Foto: Shutterstock
Pēdu un nagu sēnīte ir kaite, no kuras cieš miljoniem cilvēku visā pasaulē, neraugoties uz viņu vecumu, dzīves līmeni vai nodarbošanos. Tās simptomi – nieze, ādas lobīšanās un nagu slāņošanās, kā arī to iekrāsošanās dzeltenīgā, zaļganā un melnā tonī – rada ne tikai fizisku, bet arī emocionālu diskomfortu un kauna sajūtu.

Neraugoties uz pēdu un nagu sēnītes plašo izplatību, tā lielākoties skar cilvēkus ar novājinātu imunitāti, kā arī tos, kuri pietiekami nerūpējas par savu veselību, kā arī, kā uzskata atsevišķi mediķi, ievēro neveselīgu uzturu. Piemēram, ikdienas ēdienkartē dominējot cukuram un balto miltu produktiem, nagu sēnītes uzliesmojumi ir fiksējami krietni biežāk. Zīmīgi, ka slimība visbiežāk progresē cilvēkiem vecumā no 60 gadiem, tā simptomiem parādoties izteikti un regulāri.

Kā skaidro VC4 dermatoloģe Linda Kapteine, sēnīšu infekcija organismā perinās ilgi un šī slimība pati no sevis izzūd ļoti reti, it īpaši, ja tiek radīti labvēlīgi apstākļi tās attīstībai, tāpēc vēlams doties pie dermatologa. Tikai, veicot analīzes, var noteikt ādas infekcijas iemeslu, sēnīšu paveidu un ieteikt piemērotāko medikamentu. Jārēķinās, ka nereti būs nepieciešama kombinētā terapija (iekšķīga un ārīga) un jāveic dažādas profilaktiskas darbības, piemēram, nagu sēnītes gadījumā – ārstnieciskais pedikīrs.

Ārstniecības kurss var ilgt pat divus gadus. Turklāt, ilgstoši lietojot vienu medikamentu, var izveidoties pieradums pret to (tas var nepalīdzēt) un, lai sēnīti izārstētu, bieži vien ir nepieciešams pamainīt zāles.

Foto: Shutterstock

Cik ātri nags kļūs vesels un atgūs vēlamo izskatu, tas atkarīgs no naga augšanas ātruma, no paša organisma. Turklāt, ja sēnīte bojājusi nagus, jāveic arī ārstnieciski un profilaktiski pasākumi, ne tikai jālieto medikamenti. Ārstnieciskie pasākumi sevī ietver pretsēnīšu līdzekļu lietošanu gan ārīgi, apstrādājot slimo nagu ar atbilstošiem krēmiem un šķīdumiem, gan medikamentu lietošanu kursu veidā atbilstoši bojājuma lokalizācijai un plašumam.

Vēl ieteicami nagu augšanu veicinoši uztura bagātinātāji, kuru sastāvā ir mikroelementi, olbaltumvielas u.c., lai nagiem būtu materiāls no kā augt. Kā arī ieteicams kāju un roku nagu ārstnieciskais pedikīrs un manikīrs, kur speciālista uzraudzībā notiek naga bojātās daļas pakāpeniska noņemšana un pretsēnīšu apstrāde. Līdzīgā veidā jāveic regulāra nagu apstrāde mājās. Atsevišķos gadījumos iesaka gēla nagu uzaudzēšanu bojātā naga vietā.

Profilaktiskā nolūkā vēlams lietot dažādus pretsēnīšu kosmētiskos līdzekļus (dezodorantus, krēmus utt.), kā, piemēram, "Camillen 60", "Yards", "Gehwohl".

Pēc dušas vai vannas peldes, pirts vēlams uzklāt krēmu, lai ātrāk atjaunotu dabīgo ādas pH līmeni. Tas arī rada aizsargkārtiņu, tādējādi neļaujot mikrobiem tikt dziļākajos ādas slāņos.

Ejot dušā, ar parastām ziepēm nevajadzētu mazgāties biežāk kā vienu reizi dienā. Vēlams lietot dažādas eļļas, vitamīnus saturošus mazgāšanas līdzekļus ar pH 5,5, jo parastās ziepes noņem ādas aizsargkārtiņu.

