ļoti emocionāli sižeti gan "Panorāmā", gan TV3 ziņās, kas pielika lielu punktu uz "i"."

Ošāne pastāstīja, ka šodien, 31. augustā, nauda tiks pārskaitīta Tartu universitrātes klīnikai. "Šodien pat Baiba tiks pieņemta aktīvajā rindā un transplantāciju. Mēs ļoti, ļoti ceram, ka Baibai izdosies sagaidīt rindu un veikt transplantāciju. Cik zinu, Baiba pašlaik atkal ir reanimācijā, bet viņai ir jāturas. Līdzcilvēki viņai ir tik daudz labas domas sūtījuši un īkšķus turējuši."

Baibas mamma Māra Barone portālam "Rutks" pastāstīja, ka Baibai pirmdien, 29. augustā, atkal kļuvis sliktāk un viņa nogādāta reanimācijā. "Tur viņu atkal "uzbužina". Es zinu un jūtu, ka viss būs labi," teica Baibas mamma.

Viņa atklāja, ka no rīta Baiba jutusies gaužām sagurusi, bet labā ziņa par savākto naudu viņu uzmundrinājusi. Jaunā sieviete nu atkal ir cerību pilna. Viņas mamma ir ļoti pateicīga ikvienam, kas ziedoja un Baibu atbalstīja.

"Sajūta tāda, ka visa latviešu tauta, ikviens no jums, ir bijis kopā ar mums un palīdzējis ar aknu transplantācijai nepieciešamo līdzekļu savākšanu. Baiba ir jaunas dzīves sākuma posmā, un šī 25. dzimšanas dienas dāvana nebūs pielīdzināma nekam iepriekš, nekam nākotnē! Cilvēku atsaucība un sirds siltums, visi labie vārdi un domas – neviens "paldies" nespēs pielīdzināties tam, ko jūs visi esat mums devuši! Pašreiz tiek kārtotas formalitātes, lai pārskaitītu naudiņu Tartu slimnīcai un tad jau var teikt – ir sācies jauns posms!" aikustinājumu neslēpa Baibas mamma.

Aknu transplantācija Tartu universitātes klīnikā Baibas gadījumā, kas ir sarežģītāks, jo aknās ievietots stents, izmaksā 50 tūkstošus eiro. Pirms vēršanās "Ziedot.lv" Baibas tuvinieki ar mediju un sociālo tīklu starpniecību jau bija savākuši 12 tūkstošus eiro, tādēļ "Ziedot.lv" mājaslapā tika vākti trūkstošie 38 tūkstoši eiro. Informācija "Ziedot.lv" mājaslapā vēstī, ka šī summa savākta ar uzviju – 44 867 eiro.

Jau ziņots, ka Badd-Chiari sindroms ir reta slimība, kam raksturīga pilnīga vai daļēja aknu vēnu nosprostošanās. Tās var notrombozēties, aizaugt vai aizlipt. Varianti ir dažādi, bet rezultāts viens – asinis pa ierastajiem ceļiem vairs netiek prom no aknām, savukārt jaunas, ar skābekli bagātinātas asinis īsti netiek tajās iekšā.

Baibai notrombozējušās visas aknu vēnas, kā iespaidā attīstījusies aknu ciroze un, aknās iesprostotajām asinīm meklējot apkārtceļus, vēdera dobumā nepārtraukti krājas lieks šķidrums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!