Foto: Vida Press

Gan dodoties pie dabas, gan svinot vasaras saulgriežu svētkus pilsētā, ikvienam jābūt uzmanīgam un saprātīgam, lai svinēšanu neaptumšotu dažādas nelaimes. Ik gadu īsi pēc Jāņiem aptiekās ir vērojamas garas rindas. Līgotāji cīnās ar pēcsvētku sekām, ko bieži vien izraisa neuzmanība ugunskura vai grila tuvumā, bīstamas izklaides uz ūdens, pārēšanās, kā arī insektu un dzīvnieku kodumi. "Mēness aptieka" farmaceite Irina Korčagina atklāj četrus zelta likumus, kurus ievērojot, tev nebūs jācīnās ar pēcsvētku sekām.

1. Uzmanīgi ar ugunskuru un degmaisījumiem

Krietns negadījumu skaits, lustīgi svinot Līgo svētkus, mudina atkal un atkal atgādināt par drošības pasākumiem, kurinot ugunskurus un cepot šašliku. "Atrodoties pie uguns vai grila, īpaši uzmanīgam jābūt, lietojot speciālo degmaisījumu. Viena neveikla kustība ar šo šķidrumu var radīt apdegumus un traumas. Pārliecinieties, vai jūsu mājas aptieciņā ir līdzekļi pret apdegumiem," brīdina farmaceite.

Atceries, ka ap ugunskura vietu ir jāuzrok zeme, lai liesmas nevarētu izplatīties pa sauso zāli vai krūmiem. Mediķi atgādina, ka Latvijā kurināt ugunskurus mežā ir aizliegts. Sagatavojot vietu ugunskuram, neaizmirsti tuvumā nolikt spaini ar ūdeni gadījumam, ja rodas kāda ārkārtas situācija un ugunskuru vajag ātri nodzēst.

Farmaceite atgādina, ka īpaši jāuzmana ir mazgadīgi bērni. Jebkura ķīmiska šķidruma iedzeršana var nopietni traumēt bērna iekšējos orgānus. "Ja ir konstatēts, ka iedzerts degmaisījums vai cits ķīmisks līdzeklis, nekādā gadījumā nedrīkst izraisīt vemšanu, jo šāda rīcība var vēl vairāk palielināt risku šķidruma iekļūšanai plaušās un novest pat pie letāla iznākuma," uzsver Korčagina.

2. Nepeldies, ja esi lietojis ko grādīgu

Peldēties alkohola reibumā ir ne mazāk riskanti kā vadīt automašīnu. "Sākumā alkohola iespaidā asinsvadi paplašinās, bet aukstā ūdenī tie momentā sašaurinās, un tas var izraisīt sirdstrieku, krampjus vai samaņas zudumu. Tad var noslīkt pat šķietami pilnīgi vesels un gados jauns cilvēks," brīdina farmaceite. Līgo naktī viņa arī neiesaka iet peldēties vienatnē vai mazpazīstamā vietā.

3. Insektu kodumi

Vienlaikus Jāņu naktī, meklējot papardes ziedu, jāatceras par to, ka mežā vai krūmājā rodams ne vien kaisles uzliesmojums, bet sastopamas arī ērces, odi un čūskas. Atrodoties brīvā dabā, būtu vērtīgi turēt pie rokas pretinsektu līdzekli.

"Mitrie smidzinātāji ir efektīvāki par pretinsektu aerosoliem, jo, nokļūstot ādā vai apģērbā, tie ilgāk saglabā insektiem nepatīkamu vai atbaidošo smaku," iesaka Korčagina.

4. Pārtikai ir nozīme

Īpašu piesardzību farmaceite aicina ievērot, izvēloties pārtiku svētku galdam. "Aizraujoties ar daudzveidību veikalu plauktos, mēs bieži uz svētku galda liekam visu – gan zivis un gaļu, gan dārzeņus un alkoholu. Rezultātā mūsu kuņģis vienkārši piesaka streiku un atsākas sagremot visu, ko apēdam īsajā naktī. Lai izvairītos no tādas nepatīkamas situācijas, iesākām paņemt līdzi bezrecepšu fermentu medikamentus. Neēdiet arī pārāk daudz salda, sāļa un cepta reizē, kā arī nelietojiet medikamentus kopā ar alkoholu," norāda farmaceite.

Farmaceite brīdina arī par piesardzību ar vakardienas ēdieniem, lai tie no rīta nenodarītu kaitējumu tavai veselībai. Ja parādās paaugstināta ķermeņa temperatūra, caureja, slikta dūša, vemšana vai sāpes vēderā, jāvēršas pie dežūrārsta. "Ļoti bieži cilvēki pēc pirmās palīdzības vēršas tuvākajā aptiekā. Taču jāatceras, ka farmaceits nav ārsts un nevar precīzi noteikt, vai jums ir, piemēram, pārkaršanas sekas vai gremošanas traucējumi. Simptomi šajos gadījumos ir visai līdzīgi, taču sekas pašārstēšanās gadījumā varētu būt arī dramatiskas. Tāpēc laikus uzziniet dežūrārsta pieņemšanas laiku jūsu dzīvesvietā vai tur, kur sagaidāt svētkus," uzsver farmaceite.

Ja kaut kas tomēr atgadījies

Ja tomēr notikusi nelaime un gūta smaga trauma vai pēkšņi pasliktinājies veselības stāvoklis svētku laikā, ātro palīdzību var izsaukt, zvanot 113. Vieglo traumu gadījumā medicīnisko palīdzību var saņemt steidzamās medicīniskās palīdzības punktos. Savukārt, ja svētku brīvdienās nepieciešams mediķa padoms vai konsultācija vieglāku traumu vai saslimšanu gadījumos, padomu varēs saņemt pa Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!