Festivāls “Mode. Māksla. Mūzika” sasniedza savu mērķi – vērst sabiedrības uzmanību uz netradicionāliem un alternatīvu mākslinieku projektiem industriālā vidē. Modes skatēs cilvēki varēja rast līdzsvaru starp kustību un mieru, gūt iedvesmu un laika kavēkli.
Žūrija, kuras komisijas sastāvā bija tādi modes eksperti kā Bruno Birmanis, Keita, Vladimirs Buhinņiks, galveno balvu – “Zelta adatu” – sestdien neilgi pirms pusnakts piešķīra tērpu māksliniekam Dāvidam. DELFI sarunājās ar Dāvidu pēc pirmās modes skates, pirms viņš kļuva par laimīgo uzvarētāju.

“Es izskatos briesmīgs, vai ne?” sarunas sākumā jautāja asprātīgais dizainers, kura garie gaišie mati savelti modernās matu pinkās, bet acis paslēptas aiz pelēkzilām saulesbrillēm. Varbūt tādēļ neuzdrošinājāmies uzrunāt viņu uz “tu”.

Miljons ideju katru dienu

DELFI: Kāda ir jūsu paša garderobe?
Dāvids: Skatē tas viss ir roku darbs, ļoti daudzi cilvēki pie tā ir strādājuši. Es pats netamborēju, neadu, un šūt es arī nemāku, man ir cilvēki, kas to dara. Daļu apģērbu es pērku. Lai gan man ir Calvin Klein apakšveļa, Dakota džinsu jaka, ādas bikses, bet tas jau nav galvenais. Es uzskatu, ka jāģērbjas pieticīgi.

DELFI: Kāda ir šīs kolekcijas tapšanas vēsture?
Dāvids: Šī ir tapusi diezgan ilgi, pusgadu. Man katru dienu rodas jaunas idejas, man viņu ir nenormāli daudz – pāri par miljonu. Kur tās rodas? Man tās vienmēr ienāk prātā, ejot pa ielu.

Man jau ir nokomplektētas vēl apmēram trīs kolekcijas, kuras Latvijā droši vien netiks izrādītas, jo tām ir ļoti dārga realizācija. Cilvēki tajās ieguldījuši naudu, un tādēļ tās nāksies izrādīt kaut kur citur, jo tērpi ir ļoti dārgi. Man jau nav pietiekoši daudz naudas.

DELFI: Kādēļ modeles šovā bija tik atkailinātas?
Dāvids: Tā ir dekadence. Kolekcijas nosaukums ir “Rentgena stari stīgo”, un tā veidota dekadences stilā, kuras tiešais tulkojums no franču valodas ir “pagrimums”. Speciāli tika atlasītas modeles, kuras ir ļoti īpatnējas, es liku uzsvaru tieši uz to, jo tur ir sajaukums – pagājušā gadsimta beigas, šī gadsimta sākums, kā arī 2000. gads – tā ir ļoti liela amplitūda. Jā, un tērpi ir seksīgi – cilvēks ir redzams gandrīz kails – tikai veļā. Es domāju, ja cilvēks būs statisks, viņš vienkārši būs neinteresants.

Katrs no šiem 12 tērpiem skatē ir unikāls, un ja es to gribu izcelt, man vajag unikālus modeļus, lai katrs tērps ir kā viens vesels. Katrai kleitai, katram apmetnim ir savs raksturs, sava seja. Un modele to arī prot parādīt.

Ziniet, modelēm ir ļoti grūti iet šādā kariķētā defilē solī, bet tas vajadzīgs tādēļ, ka kleitas ir smagas. Pērlītes ir ļoti maziņas, dažreiz pat miljoni uz vienu kleitu, kuras neredz pat no metra attāluma. Tādēļ kleita ir ļoti smaga; lai viņa pareizi viļņotos, modelei jāliek kariķēts sols, lai tērps “staigā”, dzīvo. Tur ir tāds optiskais apmāns, pērles it kā lido ap šo cilvēku, kleita dzīvo. Sapratāt?

