Foto: Shutterstock
Visiem noteikti ir labi pazīstama sajūta, kad pamostoties no rīta, elpai ir netīkams aromāts, tomēr citiem slikta elpa nepazūd arī dienas laikā. Ar sliktu elpu var cīnīties dažādi, bet ne visiem būs viens risinājums, jo problēmas iemesli var būt dažādi.

Iemesli sliktai elpai

Ēdiens var būt galvenais sliktas elpas iemesls. Daži pārtikas produkti, piemēram, sīpoli, ķiploki, pikantas, eksotiskas garšvielas, daži sieri, zivis, kafija var atstāt nepatīkamu aromātu mutē. Lielākoties šīs smakas mutē nav uz ilgu laiku. Savukārt, ja smaka nepazūd arī pēc ilgāka laika, tad iespējams kāds pārtikas produkts var būt iesprūdis starp zobiem un veicina baktēriju augšanu. 

Tabakas izstrādājumi, kas ir cigaretes vai košļājamā tabaka, mutē var atstāt ķīmiskas vielas, kas arī var radīt nepatīkamu aromātu. 

Nepietiekamas higiēniskās rūpes par mutes veselību var būt par iemeslu netīkamam mutes aromātam. Ja ar zobu birsti vai zobu diegu zobi netiek pietiekami bieži tīrīti, tad ēdiena paliekas, paliekot mutē, var sapūt. 

Iemesls sliktai elpai var būt sausa mute, jo siekalas palīdz samitrināt un tīrīt muti. Sausa mute var būt gadījumos, ja ir siekalu dziedzeru problēmas, kā arī no medikamentiem vai no elpošanas caur muti. 

Arī dažādas veselības problēmas var būt par iemeslu sliktai elpai. To var izraisīt tādas saslimšanas kā deguna blakusdobumu infekcijas, pneimonija, rīkles iekaisums, piena sēnīte, bronhīts, tāpat arī saslimšana ar diabētu, laktozes nepanesamība un citas kuņģa problēmas.
Savukārt tieši rīta sliktā elpa skaidrojama ar to, ka pa nakti siekalu ražošana praktiski apstājas, kas ļauj baktērijām augt, radot sliktu elpu. 

Slikta elpa var būt arī pēc alkohola lietošanas, paģiru gadījumā.

Ko darīt, lai novērstu slikto elpu?

  • Tīri zobus ar zobu birsti vai ar zobu diegu regulāri un atceries vienmēr notīrīt arī mēli. Zobus tīrīt ieteicams pēc katras maltītes. Zobu birste jāmaina ik pēc diviem vai trijiem mēnešiem. Reizi dienā zobus tīri arī ar zobu diegu, lai tīras būtu arī zobu starpas. Protēzes uz nakti jāņem no mutes laukā, bet no rīta pirms lietošanas jānotīra. 
  • Par mutes higiēnu var rūpēties arī iegādājoties mutes skalojamo šķidrumu, tomēr tas ir tikai pagaidu veids, kas slēpj slikto smaku, bet nenovērš problēmas cēloni. Ir pieejami arī vairāki antiseptiski mutes skalošanas līdzekļi, kas var nogalināt baktērijas, kas izraisa sliktu elpu. Tomēr atbilstošāko produktu izvēlē ieteicams konsultēties ar zobārstu. 
  • Apmeklē zobārstu regulāri. Ja lieto breketes vai protēzes, tad regulāri tīri arī tās.
  • Pārtraucot smēķēšanu un citu tabakas izstrādājumu lietošanu, ātrāk atbrīvosies no sliktas elpas. 
  • Dzer daudz ūdens, lai mute visu laiku būtu mitra. Arī košļājamā gumija vai konfektes sūkāšana palīdz uzturēt muti mitru, tomēr to izvēlē priekšroku dodiet tam, kam ir mazāk cukura. 
  • Dabīgie līdzekļi, lai novērstu sliktu elpu, ir piparmētras vai pētersīļi. Muti var skalot arī ar klinģerīšu vai kumelīšu tēju.

Kādos gadījumos vērsties pēc palīdzības?

Pārsvarā sliktu elpu var novērst, pievēršot lielāku uzmanību mutes dobuma higiēnai. Tomēr reizēm slikta elpa var būt simptoms nopietnākiem veselības traucējumiem.

Ja pareizas rūpes par mutes un zobu higiēnu nenovērš slikto elpu un ja ir novērotas arī tādas pazīmes kā sausa mute, čūlas mutes dobumā, sāpes vai grūtības sakošļāt pārtiku vai norīt to, ir balti plankumi uz mandelēm, drudzis, tad vērsies pēc palīdzības un padoma, kā to novērst.

Pie kā vērsties pēc padoma?

Lielākajā daļā gadījumu zobārsts varēs tev palīdzēt noteikt sliktas elpas cēloņus. Savukārt, ja zobārsts konstatē, ka slikta smaka nav mutes veselības dēļ, tad tālāk vari tikt nosūtīts uz apmeklējumu pie ģimenes ārsta vai kāda speciālista, kas noteiks iemeslus sliktai elpai.   

Maziem bērniem slikta elpa var būt infekcijas pazīme, tāpēc šādā gadījumā ir jākonsultējas ar bērna pediatru vai zobārstu. 

Atsevišķos gadījumos, ja problēmas cēloņus ir grūti noteikt, tad ir ieteicams pēc palīdzības griezties pie gastroenterologa. Arī konsultācija ar dietologu būtu nepieciešama. 

Raksta veidošanā informācija iegūta no portāliem: medicinenet.com un webmd.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!