Foto: PantherMedia/Scanpix
Kā vēstī izdevums "Daily Mail", vidēji viena no desmit pusaugu vecuma meitenēm cieš no ēšanas traucējumiem, un pētījumi uzrādījuši līdzīgu statistiku arī starp puišiem, kuru vidējais vecums ir vien desmit gadu.

Kā novērojuši speciālisti, no mūsdienās valdošā skaistuma un slaiduma kulta cieš arvien jaunāka gadagājuma cilvēki, kuru lokā arvien biežāk nonāk arī bērni, tā radot veselu paaudzi, kas sirgst ne tikai ar veselības problēmām fiziskā ziņā, piemēram, cukura diabēta, bet arī nopietniem garīgiem traucējumiem.

Salīdzinot ar desmitgades sākumu, laika posmā no 2009. gada konstatēts trīspadsmit procentu augsts pieaugums ar ēšanas traucējumiem slimojošo cilvēku skaita ziņā, un lielāko īpatsvaru sastāda meitenes vecumā no piecpadsmit līdz deviņpadsmit gadiem, kā arī puiši no desmit līdz četrpadsmit gadu vecumam.

Raksturojot šo tendenci, pētnieki arī konstatējuši, ka ar anoreksiju un bulīmiju sirgstošo pacientu skaits piedzīvo pakāpenisku palielināšanos, savukārt ar dramatisku  kāpumu šo slimību vietā ir nākuši tādi ēšanas traucējumi, kā, piemēram, kompulsīvā pārēšanās, kas stresa pārpilnās ikdienas rezultātā kļūst arvien izplatītāka.

Kā liecina pētījumā iegūtie dati, gada laikā tiek fiksēti vismaz piecsimt jauno pacientu, kas cieš no tā dēvētajām pārēšanās lēkmēm un meklē speciālistu palīdzību, tomēr speciālisti uzskata, ka šis skaits varētu būt krietni lielāks, jo ir daudz jauniešu, kas savu problēmu pilnībā neapzinās.

Pētījuma vadītāji, komentējot tā rezultātus, uzsver, ka ēšanas traucējumu sakne ir popkultūras radītais spiediens, kā arī vecāku nevērība, piegriežot nepietiekamu uzmanību savu atvašu ēšanas paradumiem, sociālajām aktivitātēm, kā arī izmaiņām psiholoģiskajā stāvoklī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!