Foto: Shutterstock
Skaisti mati ir daudzu sieviešu sapnis, kuru ar speciāliem līdzekļiem un ikdienas veidošanas knifiem arī cenšas panākt. Lai sasniegtu mērķi, svarīgi pārskatīt savus paradumus, kuri var negatīvi ietekmēt ne tikai matu izskatu, bet arī cilvēka veselību kopumā. Šoreiz runāsim nevis par mazgāšanas procesu, bet gan došanos gulēt ar slapjiem matiem, un kādas negatīvas sekas šāds lēmums var izraisīt.

Ieraugot kādu ar spīdīgākiem, gludākiem un veselīgākiem matiem, bieži gribas attaisnot sevi, sakot: "Viņai vienkārši ļoti paveicies ar matu struktūru." Protams, arī gēni tajā dod savu artavu, taču liela nozīme ir tam, kā mati tiek kopti – vai tavi ikdienas paradumi neliek tiem šķelties, viļņoties un kļūt nesavācamiem.

Matu veselībai, tāpat kā ķermenim kopumā, ir nepieciešams uzņemt arī augšanai vērtīgās vielas ar pārtikas produktiem. Rūpējoties par savu izskatu, ēdienkartē vērts iekļaut tādus produktus kā burkānus, spinātus un jogurtu. Tāpat vietu vajadzētu atrast arī jūras veltēm, piemēram, lasis, tāpat kā citas treknās jūras zivis, ir bagātīgs ar olbaltumvielām, D vitamīnu un polinepiesātinātajām omega 3 taukskābēm – visas šīs vielas nepieciešamas matu augšanai, stiprībai un elastībai. Par vēl citiem produktiem lasi šeit.

Matu nesalaužamā trīsvienība ir šampūns, kondicionieris un matu maska. Šampūns attīra matus un mīkstina galvas ādu, kondicioniera uzdevums ir atjaunot matu struktūru un izlīdzināt to virsmu, padarot tos vieglāk ķemmējamus, bet matu maska atjauno matu struktūru no iekšienes. Jāatceras, ka matu veselību ietekmē vējš, UV starojums un aukstums, taču kopumā tā ir spēcīga struktūra, un reizēm, cenšoties tos stiprināt ar dažādiem līdzekļiem un eļļām, mēs šo struktūru bojājam. Tieši tāpēc matu kopšanas līdzekļi jāizvēlas pārdomāti, jo uz matiem uzklātā eļļa iesūcas mata kutikulas zvīņās un žūstot lauž mata struktūru, tādējādi bojājot tos.

Taču steidzīgajā ikdienas ritmā bieži vien sievietes cenšas rast risinājumus, kā pēc iespējas atvieglot matu veidošanas procesu. Jā, tā ir apburoša rota, taču skaistums prasa upurus, un vislielākā vērtība, ko žāvēšanas procesa laikā cilvēks pazaudē, ir laiks. Neapšaubāmi, vakaros var gaidīt, kad mati izžūs paši, jo tad nevajadzēs tos bojāt ar karsto gaisu, bet vēl viens variants ir iet gulēt ar slapjiem (jo tie taču izžūs paši!). Kāpēc šis lēmums pamatīgi sarežģī turpmākas rūpes par matiem un kādas citas negatīvas sekas rada šāds "laika taupīšanas" un "slinkuma" ieradumus, lasi turpmākajās rindās.

Pamatīga lūšana, šķelšanās un izkrišana

Mata struktūra visvājākā ir tieši pēc mazgāšanas. Šī iemesla dēļ nav ieteicams matus ķemmēt, kad tie slapji, bet gan nogaidīt, kad pažuvuši. Ja ikdienā parasti matus ķemmē, kamēr tie vēl ir slapji, rūpīgi izvēlies atbilstošāko ķemmi – tai jābūt saudzīgai, ar mīkstiem sariem.

Ja jau mati ir tik "vāji" pēc mazgāšanas, tad skaidrs, ka gulēšana ar neizžāvētiem situāciju neuzlabo. Cilvēks naktī grozās, kā rezultātā tie var veidot mezglus un pamatīgi sapīties, tāpēc nebrīnies, ja ilgtermiņa gulēšana ar slapju galvu rezultējas sašķeltos un neveselīgos matos. Starp citu, šis paradums ir līdzīgs vēl vienam – pārāk spēcīgai matu slaucīšanai dvielī. Arī tad mati tiek aktīvi berzēti pret drēbi, gluži tāpat kā naktsmiera laikā pret spilvenu.

Lūšana, šķelšanās un izkrišana ir vienas no galvenajām problēmām, kas sagādā galvassāpes, lai iegūtu skaistus un mirdzošus matus. Protams, negatīvās sekas neradīsies pēc vienas vai divām reizēm, kad aizmiedz ar slapjiem matiem, taču ilgtermiņā rezultāts var būt gana bēdīgs – īpaši, ja matus saliec astē vai copītē.

Teju puse matu izkrīt mūsu pašu vainas dēļ – nepareizas kopšanas, nesaudzīgas veidošanas un citu faktoru rezultātā. Šajā rakstā iepazīsties ar vēl citiem trihologa ieteikumiem, kas novērsīs matu apjoma zudumu un liks tiem izskatīties veselīgākiem.

Sajūta kā saldētavā

Foto: Shutterstock

Ieliekot roku saldētavā, to gribas izņemt laukā jau pēc pāris sekundēm, jo "mīnusi" šajā virtuves iekārtā ir krietni zem nulles. Aukstums noteikti nav tas, ko gribi sajust miega laikā, taču gulēšana ar slapjiem matiem šādu sajūtu patiesi rada pat siltās telpās. Tev var parādīties drebuļi nakts laikā, kad gribas uzklāt vēl pāris segas, jo žūšanas process šādā stāvoklī nav straujš. Varētu šķist, ka risinājums ir matu ietīšana sausā dvielī, taču tas ilgtermiņā izraisa matu lūšanu un šķelšanos.

