Foto: Shutterstock
Skarbi varbūt, bet tāds nu ir dietologu uzskats par daudzajām un dažādajām, diezgan ekstrēmajām diētām, ko ir gatavi izmēģināt Latvijas tievētāji. Ārstu viedoklis par populārākajām no tām:

Olbaltumvielu jeb Atkinsa diēta

Populāra, jo ēdiena daudzums netiek ierobežots un bada sajūta izpaliek, respektīvi - var ēst olbaltumvielas un taukus(ga;la), cik vien gribas, izvairoties no produktiem, kas satur ogļhidrātus (maize, putras, makaroni, augļi un dārzeņi pārsvarā nav vēlami). 
Kādas tai var būt sekas? Kālija, Kalcija, magnija un citu mierālvielu un vitamīnu (E un B6), folskābes trūkums, kā arī mazs uzņemto šķiedrvielu daudzums. Olbaltumvielas rada papildu slodzi aknām, nierēm un var radīt nopienus šo orgānu bojājumus. Saistībā ar to, ka diētas laikā strauji no organisma izdalās kalcijs, pieaug osteoporozes risks. Šķiedrvielu trūkums var radīt aizcietējumus, nepatīkamu smaku no mutes rada organismā veidojošais acetons, kā arī var sākties galvassāpes. Organisms atūdeņojas, ar ko arī ir izskaidrojams straujais svara zudums, turklāt palielinās aterosklerozes risks, kas var izraisīt infarktu un insultu. Šāda diēta arī palielina iespēju saslimt ar vēzi.

Viena produkta diēta

Populāra starp cilvēkiem ar stipriem nerviem. Citu iemeslu nav iespējams iedomāties. Jo, lai nedēļu (vai vairāk) no vietas ēstu tikai rīsus, greifrūtus, dārzeņu zupas, griķus, vistu vai ābolus, dzertu bērzu sulas, tējas vai kefīru (kas katrs par sevi un visi kopā ir ļoti svarigi ikdienas uzturam), tādi ir nepieciešami. Ironiski, bet diētas ievērotāji mēdz pat sacensties, kurā dienā no šī ēdiena palicis slikti un kurā palicis slikti jau no domas vien par šo ēdienu. Galvenais ieguvums, protams, ir strauji krītošais svars, kas skaidrojams ar ļoti mazo kaloriju skaitu, kas tiek uzņemts.
Kādas var būt sekas? Ārsti atzīst, ka šādu diētu ievērojot vienu nedēļu, iespējams, organisms neko daudz nezaudē, tikai izmanto savas minerālvielu un vitamīnu rezerves, kā arī pārkārto vielmaiņu "bada laiku" jeb uzkrāšanas režīmā (turpmāk visa uzņemtā pārtika tiks maksimāli novirzīta "krājumos" nevis iztērēta enerģijai). Ar laiku uzturvielu deficīts var ietekmēt gan imūnsistēmu, gan veselību kopumā.  Turklāt svars tiek izņemts atpakaļ visai ātri, jo cilvēks tā arī nav iemācījies kā ēst, lai uzturētu vēlamo svaru.

Neēšana pēc  sešiem  vakarā

Populāra , jo  pa dienu var ēst visu, ko gribas un to, ka vakarā pēc 18.00 nedrīkst neko, daudzi ir gatavi paciest. Vienīgais pamatojums, lai neēstu neko vairs pēc 18.00 ir fakts, ka ejat gulēt 20.00, respektīvi, ir svarīgi nepieēsties 2 stundas pirms gulētiešanas.
Kādas var būt sekas? Psiholoģisks diskomforts par "nedrīkstēšanu" piedalīties vakariņās kopā ar pārējiem ģimenes locekļiem, kā arī vielmaiņas bremzēšana, jo organisms tiek turēts badā vismaz 12 stundas, līdz ar ko viss, ko apēd pārējā laikā, tiek vairāk vai mazāk "uzkrāts" organismā.

Tievēšanas kapsulas

Populāras, jo nekas nav jādara, tikai jāiedzer tabletītes un viss notiks pats no sevis.
Diemžēl lielākajai daļai nav ne jausmas par šo tabletīšu izcelsmi un sastāvu, kur nu vēl par to, ka liekā svara samazināšanai ir reģistrēti tikai 2 medikamenti (viens no tiek recepšu) un tie jālieto tikai pēc ārsta norādījumiem. Pie tam Vācijas patērētāju drošības grupas "Stiftung Warentest" veiktajā internetā pieejamo līdzekļu pārbaudē atklāts, ka neviens no šiem līdzekļiem nav ieteicams lietošanai un vairums preperātu ir pat kaitīgi veselībai.
Kādas var būt sekas?  Lielākā daļa no tiem ir urīndzenoši preperāti, kas uz taukiem neiedarbojas nekādi, toties organismu atūdeņo un nieru darbību ietekmē nopietni. Citu sastāvā ir jods, kas nelabvēlīgi ietekmē vairogdziedzera hormonus un līdz ar to visu organizsmu, vēl citos kofeīns un efedrīns, kas ir psihotropa viela, izraisa sirdsdarbības traucējumus, paaugstina asinsspiedienu.

Cigaretes

Populārs uzskats, ka atmetot smēķēšanu cilvēki kļust resni. Daļēja patiesība tajā ir - atmetot smēķēšanu svars var pieaugt tāpēc, ka izrūkstošo rituālu cilvēks mēģina aizstāt ar ēšanu un dzeršanu (bet kāpēc gan smēķēšanas vietā nedzert ūdeni, kas organismam tik ļoti nepieciešams?), kā arī mazliet mainās vielmaiņa. 
Kādas var būt sekas? Par smēķēšanas sekām sabiedrība tiek informēta regulāri, tādēļ vismaz aptuvenai skaidrībai vajadzētu būt.

Bez šīm pastāv vēl daudz un dažādas visai dīvainas metodes svara zaudēšanai (asinsgrupu diēta, dalītais uzturs, krāsu diēta, utt), tomēr domājams, ka ieskatu par ietekmi uz veselību šī informācija ir devusi.
Ja patiešām rodas vēlme būt ne tikai slaidam, bet arī skaistam un veselīgam, jāmaina dzīvesveids, kurā uzturs ir viens no vissvarīgākajiem elementiem. Garšīgas un veselīgas maltītes jāpapildina ar sporta nodarbībām vai vismaz garām pastaigām svaigā gaisā. Un uz visiem laikiem..

Pēc žurnāla  "Veselība" materiāliem

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!