Daigas stāsts - "Pagājušajā ziemā ievēroju – meita bieži kasa galvu. Sākumā domāju, ka tās, iespējams, ir blaugznas, kas sakairinājušas galvas ādu, taču, ķemmējot matus, ievēroju, ka uz matiem kā baltas krelles virknējas gnīdas. Klases audzinātāja, kurai pastāstīju par konstatēto, atzina, ka skolā tā notiekot. Jo bērni mēdz draudzējoties satuvināt galvas un labprāt viens otram aizdod savas ķemmes. Rezultātā - ja vienam bērnam gadās utis, tad drīz tās konstatē arī citiem.
Skolotāja ieteica vērsties pēc palīdzības aptiekā. Izrādījās, tur bija pieejami pat vairāki līdzekļi mūsu problēmas risināšanā, un farmaceite piedāvāja mums piemērotāko. Man bērnībā arī bija utis, ko, tāpat kā meita, dabūju skolā. Toreiz ārstēšanās bija daudz nepatīkamāka nekā tagad, jo atceros, ka čemuriņu ūdens neganti smirdēja. Mūsdienu līdzekļi ir daudz patīkamāki lietojot un arī iedarbīgāki."

Utainību jeb pedikulozi izraisa utis - sīki, ovāli, plakani kukaiņi. Utis barojas divas vai trīs reizes dienā un, sūcot asinis, izdala vielas, kas rada niezi un pat sāpes. Viena uts diennaktī izdēj vidēji septiņas līdz astoņas oliņas jeb gnīdas. Tās virknējas matos 0,2 līdz 10 mm no galvas ādas. No gnīdām divu nedēļu laikā izšķiļas atkal jauni parazīti. Utis var iegūt katrs no mums, nonākot ciešā kontaktā ar inficētu cilvēku, piemēram, sabiedriskajā transportā, atspiežoties ar galvu pret sēdekli, cieši saskaroties ar utainu personu pārpildītā tramvajā vai citā transportlīdzeklī.

Visbiežāk utis atrod bērniem bērnudārza un sākumskolas vecumā. Parasti utis sameklē pakausī un galvas matainajā daļā pie ausīm un deniņiem. Parazītus sajūt, kad tie pārvietojas. Utainība ir bīstama ne tikai parazītu izraisīto nepatīkamo sajūtu dēļ - galvas āda tik ļoti niez, ka to sakasa līdz asinīm, veidojas kreveles. Brūcēs var rasties infekcija, sākties iekaisums.

Utis var pārnēsāt arī slimības, piemēram, izsitumu tīfu un piecdienu drudzi. Tāpēc ir ļoti svarīgi pedikulozi izārstēt. Pedikuloze ir problēma, ar kuru cīnās jau no seniem laikiem, un, lai likvidētu utis, ir pieejamas vairākas tautas metodes. Var izmantot čemuriņu ūdeni, dzērveņu sulu vai biezeni, ko ieziež matos un vismaz pusstundu patur.

Mūsdienīgi un droši utis var likvidēt ar ārstniecības līdzekļiem - var nopirkt speciālus šampūnus, losjonus, krēmus un ziedes, ko lieto parazītu apkarošanai. Iegādājoties šos preparātus, obligāti konsultējieties ar farmaceitu par to iedarbību un pareizu lietošanu. Ārstēšanās laikā stingri jāievēro higiēnas nosacījumi, piemēram, jālieto atsevišķa ķemme, dvieli izmanto tikai vienu reizi, regulāri jāmaina gultas veļa, jāizvairās no galvas saskares ar citiem cilvēkiem. Ja gadījies inficēties ar utīm, no notikušā nav jākaunas, bet jāvēršas pēc palīdzības aptiekā, jo ar mūsdienīgajiem pretutu līdzekļiem no pedikulozes var izārstēties salīdzinoši ātri, efektīvi un - nešķiroties no matiem, kā to praktizēja senākos laikos.
 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!