Foto: Shutterstock
Britu pusaudži izgudrojuši "gudros" prezervatīvus, kas maina krāsu, ja saskaras ar seksuāli transmisīvajām slimībām (STS).

Ilfordā esošās "Isaac Newton Academy" studenti ar šo produktu piedalījušies biznesa ideju konkursā, lai palīdzētu kontrolēt STS izplatību. Ideja uzvarējusi un saņēmusi konkursa "TeenTech" galveno balvu – 1000 mārciņas un braucienu uz Bekingemas pili.

Produkta nosaukums ir "S.T.EYE", un šī prezervatīva noslēpums un inovācija ir antivielu kārtiņa, kas reaģē uz STS antigēniem, mainot krāsu atkarībā no saslimšanas.

Prezervatīvs kļūst zaļš "sastopoties" ar hlamīdijām, dzeltens – ar herpi, vai zils, ja nonāk saskarē ar sifilisu, skaidro tā autori. Tas pat varot reaģēt uz cilvēka papilomas vīrusu, kas ir dzemdes kakla vēža izraisītājs.

14 gadus vecie Danjals Ali (Daanyaal Ali) un Čirags Šahs (Chirag Shah), kā arī trīspadsmit gadīgais Muazs Navazs (Muaz Nawaz), kas radījuši jauno produktu, portālā sciencealert.com stāsta, ka ar to cerot panākt, lai pēc iespējas vairāk cilvēku meklētu palīdzību un ārstētu STS. Jaunos prezervatīvus aprakstījuši jau vairāki pasaules lielākie mediji, slavējot šo ideju.

Foto: PantherMedia/Scanpix

"Mēs radījām "S.T.EYE" kā jaunu veidu STS atklāšanai, lai palīdzētu nākamajām paaudzēm," stāstīja Ali. "Vēlējāmies izgudrot ko tādu, kas palīdz atklāt bīstamās STS drošāk nekā iepriekš, lai cilvēks nekavējoties varētu rīkoties un saglabātu privātumu, jo slimība tiek atklāta paša mājās, pat bez ārsta iejaukšanās. Izstrādājām drošu veidu, kā prezervatīvu lietotājiem būt pārliecinātiem, ka viss ir kārtībā, un kļūt pat vēl atbildīgākiem, nekā iepriekš."

Līdz ar naudas balvu, zēni ieguva arī iespēju satikt princi Endrjū Bekingemas pilī.
Diemžēl ir vēl vairāki jautājumi, kas jāatrisina, jo neesot skaidrs, vai prezervatīvs diagnosticē STS tā valkātājam, tā partnerim, vai abiem. 

Sarunā ar laikrakstu "The Washington Post", pusaudži atzinuši, ka zinot, ka STS ir liela problēma Apvienotajā Karalistē. "Redzējām tirgus iespēju un gribējām palīdzēt cilvēkiem justies drošāk," saka Ali. 

Konkursa "TeenTech" vadītāja Megija Filbina (Maggie Philbin) uzsvēra, ka krāsu mainošie prezervatīvi vēl ir tikai koncepts, nevis jau gatavs produkts, tomēr "The Washington Post" jau paziņojis, ka prezervatīvu ražotājiem par to ir liela interese.

Seksuāli transmisīvās slimības ir infekcijas slimības, kuras iegūst galvenokārt dzimumkontakta laikā ar inficētu partneri.  Visbiežāk sastopamās STS ir: gonoreja, trihomonoze, hlamidioze, ureaplazmoze, mikoplazmoze, sifiliss. Dzimumkontakta laikā var iegūt arī HIV, herpes infekciju, atsevišķas ādas un parazitāras slimības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!