Foto: F64
Mūsdienās internetā var nopirkt pilnīgi visu, kas vien vajadzīgs. Taču, ja plāno iegādāties produktus veselībai, tad vajadzētu būt ļoti uzmanīgam un nepirkt visu, kas vien "iekrīt" acīs. Jāatceras, ka cilvēkiem, kas tirgo veselības produktus internetā, nerūp pircēju veselība, bet gan naudas pelnīšana. Bieži vien naudas alkatība noved pie dažādām krāpšanām.

Vienmēr jāuzmanās, izvēloties produktus veselībai internetā, taču šos četrus produktus labāk izslēgt no sava pasūtījumu saraksta, teikts portālā news.health.com.

Recepšu zāles

Ja interneta vietne piedāvā nopirkt dažādas recepšu zāles, tas jau vien neliecina neko labu. Ne velti daudziem medikamentiem receptes izraksta ārsti, kad ir veikta pacienta izmeklēšana un atrastas viņam piemērotākās zāles. Šādās interneta vietnēs cilvēks var nopirkt ne tikai zāles, kas viņam nemaz nebūs piemērotas, bet arī saskarties ar viltojumiem un pat medikamentiem, kas satur bīstamas vielas.

Recepšu vai bezrecepšu zāļu iegāde nelicencētās interneta aptiekās var būt ļoti bīstama veselībai, jo pastāv augsts risks iegādāties viltotas vai nekvalitatīvas zāles. Veselības inspekcija aicina iedzīvotājus zāles iegādāties tikai licencētās aptiekās, brīdina arī Latvijas Republikas Veselības inspekcija.

"Tikai atsevišķas Latvijas aptiekas var izplatīt bezrecepšu zāles internetā, kuras ir saņēmušas atļauju bezrecepšu medikamentu izplatīšanai internetā Latvijas teritorijā. Tomēr vēlamies uzsvērt, ka farmāciju regulējošie normatīvie akti neparedz recepšu zāļu izplatīšanu ar interneta starpniecību," brīdina Veselības inspekcija.

Foto: Shutterstock

Uztura bagātinātāji svara zaudēšanai

Pircējs nekad nevar zināt, kas patiesībā būs sastāvā uztura bagātinātājos, kas paredzēti svara zaudēšanai. Pētījumos pierādīts, ka daudzi vitamīni un augi tiek aizstāti ar nedrošām un uz iepakojuma neuzrakstītām sastāvdaļām.

Lielākoties gadījumos svara zaudēšanas tablešu reklāmas tikai apmāna cilvēkus, jo patiesībā tur nemaz nav nekā laba iekšā – daudzas tabletes satur kofeīnu, kas nav drošs, it īpaši tiem, kam ir problēmas ar sirdi. Pat, ja tabletes tiek reklamētas un pārdotas kā dabiskas un nekaitīgas, tāpat vajadzētu izvairīties no to pirkšanas un konsultēties ar ārstu vai uztura speciālistu, kas būtu nepieciešams, lai zaudētu svaru.

Krūts piens

Ikviens ir dzirdējis, ka krūts piens bērnam ir vislabākais, taču ne tādos gadījumos, kad tas tiek pasūtīts internetā. Krūts piens, ko piedāvā dažādas interneta vietnes, var būt piesārņots ar dažādiem vīrusiem, piemēram, hepatītu vai HIV, baktērijām, alkoholu, recepšu medikamentiem, kā arī nelegālajām narkotikām. Tāpat pētnieki, veicot pārbaudes 102 produktiem, noskaidroja, ka 10% no tiem satur govs pienu, kas var izraisīt alerģiskas reakcijas.

No vienas puses eksperti uzskata, ka tas ir tikai normāli, ka grūtnieces, kuras slimo ar vēzi vai nespēj nodrošināt bērnu ar nepieciešamo krūts piena daudzumu, ir ieinteresētas to iegūt citos veidos, kā arī tās, kurām piens ir pārāk daudz, vēlas to pārdot, taču nekādā gadījumā nevajadzētu riskēt un uzticēties interneta pārdevējiem, jo tas var kaitēt bērna veselībai.

Hormonālie preparāti

Parasti hormonu aizstāšanas medikamentus, krēmus un dažādus augus izvēlas, kad tuvojas menopauze, jo daudzas sievietes vēlas ātri atgūt savu iepriekšējo dzimumdzīvi. Taču pētījumi atklāj, ka ar daudziem hormonālajiem līdzekļiem cilvēks var uzņemt par daudz hormonu, kas var izraisīt tādas blakusparādības kā matu augšanu, vīrišķīgāku balsi un dusmu palielināšanos. Daudzi no šiem produktiem nav efektīvi, kā arī var veselībai nodarīt vairāk kaitējumu nekā labumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!