Kāpēc sēne uzbrūk?

Ādas virsējo slāni - raga kārtiņu veido ādas šūnas, kas izdala tauku slānīti un sargā organismu ne tikai no izžūšanas, bet arī dažādu mikroorganismu iekļūšanu dziļākajos slāņos. Jāatzīst, ka starp raga kārtiņu dzīvo dažādi mikroorganismi, baktērijas, bet par to līdzbalansu rūpējas ādas pH līmenis. (pH ir skābuma līmenis, kam ir piemītoša antibakteriāla iedarbība un vēl citas funkcijas, piemēram, ādas aizsargfunkcija.) Izmaiņas pH līmenī var provocēt slimības attīstīšanos, jo novājinās ādas aizsargfunkcijas, un līdz ar to iespējama sēnīšu infekcijas aktivizēšanās un nokļūšana dziļākajos ādas slāņos, radot iekaisumu.

Izņemot gadījumus, kad ādā ir mikrotrauma, biežākie iemesli, kāpēc āda nespēj aizsargāties pret sēnītēm, ir saistīti ar organisma vispārējo stāvokli – pastiprinātu svīšanu, vielmaiņas traucējumiem – cukura diabēts, paaugstināts holesterīna līmenis, liekais svars, kāju pietūkums – limfas stāze, vēnu mazspēja, kā arī novājināta imūnsistēma (īpaši HIV, onkoloģijas pacientiem), kā arī iekaisuma procesi organismā.

Ādas pH līmeni spēj mainīt arī dzimumhormonu svārstības. Hormonālās sistēmas izmaiņas var izraisīt arī dažādas slimības, piemēram, ginekoloģiskas, vairogdziedzera saslimšanas. Virkne ārējo faktoru – slēgti, "neelpojoši" sintētiski apavi, nepiemērots apģērbs, mitrs klimats, vide (baseins, duškabīnes), pārtikas produkti, kas apstrādāti ar antibakteriālām vielām u.c. arī ietekmē sēnīšu attīstību (šo faktoru dēļ bieži vien ir grūti atbrīvoties no tām!).

Uzņemot antibiotikas, tiek nonāvētas labvēlīgās baktērijas un izmainīta dabīgā mikroflora. Turklāt sēnīšu infekcija vieglāk piemeklē nagus, ja tiem bijusi trauma – sasists vai neērtos apavos saspiests pirksts, traucēta apasiņošana, ko var veicināt smēķēšana, mazkustīgs dzīves veids - kakla un plecu daļas mugurkaula izmaiņas.

Dažādas sēnīšslimības

Tā kā sēnīšu sugas ir daudz un dažādas, slimības izpausmes arī var būt daudzveidīgas. Sēnītes infekcija starp pirkstiem parasti izraisa zvīņošanos un niezi. Ja ir spēcīgāks izsutums – parādās plaisiņas un izteiktāks balts aplikums. Līdzīgas sēnīšu slimības izpausmes novērojamas arī ādas krokās – cirkšņos, padusēs, zem krūtīm, korpulentākiem cilvēkiem starp ādas krokām un tajās vietās, kur berzējas apģērbs. Tā kā šajās vietās sēnīte parasti parādās cilvēkiem, kuriem raksturīga pastiprināta svīšana, īpaši svarīgi atklāt tās iemeslu un novērst svīšanu izraisošos faktorus, piemēram, nēsāt atbilstošus apavus un sviedrus uzsūcošu, kokvilnas apģērbu.

Iekaisuma vietas ir riņķveida formas, jūtama stipra, nepatīkama nieze un sūrstēšana, apsārtums, izsitumu vietās redzams izteikts robežvalnītis. Ja ir šāda tendence, pēc mazgāšanās vienmēr rūpīgi vēlams nosusināt ādu un ārstēšanu sākt ar pretsēnīšu krēma aplikācijām 2-3 nedēļas.

Pēdu un plaukstu ādā sēnīšu infekcija parasti norit ar ekzematizāciju, sausu zvīņošanos un sabiezētu ādas raga slāni – pēdu āda kļūst bieza, ar baltu miltveida aplikumu. Neārstējot, veidojas dziļas sāpīgas plaisas.

