Saprotams, ka tuvojoties gada siltajai sezonai, ikviena sieviete vēlas izskatīties skaista un pievilcīga. Bet vai diētas ir labākais veids, kā uzlabot savu izskatu?

To nosaka pati daba, liekot ziemas laikā taupīt enerģiju un uzkrāt kādu rezervīti, bet pavasaris savukārt ar sparu liek organismā atdzīvoties tajā esošajam potenciālam. Vēlmes izskatīties labi un pavasara potenciālu vadītas mēs, sievietes, nereti ķeramies pie ātrākajiem un mūsuprāt iedarbīgākajiem līdzekļiem - diētām. Cik nu katra varam izturēt - 3, 7, 10 vai 15 dienas. Un pēc tam? Mazu brīdi papriecājamies par rezultātu - zaudētajiem pāris kilogramiem, kam seko svara atgriešanās un meklējumi pēc jauniem, iedarbīgākiem līdzekļiem. Nebeidzamais stāsts?

"Jā, tas ir un būs nebeidzamais stāsts, kamēr vien kā līdzeklis vēlamā svara iegūšanai tiks izmantotas ātrās diētas. Uztura speciālisti gluži vai vienā balsī nebeidz uzsvērt, ka ātrās un krasās diētas ir ne tikai ar atgriezenisku rezultātu, bet pat kaitīgas, tomēr aprakstīto diētu skaits arvien pieaug - vēl neesmu to vai citu izmēģinājusi, varbūt tā palīdzēs. Atliek tikai cerēt, ka, izmēģinājušas vairākas diētas un piedzīvojušas svara atgriešanos, visbiežāk ar uzviju, sievietes sāks domāt par veidu, kā notievēt veselīgi un ar paliekošiem rezultātiem", visai skarbi izsakās klīnikas Premium Medical uztura speciāliste Inga Pūce.

Viņa skaidro, ka katra kārtējā krasā diēta pēc zināma  laika proporcionāli palielina atgūtā svara uzviju. Piemēram, cītīgi ievērojot sīpolu un kāpostu zupas diētu divu nedēļu laikā iespējams uz laiku tikt vaļā no 3-6 kilogramiem. Diemžēl tikai uz laiku, jo vēlākais dažu mēnešu laikā svars būs atpakaļ. Kāpēc? Te jāizprot, kas notiek organismā. Kad sāc krasi  samazināt uzņemto kaloriju daudzumu, organisms saņem signālu, ka tam jādzīvo taupības režīmā. Tas nezina, kad šis taupības režīms beigsies, tādēļ savukārt signalizē šūnām, lai tās uzkrāj, cik vien var, jo būs taču jāizdzīvo. Šūnas saņemto informāciju neaizmirst, tādēļ, nebeidz krāt arī tad, kad tava diēta jau ir beigusies. Un katra jauna diēta šīs informācijas apjomu palielina - līdz ar to tevis pašas apjomu. Diemžēl.

"Strauji samazinoties uzņemto kaloriju daudzumam, palēninās organisma vielmaiņa, organisms darbojas uzkrāšanas režīmā, un tas, kas šī režīma laikā uzkrājies, top vislabāk redzams, pārtraucot diētu. Pēc diētām izjauktajai vielmaiņas darbībai ir grūti atjaunoties, īpaši cilvēkiem, kuriem jau tāpat šī vielmaiņa darbojas palēnināti", skaidro Inga Pūce.

Diētām ir arī  vairākas nepatīkamas blakusparādības:

