Foto: Shutterstock

Ēšanas paradumi, protams, ietekmē holesterīna līmeni asinīs, bet tā daudzums pārtikas produktos nav vienīgais faktors, kas ietekmē vielas uzkrāšanos organismā. "Everyday Health" ir apkopojis deviņus būtiskus faktus par holesterīnu, kas palīdzēs samazināt un kontrolēt tā līmeni asinīs, kā arī kliedēs ar to saistītos mītus.

Holesterīns asinīs un pārtikā atšķiras

Mēs izmantojam vienu un to pašu vārdu, lai runātu par holesterīnu, kas atrodas pārtikā, un to, kura līmenis asinīs interesē ārstus un uztura speciālistus. Jaunākajos pētījumos ir atklāts, ka lielai daļai cilvēku holesterīna līmeni asinīs tieši neietekmē tas, cik daudz tāda pat nosaukuma vielas apēsts. Uzmanība ir jāpievērš piesātinātajām taukiem, kas atrodami tādos dzīvnieku izcelsmes produktos kā gaļa, piena produkti ar augstu tauku saturu un transtauki, kas atrodami daudzos ceptos ēdienos. Tieši transtauki un piesātinātie tauki visvairāk ietekmē holesterīna līmeni asinīs.

Ne viss holesterīns asinīs ir slikts

Augsts holesterīna līmenis asinīs nudien var radīt satraukumu, turklāt neizpratne var rasties arī, ieraugot ciparus, kas to raksturo. Būtiski ir paturēt prātā, ka ne viss holesterīns ir slikts. Holesterīna līmeni var raksturot ar trim skaitļiem: kopējo holesterīna līmeni asinīs, ar augstu lipoproteīna (salikts proteīns) blīvumu un zemu lipoproteīna blīvumu. Holesterīns ar zemu lipoproteīna blīvumu palīdz uzlabot sirds veselību. Tas atrodams pākšaugos, augļos, pilngraudu produktos, treknās zivīs un olīveļļā.

Ne olas, ne garneles nav kaitīgas

Pastāv maldīgs uzskats, ka olas, garneles un citi čaulaiņi ir kaitīgi veselībai, jo satur daudz holesterīna. Visi šie produkti ir veselīgs proteīna avots. Lai arī šajos produktos ir holesterīns, to lietošana nerada riskus veselībai. Speciālisti arī uzsver, ka ar viena vai vairāku produkta izslēgšanu no uztura nepietiek, lai samazinātu holesterīna līmeni asinīs.

Nav maģisku ēdienu

Tieši tāpat, kā olas vai garneles pēkšņi nepalielinās holesterīna līmeni asinīs, ar pārtikas produktu palīdzību to nav iespējams arī maģiski samazināt. Speciālisti uzsver, ka viens produkts neko neizmainīs, ja persona nepārskatīs pilnīgi visus savus ēšanas paradumus. Ja vēlies samazināt holesterīna līmeni asinīs, jāizvairās no taukainiem ēdieniem un uzturā jālieto dārzeņi, pilngraudu produkti un proteīns jāuzņem no liesiem produktiem.

Nefokusējies tikai uz taukiem un holesterīnu

Viens no veselīga uztura pamatprincipiem ir izvairīšanās no piesātinātajiem taukiem un tādu produktu kā avokado un olīveļļa lietošana, lai uzņemtu nepiesātinātos taukus. Tomēr tā ir tikai daļa no panākumu atslēgas. Ir jāēd daudz dārzeņu un pilngraudu produktu, jāuzņem šķiedrvielas – tās var palīdzēt samazināt holesterīna līmeni. Tāpat ir jāuzņem mazāk pievienotā cukura no dažādiem produktiem.

Izmaiņas dzīvesveidā uzlabo holesterīna skaitļus

Ne tikai uzturs, bet arī citi dzīvesveida ieradumi ietekmē holesterīna līmeni asinīs. Speciālisti norāda, ka ļoti nozīmīgas un ieteicamas ir fiziskās aktivitātes. Tās jāveic regulāri – būtiski, lai dienu, kurā notiek aktivitātes būtu vairāk nekā to, kurās nolem paslinkot. Tāpat palīdzēs atbrīvošanās no liekā svara, smēķēšanas atmešana un patērētā alkohola daudzuma ierobežošana. Minētās izmaiņas dzīvesveidā kopā ar veselīgu uzturu ļaus samazināt holesterīna līmeni asinīs patiešām īsā laikā.

Ģimenes vēsture ir nozīmīga

Ja kādam no ģimenes locekļiem ir augsts holesterīna līmenis asinīs, tas var skart arī tevi. Tas, protams, nenozīmē, ka liktenis ir izlemts, bet šādos gadījumos uzturam un dzīvesveidam ir jāpievērš lielāka uzmanība. Tas ir efektīvs veids kā samazināt augsta holesterīna līmeņa risku.

Ne tikai holesterīna līmenis ir svarīgs

Speciālisti skaidro, ka uzturs relatīvi maz ietekmē holesterīna līmeni asinīs. Tas būtiski ietekmē triglicerīdu daudzumu asinīs. Tas ir noteikts tauku veids, kas veidojas asinīs un var palielināt sirdstriekas risku. Holesterīns ir tikai daļa no rādītājiem, kas ietekmē sirds veselību.

Ar izmaiņām uzturā ne vienmēr pietiek

Uzzinot par to, ka asinīs ir paaugstināts holesterīna līmenis, vispirms ir jāveic izmaiņas uzturā un dzīvesveidā. Kopā ar speciālistu ir jāseko līdzi, vai pārmaiņas ir nesušas rezultātu. Ar to gan ne vienmēr pietiek. Gadījumos, kad pat pēc veselīgām izmaiņām holesterīna līmenis nesamazinās pietiekami, var nākties lietot medikamentus. Tie jālieto, sekojot ārsta norādījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!