Foto: Shutterstock

Redze ir ļoti būtiska maņa, kuras neesamība cilvēkam var sagādāt ļoti daudz grūtību un sarežģījumu. Uz acīm persona paļaujas no pamošanās brīža līdz pat vēlam vakaram. Bet – vai mēs veltām pietiekamas rūpes un uzmanību šim nozīmīgajam maņu orgānam? "Health" ir apkopojis deviņus ieradumus, kas kaitē acīm un no kā ieteicams atbrīvoties, ja vēlies, lai tās būtu veselas un redze nepasliktinātos.

Gulēšana ar kontaktlēcām acīs

Pastāv vairāki kontaktlēcu veidi, kas ir piemēroti gulēšanai pa nakti. Tomēr arī to atstāšana acīs var būt bīstama. Zinātnieki ir izpētījuši, ka kontaktlēcu, kas pa nakti no acīm nav jāizņem, lietošana, vairāk nekā desmit reizes palielina risku tam, ka attīstīsies radzenes čūla. Savukārt kontaktlēcas, kas nav paredzētas miegam, dodoties pie miera, atstāt acīs ir kategoriski aizliegts. Tās neļauj acij saņemt skābekli, veicina infekciju veidošanos un rada labvēlīgu vidi dažādām baktērijām.

Protams, kontaktlēcu neizņemšana pirms 20 minūšu ilgas nosnaušanās nekādu ļaunumu nenodarīs, bet šādos gadījumos ir ļoti svarīgi neaizgulēties. Ja nu gadījumā aizmiedz ar lēcām acīs, nevajag tās mēģināt izņemt uzreiz pēc pamošanās. Ja acis ir sausas, lēcu izņemšana var būt traumatiska. Uzgaidi 20-30 minūtes un samitrini acis ar mākslīgo asaru palīdzību. Pēc tam līdz pat dienas beigām ieteicams valkāt brilles.

Acu aiztikšana vai beršana

Neatkarīgi no tā, vai lieto kontaktlēcas, pārmērīga acu aiztikšana var radīt problēmas. Reizēm, kad ļoti niez acis, tās vajag nedaudz paberzēt, bet speciālisti iesaka šādos gadījumos aizvērt acis un tad ar maigām kustībām pakasīt plakstiņu. To nedrīkst darīt stipri. Pretējā gadījumā var veidoties nelieli asinsizplūdumi vai iekaisumi. Tāpat acis nevajadzētu aiztikt, jo tās sargā gļotaina membrāna un mīksti audi, kam viegli pielīp dažādi netīrumi un mikrobi. Tā patiesi ir lieliska vieta, lai vairotos un augtu baktērijas.

Nedošanās pie acu ārsta vismaz reizi gadā

Par acu problēmām liecina ne tikai redzes pasliktināšanās, un ne vienmēr uzreiz ir pamanāmi simptomi tam, ka ar acīm kaut kas nav kārtībā. Daudzi cilvēki neapmeklē speciālistu, jo uzskata, ka redz pietiekami labi. Aiz acīm nav receptoru, kas uztver sāpēs, tāpēc cilvēki var nepamanīt, ka ir plīsis asinsvads vai pat izveidojies audzējs. Šādos gadījumos var paiet laiks līdz brīdim, kad parādās redzes problēmas.

Nepārtraukta lūkošanās dažādās ierīcēs

Elektronisko ierīču ekrāni, piemēram, datoru monitori vai viedtālruņi, izstaro zilo gaismu, ko daļa speciālistu uzskata par kaitīgu acīm. Turklāt ilga skatiena koncentrēšana uz ierīci var radīt acu pārpūli un galvassāpes. Lai nepārpūlētu acis, speciālisti iesaka ik pēc 20 minūtēm atpūtināt acis, paskatoties uz kaut ko citu, kas atrodas lielākā attālumā nekā ekrāns. Pietiks pat ar 20 sekunžu ilgu pauzi. Tāpat šajā laikā ieteicams intensīvi mirkšķināt acis – iespējams, veroties ekrānā, tas nav darīts pietiekami bieži.

