Kad bērnībā plunčājāmies ezerā, gadījās "saķerties" ar pretīga paskata tārpu - dēli, tad pieaugušie mierināja - tas nekas, dēles ir veselīgas! Tagad saprotu, viņi ir kļūdījušies. Dēles patiesi ir ārstnieciskas, bet ne jau tās, kas mīt brīvā dabā. No 400 sugām veselības uzlabošanai derīgas tikai vienas - ārstnieciskās dēles.

Par dēles ārstnieciskajām spējām civilizācija zinājusi jau sen. Ēģiptes piramīdās atrasti attēli, kur redzams, ka faraoniem pirms gadu tūkstošiem liktas dēles. Arī romieši savās atveseļošanās kūrēs ietvēruši ne tikai pirtis un ziedes, bet arī dēļu terapiju.

Ārstnieciskajām dēlēm, atšķirībā no sugas māsām, ir zobi, turklāt 270. Šīs dēles ir ļoti acīgas, jo tām ir pieci acu pāri. Ožas receptori izkaisīti pa visu ķermeni, tāpēc rāpulis ir ļoti izvēlīgs dažādu smaku ziņā. Ja cilvēks ir bagātīgi iesmaržojies vai krietni sasvīdis, dēle nav pierunājama iekosties šāda pacienta ādā.

Latvijas akupunktūras un netradicionālās medicīnas asociācijas paspārnē izveidota hirudoterapijas sekcija, kas, vienkāršā valodā runājot, nozīmē - dēļu terapija. Minētās sekcijas vadītāja ir ārste Irēna Mangale.

Iemācīties strādāt ar dēlēm nav grūti, vienīgi jāspēj pārvarēt pretīgums pret šiem tārpiem. Godīgi sakot, man pašai tas nenācās viegli, - atzīst I. Mangale. Tobrīd, kad atrodos ārsta kabinetā, Irēna Mangale veica dēļu procedūru divām pacientēm. Vienai no viņām ir izoperēti žultsakmeņi, sākušas sliktāk strādāt aknas. Lai attīrītu organismu, I. Mangale pacientei aknu rajonā uzliek piecas dēles. Jautāju - kādas ir sajūtas. Sajūta esaot tāda, it kā visu laiku kostu odi, vēlāk jau niezēšana mazinās. Kad "dakteres" dēles savu darbu izdarījušas, un tas parasti ilgst 15 - 20 minūtes, tās bez žēlastības tiek iznīcinātas, ievietojot hloramīnā.

Dēles paredzētas tikai vienreizējai lietošanai. Pirmkārt, tās jau visas vērtīgās vielas pacientiem ir atdevušas un otrkārt, nevar būt pilnīgi drošs, vai dēles nav spējīgas pārnēsāt vīrusa hepatītu vai AIDS. Paciente, kurai dēles palīdzēja aknu darbības atjaunošanā, pēc procedūras teic, ka viņa jau veikusi vairākus dēļu terapijas seansus, pēc kuriem uzreiz jūtami uzlabojās pašsajūta.

Ārste I. Mangale skaidro, ka, pateicoties dēļu izdalītajiem fermentiem, no organisma labāk izvadās toksīni, aknas sāk labāk strādāt, pazūd nogurums, rodas enerģijas pieplūdums.

Savukārt otrai pacientei, kurai raizes sagādā muguras sāpes, "rāpojošās dakteres" palīdz noņemt tūsku, tādejādi samazinās spiediens uz nervu galiem un sāpes pierimst. Dēles nav brīnumzāles, kas domātas kāda konkrēta orgāna ārstēšanai. Tās ir kā ārtsa palīgs, kas prasmīgi lietotas, ir efektīvas pret visdažādākajām kaitēm. Sekrētā, ko dēle izdala pacienta asinīs visu asins sūkšanas laiku, ir desmitiem bioloģiski aktīvu vielu ar pretiekaisuma, baktericidām, trombus šķīdinošām, imūnstimulējošām, sāpes remdējošām un citām īpašībām. Dēles piesūkšanās apvidū pieaug audu spēja pretoties infekcijai, aktivizējas aizsargšūnas, kas "aprij" baktērijas, tādejādi pazūd augoņi, furunkuli. Dēle stimulē organismu, lai tas pats sevi ārstē.

Tautas medicīnā ir zināma metode, ka angīnu ārstē ar vardēm, jo tās spēj cilvēkam noņemt negatīvo enerģiju. Ar dēlēm ir līdzīgi. Tās jūt elektrisko potenciālu uz cilvēka ādas. Reiz biju saslimusi ar vīrusu. Kamēr domāju, uz kuru aptiek skriet pēc zālēm, man nejauši, ņemot no burkas laukā, plaukstā iekodās dēle. Pēc desmit minūtēm jutu, ka man paliek krietni labāk, - stāsta Irēna Mangale.

Viņa ar dēlēm strādā divējādi. Viena metode ir radniecīga akupunktūrai. Plaukstā ir attiecīgi punkti, kas "atbild" par aknām, kuņģi, urīnpūsli, olnīcām utt. Dēlei iekožoties attiecīgā punktā, notiek iedarbība uz smadzeņu zonu, un savukārt tālāk smadzenes noraida signālu uz attiecīgo orgānu. I.Mangale uzskata, ka iedarbība uz konkrēto orgānu caur smadzenēm ir efektīvāka nekā tad, ja dēli novieto tieši uz slimā orgāna.

Pēdējā laikā arī ķirurgi sāk izrādīt interesi par dēlēm, jo ir pārbaudīts, ka, ņemot palīgā šos posmtārpus, ātrāk sadzīst brūces, neveidojas rētaudi, arī transplantants labāk pieaug. Dēles izmanto arī kosmētiskām procedūrām, jo tās uzlabo ādas elastību.

Savā darba praksē ārste galvenokārt izmanto hirudoterapiju, ārstējot kaulu saslimšanas, vielmaiņas traucējumus, ginekoloģiskās slimības, osteohondrozi, urīnpūšļa, vairogdziedzera saslimšanas, glaukomu un arī sirds slimības, ja pacientam ir kardiologa izsniegts nosūtījums. Cilvēki interesējas, vai nevar dēļu terapiju izmantot organisma stiprināšanas profilaksei. Sak, jūtos noguris, stresains. I.Mangale atzīst, ka dēles var uzlabot vispārējo veselības stāvokli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!