Vecāki parasti savām atvasēm māca, ka ar slapju galvu apkārt nedrīkst staigāt, jo tad uzreiz saaukstēsies. Šajā gadījumā gan nav tā, ka slapju matu dēļ no rīta pamodīsies ar iesnām, tomēr organisma imūnsistēmai tiek dota slodze, kas nebūt nav nepieciešama.

Vēl citus ieteikumus, ko nevajadzētu darīt pirms iešanas gulēt, lasi šajā materiālā.

No rīta būs jāpārmazgā

Foto: PantherMedia/Scanpix

Slinkie dara divreiz – šo teicienu bieži vien var attiecināt uz tiem, kuri slinkuma dēļ matus dabū mazgāt vēlreiz no rīta. Ir sievietes, kuras uzsver, ka, neizžāvējot matus vai nesagaidot to izžūšanu, bet ejot gulēt ar slapju galvu, mati no rītiem nav pūkaini. Iespējams, kādas matu struktūra patiešām šādi reaģē, taču visbiežāk rezultāts ir pilnīga mistika – nav zināms, kā būsi gulējusi naktī un kā tie izskatīsies no rīta.

Ļoti iespējams, tavs pirmais uzdevums pamostoties būs mazgāt matus vēlreiz. Kā skaidrojusi triholoģe Inga Zemīte, tas ir tikai mīts, ka bieža matu mazgāšana kaitē matiem un tie kļūst sausi, sāk pastiprināti taukoties vai izkrist, taču nevar noliegt, ka kairinājuma un pārmērīga matu sausuma pamatā var būt nepareiza šampūna izvēle. Vēl citus mītus par matu kopšanu lasi šeit.

Visiem, taču īpaši tiem, kas matus mazgā bieži, ieteicams izvairīties no pārlieku karstas ūdens izmantošanas – tas aizskalos galvas ādas dabiskās eļļas, liekot tām vēlāk izstrādāties pastiprināti, kas savukārt kaitē matu saknēm, izsaucot matu izkrišanu. Slinkums vai iekšējais laika taupītājs vakarā ir uzvarējis, taču ilgtermiņa zaudētāji, neievērojot iepriekš minētos noteikumus, noteikti būs mati.

Baktēriju vairošanās

Foto: Shutterstock

Mitrums un siltums – šī kombinācija ir labi zināma kā izcili vide, kurā vairoties baktērijām. Un tagad iedomājies, cik daudz un ātri vairojas baktērijas uz tava spilvena, ja guli ar slapjiem matiem! Ķermeņa siltums un slapjie mati uz mitrā spilvena rada perfektu vietu, kurā tām augt.

Ja tev ir šāds nelāgs ieradums, bet atteikties no tā negrasies vai nevēlies, regulāri maini spilvendrānas un spilvenus, lai izvairītos no baktērijām – liela daļa cilvēku guļ ar vienu vai otru sejas pusi spilvenā, tādējādi nelūgtās viešņas paciemojas arī uz tavas ādas un var izraisīt slimības. Starp citu, kā vēsta "Instyle", nomainot kokvilnas spilvendrānu pret zīda, pastāv mazāks matu bojāšanas risks.

Bez fēna – kā izžāvēt matus pēc iespējas ātrāk

Foto: Shutterstock

Karstais gaiss neapšaubāmi atstāj redzamas sekas, tāpēc reizēs, kad tiek izmantots fēns, matos jāieklāj arī līdzekļi, kas tos aizsargā. Ja tu sevi liec kategorijā "Eju gulēt ar slapjiem matiem, jo fēns tos bojā", ir varianti, kā tos padarīt sausākus pēc iespēja ātrāk, neķeroties klāt matu žāvētājam.

Piemēram, "Allure" vēstī, ka var izmantot papīra dvieļus, jo tie no matiem "izspiež" daudz vairāk ūdens nekā parastās drēbes. Protams, šajā gadījumā gan nav domāts ar papīra dvieļiem tos slaucīt uzreiz pēc izkāpšanas no dušas – tāpat matus ir jāsaspiež, nevis jāberzē, lai papīrs nesadalītos.

Noteikti centies lielāko daļu ūdens izspiest no matiem, kamēr vēl mazgājies. Ja izkāpsi ārā un tikai tad sāksi domāt par slaucīšanu, ļoti iespējams, ka darbiņu veiksi nevīžīgāk un mati žūs ilgāk. Tāpat noteikti ir vērts pievērst uzmanību dvieļu materiāliem, veikalā jāvaicā pēc tādiem, kas ūdeni vislabāk apsorbē. Jebkurā gadījumā atceries, ka slapjus matus nevajadzētu berzēt. Tos var nosusināt un salikt dvielī, kas nostiprināts ar sprādzēm (mati nav sarullēti), tāpat vari tos ievīt arī kokvilnas kreklā, ik pa laikam nomainot uz jaunu. Pēc tam gan vērts pastaigāt arī ar brīvi izlaistiem matiem, taču ne pārāk ilgi, jo slapji tie ir smagi un nostiepj saknes. Tā rezultātā būs grūtāk atgūt sakņu apjomu – mati izskatīsies pieplakuši pie ādas.

Ja tu esi fēnu izmantotāja, bet slinkums un miegs vakaros ņem virsroku, tad paturi prātā, ka svarīgākais ir izžāvēt saknes, jo matu gali diez gan ātri izžūs paši – ļoti iespējams, jau pirms tavas došanās gulēt.

Informācija apkopota no "Reader's Digest", "Instyle" un "Huffington Post".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!