Foto: PantherMedia/Scanpix
Teju katrs zina, ka dienā ieteicams izdzert vismaz astoņas glāzes ūdens. Kā izrādās, plaši izplatītais pieņēmums nebūt nav pareizs. Pētnieki nākuši klajā ar paziņojumu, ka cilvēka organismam dienā patiesībā nepieciešams pat trīspadsmit glāžu ūdens, vēstī portāls "Mnn".

Tiesa, nepieciešamais šķidruma daudzums variē no dzīvesvietas, ikdienas nodarbēm, cilvēka svara un sportisko aktivitāšu īpatsvara, piemetinājuši speciālisti.

Tā kā ūdens veido 60 procentu cilvēka ķermeņa svara un ir absolūti neaizstājams, kā arī no organisma tiek izvadīts elpojot, svīstot un urinējot, ir vitāli svarīgi uzturēt savu organismu, apgādātu ar šķidrumu.

Speciālisti īpaši iesaka rūpēties par uzņemtā ūdens daudzumu pirms fiziskām aktivitātēm, jo organisma atūdeņošanās rada nogurumu, galvassāpes un muskuļu nespēku. Šai sakarā vēlams izdzert vismaz pusotru līdz divas ar pusi glāzes šķidruma.

Tāpat ir svarīgi ik pa laikam padzerties, organismam cīnoties ar temperatūru, vemšanu vai caureju. Ūdens šai sakarā ir viens no labākajiem ārstiem, iesaka pētnieki, aicinot par pietiekamu šķidruma uzņemšanu rūpēties arī grūtniecēm un māmiņām, kuras baro mazuļus ar krūti.

Par normālu šķidruma daudzumu organismā liecina arī urīna krāsa – ja organismam ūdens netrūkst, tas ir dzidrs un gaiši dzeltens, savukārt dehidratācijas gadījumā – duļķains un tumši dzeltens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!