DELFI: Kā jūs ieteiktu ģērbties sievietēm šajā rudenī, ziemā, atbilstoši modes standartiem?
Dāvids: Es vienmēr cenšos saglabāt pašu cilvēku, nevis iespiest viņu kaut kādos modes rāmjos. Strādājot kā stilists ar ļoti prominentām Latvijas personām, es mēģinu atrast pieeju katram atsevišķi, tendences nav visiem vienādi nosakāmas.

Es teikšu tā: ja jums maciņš atļauj, tad nopērciet tikai labu mēteli, un pārējo pameklējiet kaut ko vienkāršu ikdienai, kaut ko varbūt no savām jaunības dienām, ja jūs to varat uzvilkt mugurā. Jā, un vēl noderētu mīksts pelēks džemperītis, tas vienmēr ir modē. Netērējiet naudu, kur nevajag, ja runa ir par svētkiem, tad tā būs cita lieta, bet ikdienā, izmantojiet adījumus, esiet možāki krāsās, taupīgi un neizdodiet naudu lietām, kas jums varbūt rītdien vairs nepatiks.

Ejiet uz veikalu iepirkties tad, kad jums jau gandrīz viss ir nopirkts - tāpat kā ar pārtiku, ja jūs ļoti gribat ēst, tad jūs veikalā iztērēsiet trīsreiz vairāk naudas nekā tad, kad jūs aiziesiet paēdis. Tieši tāpat ir ar apģērbu, netērējiet naudiņu.

DELFI: Kas bija šīs īpatnējās modeles? Vai tās bija tikai latviešu, vai arī ārzemju modeles?
Dāvids: Viņas visas ir no manas modeļu aģentūras “David Model Agency”. Viņas visas ir latvietes, perfekti runā latviski, lai arī dažām ir krievu uzvārdi. Zēni ir pasaulē ļoti titulēti modeļi, piemēram, “Misters Šarms Pasaule”. Man ir vajadzīgi slaveni, izciļi modeļi, jo šeit tas [modes] ceļš ir ļoti glums vīriešiem. Jāmāk pa viņu godam noiet, tādēļ man vajag īstus vīriešus, lai tas nebūtu perversi, jo tas tā nav domāts.

DELFI: Kā jūs domājat, vai jūs dabūsiet “Zelta adatu”?
Dāvids: Es domāju, ka nē. Es domāju - viennozīmīgi nē. Kāpēc? Drīkst, es neatbildēšu uz šo jautājumu.

DELFI: Kāds jums iespaids radās par lietuviešu un igauņu modes māksliniekiem? Kuri, jūsuprāt, bija seksīgāki un kuri - romantiskāki šajā konkursā?
Dāvids: Ziniet, es nevaru tā atbildēt, jo man ir savs viedoklis par šo visu. Turklāt šajā skatē es daļu neredzēju, jo biju backstage un gatavojos. Ko es domāju par lietuviešiem un igauņiem? Viņi ir ļoti ļoti talantīgi cilvēki, un viņiem atšķirībā no latviešiem, ir ļoti īpatnēja pieeja modei. Un man ir mazliet bail. Labā nozīmē, jo viņi ir ļoti patīkami domājoši, veido citu modi nekā latvieši.

Atvadoties Dāvids žurnālistiem vēlreiz atgādina: “Jā, valkājiet vien pelēkus džemperīšus, tie vienmēr ir modē. Nu jūs jau skatē visu redzējāt, daudz ko sapratāt, bet visu jau nesapratāt...”

Piedāvājam noskatīties video materiālus no festivāla "Mode. Māksla. Mūzika.". Atbilstoši savam interneta pieslēgumam, variet izvēlēties vai nu lielāka apjoma un labākas kvalitātes video sižetus, vai arī mazāka apjoma, bet nedaudz sliktākas kvalitātes video sižetus.

Festivāls video ierakstos - labāka kvalitāte (ātram pieslēgumam):

Šeila (LV) Dāvids (LV) Laura Keblite (LT) Apbalvošana

Festivāls video ierakstos - sliktāka kvalitāte (lēnam pieslēgumam):

Šeila (LV) Dāvids (LV) Laura Keblite (LT) Apbalvošana

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!