Foto: Shutterstock

"Beidzot esmu notievējusi," priecājies, pēc kārtējās diētas uzkāpjot uz svariem un ieraugot tik ilgi gaidīto ciparu. Tomēr, raugoties uz savu spoguļattēlu, pamani ne tikai zudušus apkārtmērus, bet arī tvirtumu zaudējušu ādu. Kā notievēt, saglabājot ādas tonusu un skaistumu? Atbildes uz šo un citiem būtiskiem jautājumiem par svara zaudēšanu sadarbībā ar portālu Intensa.Pro sniedz dietoloģe un ārste – kosmetoloģe Olga Leitāne.

Kāds ir ideālais svars?

No estētiskās medicīnas viedokļa ideālais svars katram cilvēkam ir savs, taču no medicīnas viedokļa tam ir savi ierobežojumi. Visi zina par problēmām, ko izraisa liekie kilogrami: paaugstināts asinsspiediens, cukura diabēts, ateroskleroze utt. Un tālāk parādās sniega bumbas efekts, liekais svars rada asinsspiediena svārstības, kas savukārt var ierosināt infarktu un insultu.

Kā patstāvīgi noteikt savu ideālo svaru?

Ir jānosaka savas ķermeņa masas indekss (ĶMI), kuru aprēķina pēc sekojošās formulas:

I = m/h2

m — ķermeņa masa kilogramos
h — auguma garums metros

mēra kg/m2;

Piemēram, cilvēka masa ir 85 kg, augums - 164cm. Tātad ķermeņa masas indekss šajā gadījumā ir vienāds ar:

ĶMI = 85 : (1,64 × 1,64) = 31,6

Ķermeņa masas indekss ir cilvēka ķermeņa masas un auguma attiecība:

  • 16 un mazāk - Izteikts ķermeņa masas deficīts;
  • 16—18,5 - Nepietiekoša (deficīts) ķermeņa masa;
  • 18,5—24,99 - Norma;
  • 25—30 - Palielināta ķermeņa masa (pirmsaptaukošanās);
  • 30—35 - Pirmās pakāpes aptaukošanās;
  • 35—40 - Otrās pakāpes aptaukošanās;
  • 40 un vairāk - Trešās pakāpes aptaukošanās (morbīda).

Vai vīriešiem un sievietēm šī formula atšķiras?

Pati formula paliek tā pati, atšķiras normas parametri, bet jāņem vērā arī ārējā izskata īpatnības. Piemēram, rēķinot pēc šīs formulas profesionālo sportistu ĶMI, būs liekā svara radītāji, kaut gan tie nav tauki, bet muskuļu masa.

Kādus ieteikumus ņemt vērā sievietēm, kurām patīk aizrauties ar diētām?

Viens no galvenajiem ieteikumiem, kuru es varu sniegt, ir atgādināt meitenēm, ka, ja jūsu draudzene ir notievējusi, pateicoties kādai diētai, tas nenozīmē, ka tā derēs arī jums.

Bieži vien mēs vēlamies nomest pāris kilogramu pirms kāda pasākuma, tam ideāli derēs atslodzes dienas. Taču visveselīgāk būtu ievērot pareizās ēšanas režīmu, un tas ir daudz sarežģītāk nekā uzvārīt un dienas laikā apēst vienu glāzi rīsu. Uzturam jābūt sabalansētam un pareizam, jo diētas laikā nomestie kilogrami visbiežāk atgriežas ar uzviju.

Kā atrast robežu, kad jāpārstāj aizrauties ar diētām?

Aizrauties ar diētām nevajadzētu vispār. Jāpārrēķina savs ĶMI, un vienmēr jāieklausās savos līdzcilvēkos un tuviniekos. Viņi vienmēr varēs pamanīt brīdi, kad jāpārstāj zaudēt svars. Īpaši uzmanīgiem jābūt pusaudžu vecuma meiteņu vecākiem, lai nepalaistu brīdi, kad var rasties nopietnas sekas.

Kādas svara samazināšanas procedūras ir ieteicamas?

Svara samazināšanai vislabāk der pašdisciplīna un kardio treniņi, kombinēti ar spēka vingrojumiem. Sievietes nereti sevi nodarbina vien ar spēka vingrojumiem, bet tikai šādu vingrinājumu laikā tauki netiek tik efektīvi sadedzināti, tāpēc tiem kā papildinājums vislabāk derēs ilgās izturības slodzes, tādas kā skriešana vai ātra staigāšana.

Runājot par kosmetoloģiju, pastāv daudzas aparātu metodikas: kavitācija, vakuums, infrasarkanie stari un dažādi šo metožu savienojumi vienā procedūrā. Ir arī manuālās procedūras, piemēram, medus masāža vai ietīšana. Daudziem pietiek ar limfodrenāžu, lai visi procesi sāktu darboties un liekie apaļumi pazustu.

Kam jāpievērš uzmanība, izvēloties diētu?

Izvēloties diētu, es ieteiktu izvērtēt tās kaloriju daudzumu un daudzveidību. Es esmu pret radikālajām diētām: trīs dienas uz kefīra un divas dienas uz piena – tas ir milzīgs stress organismam. Labāk ievērot pareizo uzturu un reizi nedēļā - atslodzes dienu (kefīrs, āboli, rīsi utt.). Un, protams, neaizmirst dzert pietiekošu ūdens daudzumu (divi litri), neieskaitot tēju, kafiju un sulu.

Vai ādas stāvoklis ir atkarīgs no cilvēka uztura?

Protams! Tas ne vienmēr ir noteicošais faktors, taču, izmainot ēšanas paradumus, mēs varam panākt ādas stāvokļa uzlabošanos. Viens no izplatītākajiem alergēniem ir šokolāde, ka arī izvēloties asu ēdienu, ādas stāvoklis var mainīties.

Kādos gadījumos ādas problēmas jārisina no iekšpuses?

90 procentos gadījumu mūsu skaistums ir atkarīgs no ūdens patērēšanas, sabalansēta uztura un pareiza miega, nerunājot par stresu, gaisa piesārņotību un darbu pie datora.

Kādas ādas problēmas var rasties, nepareiza uztura un liekā svara rezultātā?

Liekais svars izraisa paaugstinātu svīšanu, palielinās tauku dziedzeru darbība, uz ādas parādās taukains spīdums un palielinās iekaisumu varbūtība.

Ja ādas problēmas parādījušās diētas ievērošanas laikā, ko iesākt?

Jāvēršas pie dermatologa, taču arī diēta jāpārtrauc nekavējoties.

Vai pastāv speciālas diētas sejas ādas attīrīšanai, kādas tās ir?

Šādas diētas tiešām pastāv, taču, atkārtošos, daudz veselīgāks būtu pareizs uzturs, neēst pirms gulētiešanas, nelietot pārāk daudz sāļo ēdienu un saldumu, neaizmirst par ūdeni. Vēl viens noteikums kafijas cienītājām – izdzerot tasi kafijas, ir jāuzdzer tāds ūdens daudzums, kas divas reizes pārsniedz izdzertās kafijas daudzumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!