Acu kontūrzīmuļa klāšana uz acs ūdenslīnijas

Pat gadījumos, kad grima mākslinieki apgalvo, ka acu zīmuli klāj starp apakšējām skropstām, tas var būt diezgan riskanti. Ja zīmuli klāj acs iekšpusē, tas sajaucas ar asarām. Cilvēkiem, kas valkā kontaktlēcas, tās ieskauj nelielas kosmētikas daļiņas, neļaujot piekļūt acij vajadzīgajam skābeklim. Turklāt kosmētikā var būt baktērijas un mikrobi, kas var izraisīt infekciju – no tā jāuzmanās ne tikai lēcu valkātājiem. Īpaši bīstami ir šķidrie acu zīmuļi, jo to tūbiņā var glabāties baktērijas. Drošāki ir mīksti acu zīmuļi, jo tos asinot iespējams atbrīvoties no baktērijām. Tomēr arī tos vajadzētu klāt tikai ārpus acs.

Kosmētikas nenotīrīšana pirms došanās gulēt

Šis netikums var radīt daudzus nepatīkamus blakusefektus: skropstu tušas pleķus uz spilvena, ādas novecošanos, pumpas un pat miežagraudu. Miežagrauds ir nepatīkams iekaisums, kura laikā acs plakstiņi ir sarkani un sapampuši. Ne mazāk kaitīgas ir mākslīgās skropstas, ja tās pirms došanās pie miera nenoņem – acu berzēšana nakts laikā var veicināt skropstu līmes nokļūšanu acīs un nepatīkamu infekciju veidošanos.

Vecu acu kopšanas līdzekļu lietošana

Uzskats, ka kontaktlēcu šķidrums, kam pavisam nesen beidzies derīguma termiņš, neko ļaunu nenodarīs, ir aplams. Tas satur līdzekļus, kas iznīcina kaitīgās baktērijas, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai šķidrums darbotos efektīvi. Tas pats attiecas uz lēcām – ja derīguma termiņš ir iztecējis, pat ne reizi nelietotas, tās jāmet ārā. Arī mākslīgās asaras un dažādus acu pilienus pēc derīguma termiņa beigām lietot nedrīkst. Vienmēr izmanto tikai derīgus un noteiktam mērķim atbilstošus acu kopšanas līdzekļus!

Paļaušanās uz apsārtumu mazinošiem pilieniem

Apsārtumu mazinoši acu pilieni sašaurina asinsvadus, liekot acīm īslaicīgi izskatīties tīrām. Šo šķidrumu sastāvā ir arī konservanti un citas ķīmiskas vielas, kas ilgtermiņā problēmu var padarīt vēl nopietnāku. Tas ir tikai laika jautājums, līdz sāksi izjust pilienu negatīvo ietekmi. Ja acis bieži ir apsārtušas un rada diskomfortu, ir jādodas pie ārsta, kas ieteiks nepieciešamos bezrecepšu medikamentus vai arī nozīmēs nopietnāku ārstēšanu.

Saulesbriļļu valkāšana tikai vasarā

Ļoti daudzi cilvēki uzskata, ka saulesbrilles ir paredzētas tikai vasarai un radītas tikai, lai papildinātu stilu. Izrādās, ka sniega radītā atspīduma dēļ ziemā saulesbrilles var būt pat vairāk nepieciešamas nekā vasarā. Iegādājoties saulesbrilles, ir jāpārliecinās, vai tām ir atbilstošs ultravioleto staru filtrs. Tā neesamība var izraisīt radzenes apdegumu, ādas vēzi uz acs plakstiņiem un pleķus uz acu baltumiem. Saulesbrilles jāatceras uzlikt tad, kad spīd saule, un nav svarīgi – ārā ir ziema vai vasara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!