Jauniem cilvēkiem, kas aktīvi nodarbojas ar sportu, apmeklē solārijus, tātad spēcīgi svīst, arī daudz smēķē, ir liela garīga un fiziska slodze, bieži vēdera, muguras, plecu, kakla ādā parādās apaļi, sākumā brūngani vai tumši perēklīši ar minimālu zvīņošanos, pēc dušas tie kļūst izteikti sārti, ar laiku – balti un saulē neveidojas iedegums – tātad āda kļūst raiba.

Foto: Shutterstock

Daži fakti par pēdu un nagu sēnīti:

  • Tā neskar tikai kāju nagus, bet var izplatīties arī uz plaukstām;
  • Nagu sēnīte var ierosināt arī ādas iekaisumus;
  • Ar pēdu un nagu sēnīti biežāk slimo vīrieši nekā sievietes;
  • Ar pēdu un nagu sēnīti slimo katrs trešais diabēta pacients;
  • Risks iegūt pēdu un nagu sēnīti cilvēkiem, kuri slimo ar psoriāzi, ir par 56 procentiem augstāks.
  • Pēdu un nagu sēnīte ir katram piektajam cilvēkam vecumā no 60 gadiem un katram otrajam – vecumā no 70 gadiem. Tās izplatība ievērojami paaugstinās, gadu skaitam ritot, organisma novājināšanās un dabisko novecošanas procesu dēļ.
  • Riska faktori, kas paaugstina sēnītes rašanos ir novecošana, regulāra nagu ieaugšana un to traumēšana, diabēts, psoriāze, imūnsistēmas traucējumi un pastiprināta svīšana.
  • Jāpiebilst, ka pēdu un nagu sēnīte rada ne tikai iepriekš minēto fizisko un emocionālo diskomfortu, bet arī sāpes, piemēram, valkājot apavus ar slēgtu purngalu.
  • Lai pēdu un nagu sēnīti izārstētu, var lietot gan lokālas iedarbības līdzekļus, visbiežāk, dažādas ziedes, šķīdumus un pilienus, kā arī izmantot lāzerterapiju. Tāpat pastāv vēl vairākas mājās pielietojamas metodes, ko mediķi atzīst par ieteicamām.

Citrona sulas komprese

Citrusaugļiem piemīt spēcīga pretsēnīšu iedarbība, kā arī dziedējošas un antiseptiskas īpašības, kas palīdzēs mazināt sēnītes izplatību. Ar nelielu daudzumu citrona sulas iesmērē gan nagu, gan citas sēnītes skartās vietas vai arī samitrini tajā vates plāksnīti un atstāj šo "kompresi" uz pāris minūtēm.

Tējas koka eļļa

Tējas koka eļļa ir viens no universālākajiem līdzekļiem, ko izmantot dažādu brūču dziedēšanā un ādas stāvokļa uzlabošanā. Attiecīgi tā efektīvi palīdz cīnīties arī pret sēnīšinfekcijām. Lieto tējas koka eļļu divas līdz trīs reizes dienā, pāris tās pilienus uzklājot uz nagiem un ādas. Mediķi apgalvo, ka pēdu veselības stāvoklis ievērojami uzlabosies jau pirmā tējas koka eļļas lietošanas mēneša laikā.

Jāatceras gan, ka tējas koka eļļu aizliegts lietot iekšķīgi – tā var izraisīt smagus iekšējo orgānu traucējumus, krampjus barības vada, kā arī kuņģa gļotādas apdegumus.

Soda

Pēc pēdu nomazgāšanas un noslaucīšanas uzklāj uz nagiem un ādas sodas pastu, kas pagatavota no ūdens un dzeramās sodas attiecībā 1:2. Pēc 15 minūtēm to noskalo, procedūru atkārto divreiz dienā.

Skābpiena produkti

Tā kā skāba vide darbojas kā antiseptiķis, profilaktiskā nolūkā gan bojātos ādas laukumus, gan visu ķermeni reizi pa reizei var apstrādāt arī ar skābpiena produktiem (rūgušpienu, kefīru utt.). Pēdas ieteicams pamērcēt arī sālsūdenī vai vieglā etiķūdenī.

Avots: www.positivemed.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!