Foto: Shutterstock
Līdz ar rudens atnākšanu kā ik gadu aktuālas kļūst arī dažādas saslimšanas. Īpaši labvēlīgs rudens drēgnums ir dažādu augšējo elpceļu slimību izplatībai, kas izpaužas kā kakla sāpes, kurām sabiedrotais nereti ir klepus. Lai ātri un efektīvi atbrīvotos no klepus, neļaujot tam ieilgt, izraisot nopietnākas blaknes, "BENU aptiekas" farmaceite Aija Dārziņa stāsta par labāko klepus līdzekļu izvēli.

Kā stāsta farmaceite, iegādājoties bezrecepšu klepus līdzekļus, tos iespējams izvēlēties pēc vairākiem kritērijiem. Līdzekļu izvēle atkarīga no klepus ilguma, intensitātes un arī tā, vai klepus ir sauss vai mitrs. Visu grupu līdzekļi pieejami visdažādākajās formās – tējas veidā, sīrupos, šķīdumos, dzeramās un sūkājamās tabletēs.

Aptiekās iegādājamie bezrecepšu klepus līdzekļi iedalāmi galvenokārt pēc to sastāva un mērķa. Pēc sastāva tie dalāmi pretklepus un atkrēpošanu veicinošos līdzekļos. Atkrēpojošie līdzekļi iedalās sintētiskajos un dabīgajos preparātos. Sintētiskajos līdzekļos atrodamas tādas vielas kā, piemēram, ambroksols, acetilcistīns un bromheksīns, bet dabīgajos preparātos tiek izmantots, piemēram, priežu ekstrakts, mārsils, ceļtekas, Islandes ķērpis.

Pieejama ir arī kombinēto līdzekļu grupa, kuri paredzēti lietošanai pret klepu un arī atkrēpošanas veicināšanai. Šo līdzekļu sastāvā var būt sastopams kodeīns un desktrometrofāns. Farmaceite A.Dārziņa atklāj, ka pretklepus līdzekļu patērēšana nav ļoti plaša, jo šie preparāti klepu un kakla kņudoņu nomāc uz īsu brīdi, tomēr ārstējošs efekts tiem nepiemīt. Šāda veida līdzekļi gan var būt ļoti noderīgi, ja jādodas uz kādu pasākumu, kur klepošana varētu traucēt.

Būtiski ņemt vērā, ka klepus ļoti viegli spēj progresēt, izraisot nelabvēlīgus blakusefektus, tāpēc, ja klepus ieildzis ilgāk par 7-10 dienām, kā arī paaugstinātas temperatūras gadījumā, noteikti jāgriežas pie ārsta.

Tā kā klepu nereti izraisa iekaisis kakls un gļotādas kairinājums, šādiem gadījumiem lieliski noderēs arī sūkājamās tabletes. Piemēram, tabletes ar Islandes ķērpi vai ar mārsilu un priežu ekstraktu palīdzēs novērst kairinājumu kaklā, gan arī novērsīs citus klepus simptomus. Kā skaidro farmaceite, pārspīlēt ar pārtikas veikalos nopērkamajām "Halls" un "Lockets" karamelēm gan nevajadzētu. Šīs konfektes, kuras paredzētas lietošanai kakla sāpju gadījumā, nereti satur eikaliptu un mentolu, kas, bieži lietojot, tikai vēl vairāk sakairina un arī sausina kaklu. Tāpēc, lai gan šie līdzekļi pieejami teju visos pārtikas veikalos, tie noteikti nav jāuztver kā medikaments, kas piemērots klepus un kakla sāpju ārstēšanai.

Lietojot klepu ārstējošus preparātus, veseļošanos varat paātrināt, mājās veicot arī sildošās procedūras. Tās var veikt, izmantojot sinepju vai piparu plāksterus. Abu veidu plāksteri darbojas ar sildošu efektu, mazina sāpes, uzlabo asinsriti iekaisušajā vietā un tādā veidā palīdz cīnīties pret saaukstēšanās slimībām.

Piparu plāksteris ir pielīmējams, un to atļauts nēsāt diennakti, savukārt siltā ūdenī samitrināts sinepju plāksteris jālieto 10-20 minūtes. Plāksteri jāuzliek plaušu rajonā – uz krūtīm, krūšu kaula, uz muguras pie lāpstiņām, taču tos nedrīkst likt sirds rajonā (arī mugurpusē).

Lietojot abus plāksterus, jāuzmanās cilvēkiem ar jutīgu ādu un bērniem, jo pastāv iespēja gūt vieglus apdegumus. Tāpēc labāk izvēlēties lietot tieši sinepju plāksteri, kura lietošana paredzēta īsākam brīdim, turklāt papildu drošībai zem plākstera var likt marli.

Pirms lietošanas noteikti jānoskaidro, vai slimniekam nav paaugstinātas jutības vai alerģijas pret kādu no ārstniecības līdzekļu sastāvdaļām, piemēram, atsevišķām ēteriskajām eļļām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!