Foto: Shutterstock
Uzsākot kampaņu difterijas izplatības ierobežošanai "Pasargāts, jo vakcinēts", medicīnas speciālisti uzsver, ka pašlaik Latvijā esošā situācija ir nepiedodama un, ja situācija neuzlabosies, var sekot difterijas uzliesmojums. Lai pasargātu sevi un citus, mediķi aicina cilvēkus vakcinēties, bet ģimenes ārstus – atgādināt pacientiem, ka pienācis laiks bezmaksas potei.

Situācija kritiska, lai arī vakcīna ir bez maksas

Kā informē Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Ilze Arāja, Latvijā ir augstākie saslimšanas ar difteriju rādītāji visā Eiropas Savienībā. Vidēji katra trešā persona, kas pārsniegusi 25 gadu vecumu, jeb 63 procenti pieaugušo nav saņēmuši atkārtotu vakcīnu pret šo slimību. Statistikas dati ir satraucoši, rosinot speciālistus vaicāt, vai Latvijā tuvākajā laikā gaidāms difterijas uzliesmojums.

"Situācija ir absolūti nepieņemama," difterijas izplatību Latvijā komentē veselības ministre Anda Čakša, piebilstot – katra trešā ar difteriju inficētā persona Eiropā ir no Latvijas. Viņa uzsver, ka valsts apmaksā vakcīnu pret difteriju pilnā apmērā, un cilvēki, kas nav potējušies, apdraud ne vien sevi, bet arī līdzcilvēkus. Ir cilvēki, kuri dažādu iemeslu dēļ vakcinēties nedrīkst, un, ja kāds par poti aizmirst, viņš apdraud arī šīs personas.

Profesors un Veselības ministrijas galvenais infektologs Uga Dumpis uzsver, ka difterija ir ļoti bīstama slimība, ko iespējams kontrolēt ar vakcīnas palīdzību. Lai pasargātu sevi un citus, ikvienam pieaugušajam ir nepieciešams saņemt vakcīnu. Vakcinācija jāveic ne retāk kā reizi 10 gados.

Difterija – bīstama slimība, ko iespējams izskaust

SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs uzsver – kampaņas, kuras laikā aicinās cilvēkus neaizmirst par vakcināciju, mērķis ir pilnībā izskaust difteriju. Pats galvenais uzdevums, lai tos sasniegtu, ir panākt, ka cilvēki vakcinējas. Pašlaik gan situācija ir kritiska, pamanāmi pat epidēmijas riski.

Vissliktākā situācija pašlaik ir Rīgā un tās reģionā – tur ir visvairāk inficēšanās gadījumu, kas skaidrojams ar to, ka šai reģionā vakcinēta tikai aptuveni puse no visiem iedzīvotājiem. Visvairāk vakcinēto ir Zemgales reģionā.

Akcentējot situācijas nopietnību, Perevoščikovs norāda, ka difterija ir ļoti lipīga slimība. To izplata ne tikai saslimušas personas, bet arī cilvēki ar spēcīgu imunitāti, kas pārnēsā infekciju, bet paši nesaslimt. Ja slimības nēsātājs nonāk kontaktā ar 14 nevakcinētām personām, infekcija skars pusi no cilvēkiem. Gripa šādā situācijā inficētu četras personas.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Perevoščikovs skaidro, ka ar difteriju var inficēties dažādos ceļos, piemēram, sarunājoties ar inficētu personu, vai tad, ja šī persona klepo. Infekcijas izraisītāji paliek arī uz dažādiem priekšmetiem, piemēram, traukiem. Tāpat inficēties iespējams arī tieša kontakta laikā, piemēram ar skūpstiem vai roku pieskārieniem.

Slimības izskaušana ir pacientu un ģimenes ārstu kopīgs darbs

Ģimenes ārsts Ainis Dzalbs uzsver ģimenes ārstu un pacientu sadarbības nozīmīgumu slimības izplatības ierobežošanā, piebilstot, ka ārstiem ar pacientiem ir ilgtermiņa attiecības. Latvijā ir ļoti maz cilvēku, kas paši interesētos par iespējām vakcinēties pret dažādām slimībām, tāpēc ārstu uzdevums ir skaidrot to nepieciešamību, kā arī atgādināt par vakcināciju.

Viņš arī piebilst, ka novērojis – popularitāti iemanto dažādas ekstrēmas idejas, kam nav nekāda zinātniska pamatojums. Piemēram, ir cilvēki, kas atsakās no vakcinācijas, jo uzskata, ka tā vājinās viņu imunitāti. Tam nav nekāda pamatojuma, jo valstīs, kur iedzīvotāji regulāri saņem visas nepieciešamās vakcīnas, iedzīvotāju imunitāte nebūt nav vājāka. Ārstu uzdevums ir skaidrot šos jautājumus, un viņi ir gatavi to darīt, kā arī var veikt vakcināciju.

Lai ierobežotu difterijas izplatību, ikvienam ir nepieciešams ieskatīties savā potēšanas pasē, un, ja pienācis laiks vakcinēties, doties pie sava ģimenes ārsta. Arī tad, ja atkārtotā vakcinēšanās ir nokavēta, jāsazinās ar ārstu, kas noteiks to, kā vakcinācija jāveic attiecīgajā situācijā. Vakcīna ir pieejama bez maksas arī tad, ja esi nokavējis potēšanas pasē noteikto vakcinācijas laiku.

Gadījumos, ja potēšanas pase ir nozaudēta, jāsazinās ar savu ģimenes ārstu, lai izgatavotu jaunu. Arī ārsts glabā datus par to, kad persona ir veikusi vakcināciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!