Sabiedrībā lielu popularitāti un diskusijas raisījusi "body positive" jeb ķermeņa pozitīvisma kustība. Kāpēc diētas ārste Lolita Neimane pret to izturas ļoti atturīgi, viņa skaidro sarunu šovā "Starp mums runājot".

"Protams, vizuāli var patikt gan apaļīgāki vaigi, gan kalsnāki vaidziņi," norāda Neimane. "Bet, ja ķermeņa masas indekss ir pāri par 30, kas raksturo aptaukošanos, tad agri vai vēlu mēs sagaidām dažādas kaites." Viņa stāsta, ka savai pacientei, kura svērusi pāri 90 kilogramiem, jautājusi: "Vai tu gribi divus "C"? Viens ir centners, otrs – cukura diabēts." Diētas ārste gan uzsver, ka simtprocentīgi šāds rezultāts var arī nebūt, taču ir vērojams cukura diabēta slimnieku skaita pieaugums. "Esmu pamanījusi tādu fenomenu, ka rotaļājas bērni – kādi pieci ir apaļīgi un viens ir ļoti tievs. Un vecmāmiņa saka: "Nabadziņš, kāds viņš tievs! Nu, tak vajag dot viņam paēst." Es saku – tas ir tas normālais bērniņš."

Viņa uzsver, ka mums ir pārāk daudz tuklu bērnu. "Kas izaug tuklos jauniešos, vēlāk varbūt arī tuklos pieaugušajos. Protams, labi, mēs neesam vissliktākajā pozīcijā Eiropā, bet mēs ne tuvu neesam tur, kur Nīderlande." Neimane uzsver, ka visapaļākie cilvēki Eiropā ir no Maltas, Portugāles, Turcijas, Grieķijas un Vidusjūras valstīm, bet visslaidākie – no Nīderlandes, Zviedrijas, Somijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!