Foto: PantherMedia/Scanpix

Pēc tikšanās ar Hepatīta biedrības pārstāvjiem un citiem nozares ekspertiem LR Veselības ministrs Guntis Belēvičs solījis, ka jau no šī gada C hepatīta slimniekiem nepieciešamo medikamentu izmaksas valsts varētu kompensēt 90% apmērā. Ministrs uzsvēris, ka, uzsākot savlaicīgu C hepatīta pacientu ārstēšanu, būs iespējams samazināt aknu vēža pacientu skaitu, kas var būt hroniska C hepatīta sekas.

"Veselības ministrijā strādājam pie tā, lai jau no šā gada varam kompensēt C hepatīta medikamentus par 90% un ārstēt visus pacientus līdz viņi tiek izārstēti un netiktu novesti līdz aknu vēža stadijai, kas ir hroniska C hepatīta sekas. Mums ir vesels pasākumu komplekss, kas dos rezultātus visdrīzākajā laikā!", raidījumā "Rīta Panorāma" stāstīja LR veselības ministrs Guntis Belēvičs.

Arī Hepatīta biedrība pauž gandarījumu, ka Veselības ministrs ir ķeries pie C hepatīta medikamentu kompensācijas jautājuma risināšanas, veidojot atbilstošu pasākumu kopumu, kam biedrība turpinās sekot līdzi.

Kā vēstīts iepriekš, pirms diviem gadiem vairāk nekā 13 600 vēlētāju parakstītā iniciatīva par 100% valsts atbalsta piešķiršanu C hepatīta pacientiem tika nodota izskatīšanai Saeimā, kura uzdeva to izvērtēt un sagatavot priekšlikumus kompensācijas apjoma palielināšanai Ministru kabinetam.

Lai arī par valsts atbalsta palielināšanu Saeimā vienbalsīgi nobalsoja visi deputāti, aizvien norisinās diskusijas starp biedrību un valsts institūciju pārstāvjiem, jo skaidrs rīcības plāns un likumprojekts par medikamentu kompensācijas palielināšanu arvien nav pieņemts.

Jau vēstīts, ka pašlaik C hepatīta slimnieku ārstēšanai valsts tērē vairākus miljonus eiro gadā. Trūcīgām personām un bērniem izmaksas tiek kompensētas 100% apmērā, bet citiem – 75% apmērā. Vidēji gadā Latvijā tiek ārstēti 799 unikālie pacienti, bet valsts kompensētās zāļu izmaksas uz vienu pacientu ir 3,3 tūkstoši eiro. Pašam pacientam jāsedz vairāk nekā 1000 eiro lielas izmaksas gadā. Diemžēl tie pacienti, kas ārstēšanu nevar atļauties, pašlaik ir spiesti emigrēt uz valstīm, kur to apmaksā 100% apmērā. 

Vidēji gadā Latvijā tiekot reģistrēti 87 akūta C hepatīta gadījumi, bet šo gadījumu skaitam ir tendence samazināties. Savukārt desmit gadu laikā gadā reģistrēti vidēji 1264 hroniski C hepatīta gadījumi, liecina Veselības ministrijas sniegtie dati.

Hepatīts ir aknu iekaisums, kam ir dažādi cēloņi. To var radīt vīrusu infekcijas, inficētu asiņu pārliešana vai arī veselībai kaitīgas vielas, kuras iekļūst cilvēka organismā, piemēram, alkohols. Hepatītam ir vairāki veidi, bet tieši C hepatīta vīruss (HCV) ir hroniska vai akūta vīrusu ierosināta infekcijas slimība, kas galvenokārt izpaužas ar aknu audu bojājumu. HCV izplatās galvenokārt ar asinīm, kā arī ar citiem ķermeņa šķidrumiem, kas satur asinis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!