Foto: Shutterstock
Klāt siltais laiks, kad laiks atbrīvoties arī no apģēba vilkšanas vairākos slāņos. Protams, ja esi salīga vai vienkārši pirts gaisotnes cienītāja, tas varbūt nav tik aktuāli. Taču ir problēmas, kas vieno visas – vēdera pūšanās, gāzes un sāpes. Kura gan nevēlas dzīvot bez spiedīgas sajūtas pakrūtē, diskomforta nedaudz pieguļošākos apģērbos, kaitinošām gāzītēm, kuras neliek mieru ne uz soļa, un vēdergraizēm, kas mēdz sāpināt līdz zosādai un pat asarām. Tāpēc pietiek ikdienā nēsāt līdzi dzelzs smaguma balonu, jo ir veidi, kā ar to cīnīties!

Mēs visi izlaižam gāzes (arī atraugas) – tas ir dabiski, tāpēc nav jau par ko kaunēties. Tiek pat teikts – ja uznāk atraugas, tātad kuņģis darbojas! Bet, jāatzīst, tas var būt ellīgi kaitinoši, ja atkārtojas bieži. "Gastrointestinālais trakts ne īpaši labi absorbē gaisu un vēdera gāzes, tāpēc gandrīz tas viss beigās iznāk pa vienu vai otru galu," saka gastroenteroloģe no Norfolkas Patrīcija Reimonda. Tā kā zarnās esošās baktērijas raudzē ogļhidrātus no pārtikas, tie rada gāzi, kas pēc tam izplūst caur mugurpuses izeju. Tāpat gaiss, ko tu norij, ēdot, runājot un elpojot, paceļas atpakaļ uz augšu, lai to atkal izvadītu ārā caur muti. Ja gāzītes iziet pārāk lēni vai uzkrājas pārāk daudz, tas var izraisīt vēdera uzpūšanos.

Gāzes parasti nav kaitīgas, bet, ja vēdera uzpūšanās neatlaidīgi no tevis neatkāpjas, vērsies pie ārsta, īpaši, ja to papildina stipras sāpes vēderā, caureja, aizcietējumi, vemšana, svara zudums vai biežas grēmas – visas pazīmes, kas var liecināt par kairinātu zarnu sindromu vai celiakiju.

Par to, kā novērst gāzes, sāpes un vēdera uzpūšanos lasi tālākajos padomos, kurus portālam "Prevention" uzticējuši zinoši šīs sfēras pārstāvji.

Atsakies no specifiskiem produktiem


Ja tievajā zarnā trūkst specifisku enzīmu, daži pārtikas produkti var nokļūt resnajā zarnā, nesadaloties, nodrošinot mielastu gāzes radošām baktērijām. Ja tu bieži cīnies ar gāzēm, ierobežo problemātiskos pārtikas produktus, piemēram, pupiņas ar augstu šķiedrvielu daudzumu, zirņus, kāpostus, sīpolus, brokoļus, ziedkāpostus un žāvētas plūmes, kā arī pienu. Papildus tam ēd lēnāk – tu norīsi mazāk gaisa nekā tad, kad ēdīsi ātri un negausīgi. "Tas samazina atraugas un neļauj lielam pārtikas daudzumam vienlaikus sasniegt zarnas un izraisīt gāzes," norāda Asma Šaukata, MD, Amerikas Gastroenterologu asociācijas pārstāve.

  • Šeit vari lasīt, no kādiem augļiem un dārzeņiem izvairīties, lai vidukļa līnija nepazustu nebūtībā.
Foto: Shutterstock

Elpo dziļi


Praktizējot meditāciju vai saudzīgu elpošanu ķermeni trenē dziļi ievilkt gaisu plaušās, nevis veikt īsus elpas vilcienus, kas gaisu virza barības vadā. Tas arī samazina stresu un trauksmi, kas abi ir saistīti ar paaugstinātu jutību pret gāzi. "Ir smadzeņu-zarnu ass (centrālo nervu sistēmas, zarnu un mikrobiomu vienojoša bioķīmisku signālu sistēma), tāpēc smadzeņu nomierināšana palīdz regulēt autonomo nervu sistēmu gastrointestinālajā traktā, kas var novest pie mazāka gāzu daudzuma," saka Dr. Šaukata.

  • Šeit lasi, ko iesākt ar uzmācīgu uztraukumu.

Esi kustībā


Vingrinājumi ātrāk izstumj pārtikas produktus caur gastrointestinālo traktu, samazinot aizcietējumus, vēdera uzpūšanos un gāzes, norāda Dr. Reimonda. Turklāt, kustības izdala endorfīnus, kas mazina stresu un palīdz nervu sistēmai regulēt zarnas. Ieteikums mērķēt uz 30 minūtēm fizisku aktivitāšu trīs līdz piecas reizes nedēļā.

  • Šeit izlasīsi ieteikumus, kas palīdzēs treniņus mājās padarīt pēc iespējas efektīvākus.
Foto: Shutterstock

Samazini glutēna daudzumu


Pārāk daudz glutēna uzturā daudziem cilvēkiem var izraisīt gremošanas problēmas. "Pat ja jums nav celiakijas, mazāk kviešu uzņemšana bieži uzlabo gāzīšu veidošanās simptomus," saka Reimonda.

  • Šeit lasi pazīmes, kas var liecināt, ka slimo ar celiakiju.

Veic Kēgela vingrinājumus


Spēcīgi iegurņa pamatnes muskuļi var palīdzēt neļaut gāzei izplūst sociāli nepieņemamā laikā, saka Dr. Šaukata. Šis kā reiz ir vingrinājums, kura izpildīšanai nav nepieciešama trenažieru zāle, un to vari aši izpildīt vairākas reizes dienā sev piemērotā laikā un vietā (kaut vai kustībām pavadot savu iecienītā seriāla epizodi). Vingrinājuma būtība slēpjas starpenes muskulatūras sasprindzināšanā un atslābināšanā, sajūtas var atgādināt brīdi, kad nācies aizturēt urīna strūklu. Šo vingrinājumu vienā piegājienā iesaka atkārtot 10-15 reizes ar piecu līdz desmit sekunžu intervāliem. Kēgela vingrinājums nostiprinās muskulatūru, kā arī uzlabos asins plūsmu šajā ķermeņa reģionā.

Foto: Shutterstock

Veido pārtikas žurnālu


Kaut arī ir šķietami zināms par virkni pārtikas produktu, kas parasti cilvēkiem rada problēmas, ikvienam ir atšķirīga jutība. Tāpēc vislabāk ir novērot un atzīmēt, pēc kā apēšanas vēders īpaši uzpūšas, lai pēcāk varētu šos produktus izslēgt no ēdienkartes.

"Ja diezgan bieži sastopies ar cietu, un tādu pufīgu vēderu, tas var būt saistīts ar noteiktas pārtikas nepanesību," norāda Teza Batija, integratīvās medicīnas eksperte un "CentreSpring" dibinātāja. "Šajos gadījumos es vienmēr iesaku pa rokai turēt pārtikas žurnālu. Spēja it kā atgriezties atpakaļ laikā un "noķert", kuri pārtikas produkti, šķiet, izraisījuši šāda veida simptomus, palīdzēs turēt vēderu "piestātnē", nevis ļaus tam aizpeldēt nebūtībā.''

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!