  • Bada sajūta, ko neviens nespēj ilgi izturēt. Tā visbiežāk noved pie nekontrolētas ēšanas pēc diētas.
  • Vēlme sevi atalgot par apņēmību un grūtību izturēšanu. Diētai visbiežāk seko sevis palutināšana ar gardumiem. Ar domu- es taču tik ilgi neko tādu neesmu apēdusi, es taču varu tagad atļauties - arī sākas atgriezeniskais rezultāts.
  • Nekontrolēta ēšana. Tās rezultātā svars neizbēgami atgriežas. Īpaši šāda nekontrolēta ēšana gaidāma tad, ja ēdiens ir nesabalansēts, ja insulīna līmenis asinīs ir ļoti svārstīgs. Tad rodas nepārvarama vēlme kaut ko apēst, un tas ātri uzkrājas kā tauku rezerves.
"Ja vēlies sasniegt savu ideālo formu, patiešām jāapbruņojas ar pacietību, lielu apņemšanos un gribu to īstenot, jo rezultāti nevar būt ātri un veselībai nekaitīgi. Iesaku jau iepriekš sevi noskaņot, ka tas būs lēns process, iespējams, ar kāpumiem un kritumiem, bet es varēšu un spēšu sasniegt vēlamo rezultātu. Motivāciju uzturēšu ar domu, ka, tāpat kā jāiet uz darbu, kā katru dienu jāmazgājas un jātīra zobi, tā katru dienu ir jāēd veselīgi, katru dienu ir jābūt fiziskajām aktivitātēm un psiholoģiskajam treniņam apņemšanās stiprināšanai", iesaka Inga Pūce.

Vislabāk būs, ja uzsāksi ēšanas un dzīves stila ieradumu nomaiņu pret jauniem, tieši savam organismam piemērotas pareizas ēšanas programmas īstenošanu un adekvātu fizisko slodzi.  5 reizes nedēļā ieteicama 0,5 - 1 stundu ilga aerobā slodze, kas organismu apgādā ar skābekli, izvada vielmaiņas galaproduktus un rada nelielu enerģētisko deficītu. Ieteicama ir staigāšana, zemas intensitātes peldēšana un aerobika, pilates.

Ievērojot stingras diētas, visbiežāk samazinās nevis tauku šūnas, bet gan muskuļu masa, tādējādi arī āda zaudē savu tvirtumu un kļūst ļengana. Jo vairāk samazina kaloriju daudzumu, jo vairāk zūd muskuļu masa. Lai muskuļu vietā zustu tauki, ar stingru diētu vien nepietiek, nepieciešamas arī fiziskas aktivitātes. Ja to īsteno, un turklāt nebadojas, bet ēd atbilstošu ēdienu, no svara atgriešanās ar uzviju ir iespējams izvairīties.

Lai sasniegtu vēlamos rezultātus, neatliks nekas cits, kā mainīt ēšanas un dzīves stila ieradumus.

Tas nebūs viegli, jo reti kura varēs no šodienas uz rītdienu uzsākt ēst tikai veselīgi. Pirmkārt, jau nepieciešamas zināšanas par to, kas ir veselīgs uzturs. Otrkārt, ir jāizvērtē liekā svara uzkrāšanās patiesie iemesli  - vai tiem pamatā ir tikai tavs slinkums un kārummīlestība, vai arī tam ir citi, ar fizisko veselību  saistīti iemesli. Uzsākot tievēšanas programmu, vēlams pārbaudīt  vielmaiņas procesus, vairogdziedzera un aknu un aizkuņģa dziedzera veselības stāvokli. Tam, ka uzkrājies liekais svars, var būt arī psiholoģiski iemesli.  Treškart, ir  jābūt sastadītai individuālai sabalansēta uztura programmai, kas ļauj uzņemt visas organismam nepieciešamās uzturvielas, neizjust bada sajūtu, izvairīties no nekontrolētas ēšanās fāzēm un atbrīvoties no liekā svara vienmērīgi. Vislabāk - no 1 kilograma nedēļā. Visgrūtākās varētu būt pirmās 12 nedēļas, jo pēc tām pamazām iestājas jauno ieradumu noturība.

Sastādot pareiza uztura programmu iek izvēlēti tādi produkti, kas sniedz organismam pietiekoši daudz enerģijas, bet nerada tās pārpalikumums, kam uzkrāties tauku kārtā. Mērķis ir ne tikai samazināt liekos kilogramus, bet arī veikt vispārējo organisma bioloģiskās vides sakārtošanu, kas ir pirmais noteikums, lai tauku šūnās vairs neuzkrātos pārpalikumi - gan enerģētiskie, gan tie, kas iegūti piesārņojuma rezultātā.

Lai tievēšanas laikā palīdzētu ķermenim sasparoties, lieti noder dažādas procedūras - masāžas, zemūdens masāžas, limfodrenējošas masāžas u.c .procedūras. Tās ne tikai palīdz notievēt, bet uzlabo arī pašsajūtu un pašvērtējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!